Montaż oryginalnych podnośników szyb MK3
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
jeszcze mam takie pytanko.
gdybym rzucił sie także na tylne szyby w prądzie, czy sa one połączone jeszcze jakoś dodatkowo po za przewodami "komfortu" z przednimi szybami (a raczej przednią kierowcy)?
[ Dodano: 08 Kwi 2010 17:35 ]
Pytanie numer dwa jako ze cisza;)
Podpiąłem szyby, mam jakiś "alarm" albo sterownik zamka bo mam pilota przy kluczyku, ale centralny fabryczny.
No i jak zamykam z pilota to sie szyby zamykają. Ale jak pykne na pilocie otwarcie to szyby sie otwieraja do konca
Gdzie sie wpiąc dobrze zeby przy otwieraniu nie dawało jakos sygnału na ten mikrostyk? Czy jeszcze jakos inaczej ;]
Jak przekrece kluczyk i trzymam na zamykaniu to szyba sie zamyka tak dlugo poki trzymam kluczyk w takiej pozycji. To samo jak dam kluczyk na otwieranie i dluzej przytrzymam to szybex sie otwiera tak dlugo jak trzymam klucz. Normalne?
[ Dodano: 19 Kwi 2010 14:18 ]
hop hop ponawiam
gdybym rzucił sie także na tylne szyby w prądzie, czy sa one połączone jeszcze jakoś dodatkowo po za przewodami "komfortu" z przednimi szybami (a raczej przednią kierowcy)?
[ Dodano: 08 Kwi 2010 17:35 ]
Pytanie numer dwa jako ze cisza;)
Podpiąłem szyby, mam jakiś "alarm" albo sterownik zamka bo mam pilota przy kluczyku, ale centralny fabryczny.
No i jak zamykam z pilota to sie szyby zamykają. Ale jak pykne na pilocie otwarcie to szyby sie otwieraja do konca
Gdzie sie wpiąc dobrze zeby przy otwieraniu nie dawało jakos sygnału na ten mikrostyk? Czy jeszcze jakos inaczej ;]
Jak przekrece kluczyk i trzymam na zamykaniu to szyba sie zamyka tak dlugo poki trzymam kluczyk w takiej pozycji. To samo jak dam kluczyk na otwieranie i dluzej przytrzymam to szybex sie otwiera tak dlugo jak trzymam klucz. Normalne?
[ Dodano: 19 Kwi 2010 14:18 ]
hop hop ponawiam
Ostatnio zmieniony czw kwie 08, 2010 17:36 przez maestropl, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mały gagatek
koledzy mam taki oto problem bo nie wiem jak to ma byc podlaczone i gdzie to w ogole idzie
czy ktos kto zakladal elektryczne szyby z ori wiazkami moze wie
Pierwsze zdjecie
i teraz latwiejsze pytanie gdzie mam podlaczyc te dwa kable na moj rozum sa to + i - ale zielonego pojecia nie mam gdzie one ida poniewaz sa uciete
Bede wdzieczny za pomoc
Pierwsze zdjecie
i teraz latwiejsze pytanie gdzie mam podlaczyc te dwa kable na moj rozum sa to + i - ale zielonego pojecia nie mam gdzie one ida poniewaz sa uciete
Bede wdzieczny za pomoc
powinieneś dać fotkę w którym miejscu w wiązce są kable o które pytasz
jeżeli dobrze widzę, te 3 przewody są w wiązce łączącej ze sobą drzwi - są to 3 przewody łączące tą wiązkę z resztą instalacji elektrycznej, wyciągając starą wiązkę z pomiędzy drzwi znajdziesz... 3 przewody które wchodzą w instalację koło bezpieczników - to te
a co do 2 fotki na moje oko są to przewody wewnątrz drzwi ? jak tak, to jest to kabel do głośnika
jeżeli dobrze widzę, te 3 przewody są w wiązce łączącej ze sobą drzwi - są to 3 przewody łączące tą wiązkę z resztą instalacji elektrycznej, wyciągając starą wiązkę z pomiędzy drzwi znajdziesz... 3 przewody które wchodzą w instalację koło bezpieczników - to te
a co do 2 fotki na moje oko są to przewody wewnątrz drzwi ? jak tak, to jest to kabel do głośnika
FlatcherFaS pisze:koledzy mam taki oto problem bo nie wiem jak to ma byc podlaczone i gdzie to w ogole idzie
Pierwsze zdjecie
Bede wdzieczny za pomoc
Ja również bede wdzieczny za pomoc. Chcialbym zobaczyc jak to jest powpinane w skrzynke bezpiecznikow.
(zdj1)Jakbyś przeczytał temat od początku to byś miał jaśniej i prościej. Końce kabli maja końcówki z kolorami, szukasz takich samych w skrzynce lub nad nią i wpinasz i tyle.
zdjecie z tematu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 1b7cf.html
moje (skrzynka bezpieczników, małe kółko to styk które jest zwykle wolny, przynajmniej w kilku golfach był jak szyb elektrycznych nie było, można sie podpiąć też pod duze czerwone gniazdo obok - oczywiscie chodzi o przewód z bezpiecznikiem)
Tutaj wpinanie pojedynczych kabli, u mnie te "gniazda rozejścia" były nad skrzynką miedzy zegarami a bezpiecznikami, wiec trzeba chwile poszukać. Mają kolory chyba zielony szary i biały i beda spiete mniej wiecej razem. Wpinamy kolorami jak pasi i tyle.
I znowu cytat z tego tematu:
zdjecie z tematu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 1b7cf.html
moje (skrzynka bezpieczników, małe kółko to styk które jest zwykle wolny, przynajmniej w kilku golfach był jak szyb elektrycznych nie było, można sie podpiąć też pod duze czerwone gniazdo obok - oczywiscie chodzi o przewód z bezpiecznikiem)
Tutaj wpinanie pojedynczych kabli, u mnie te "gniazda rozejścia" były nad skrzynką miedzy zegarami a bezpiecznikami, wiec trzeba chwile poszukać. Mają kolory chyba zielony szary i biały i beda spiete mniej wiecej razem. Wpinamy kolorami jak pasi i tyle.
I znowu cytat z tego tematu:
Patrząc na ten schemat i moją wiązkę dochodzę do takich wniosków:
Wypust Czerwony z Żółtym Paskiem to........ stały "+"
Wypust Czarny z Białym Paskiem to............ "+" ze stacyjki
Wypust Niebieski z Szarym Paskiem to......... Podświetlenie przycisków
Wypust Brązowy z Białym Paskiem to........... Czujnik otwartych drzwi
Mimo wszystko ponawiam swoje pytanie z posta wyżej.
Piratem drogowym sie nie rodzi.
Piratem drogowym sie umiera.
Piratem drogowym sie umiera.
Zamontowałem u siebie szybki na zupełnym komplecie, oryginalna wiązka centralna, z drzwi wraz z wiązką luster - tych jeszcze nie mam ale chyba dołożę.
Czasem szybki działają mino wyłączonego zapłonu, dopiero drugie ciapnięcie drzwiami je wyłącza ale to nie jest ważne.
Nie mam wpięcia do podświetlania - to mogę pociągnąć z innego miejsca ale nie mam złączki wskazanej na zdjęciu. Mam kilka takich rozgałęźników od kolesia ale w miejscu wskazanym mam złączkę, która okazała się ślepa. Ma podpięte 4 kable ale nie ma zworki metalowej łączącej to wszystko. Widocznie takie podtrzymanie wolnych kabli. Żaden z nich to podświetlanie. Skąd oryginalnie idzie kabel do złodziejki?
Mam szyber i szybki są z auta z szybrem ale nie wiem gdzie szukać wtyczki komfortu do szybra - połączanie z elektryką szyb.
Komfort działa na szybkach ale tylko na kluczyk, z pilota już nie. Z pilota zamyka się natomiast szyber. Czy da się to jakoś spiąć? Gdzie szukać wtyki do dodatkowego kabelka z instalacji szybek do szybra? Gdzie idzie wiązka szybra?
Czasem szybki działają mino wyłączonego zapłonu, dopiero drugie ciapnięcie drzwiami je wyłącza ale to nie jest ważne.
Nie mam wpięcia do podświetlania - to mogę pociągnąć z innego miejsca ale nie mam złączki wskazanej na zdjęciu. Mam kilka takich rozgałęźników od kolesia ale w miejscu wskazanym mam złączkę, która okazała się ślepa. Ma podpięte 4 kable ale nie ma zworki metalowej łączącej to wszystko. Widocznie takie podtrzymanie wolnych kabli. Żaden z nich to podświetlanie. Skąd oryginalnie idzie kabel do złodziejki?
Mam szyber i szybki są z auta z szybrem ale nie wiem gdzie szukać wtyczki komfortu do szybra - połączanie z elektryką szyb.
Komfort działa na szybkach ale tylko na kluczyk, z pilota już nie. Z pilota zamyka się natomiast szyber. Czy da się to jakoś spiąć? Gdzie szukać wtyki do dodatkowego kabelka z instalacji szybek do szybra? Gdzie idzie wiązka szybra?
Łoki podświetlanie zrobiłem, komfort z pilota sobie odpuściłem, bo aby zrobić dobrze musiałbym przestawić czas zamykania w alarmie a aż tak mi się nie nudzi. Jest zbyt krótki i nie domyka szybra. Nie chce mi się bo zysk zbyt mały.
Do kompletu dołożyłem elektryczne lustra z rozpędu. Koszt całości (absolutny komplet z wiązkami centralnymi 170 zł )
Pozostał jeszcze problem otworów w tapicerce. Pewnie kupię nowe poszycie ale się ciągle zastanawiam.
Do kompletu dołożyłem elektryczne lustra z rozpędu. Koszt całości (absolutny komplet z wiązkami centralnymi 170 zł )
Pozostał jeszcze problem otworów w tapicerce. Pewnie kupię nowe poszycie ale się ciągle zastanawiam.
Witam, właśnie próbuje podłączyć ori wiązkę do skrzynki, przejrzałem cały temat ale jakoś mi nie idzie.
1 2 3 4 5
Na zdjęciu nr 5 podpisałem przewody które mi zostały do podłaczenia i niewiem gdzie je wpiąć, Przewód czarny z zielonym paskiem (5) to już doczytałem, że jest od szyberdachu którego nie mam więc go zostawiam. Znalazłem tylko przewód zielony z żółtym paskiem który wychodzi mniej wiecej ze środka skrzynki ale ma on tak samo żeńską końcówkę jak ten w wiązce (na zdjęciu nr 4 zaznaczony strzałką). Co do reszty nie mogę znaleźć wtyczek w które mógłbym je wpiąć. Porobiłem zdjęcia skrzynki, jest tam trochę naplątane ale może da rade jakoś pokazać strzałkami gdzie mam się wpiąć, jak by ktoś znalazł chwile to byłbym wdzięczny.
Pozdr.
1 2 3 4 5
Na zdjęciu nr 5 podpisałem przewody które mi zostały do podłaczenia i niewiem gdzie je wpiąć, Przewód czarny z zielonym paskiem (5) to już doczytałem, że jest od szyberdachu którego nie mam więc go zostawiam. Znalazłem tylko przewód zielony z żółtym paskiem który wychodzi mniej wiecej ze środka skrzynki ale ma on tak samo żeńską końcówkę jak ten w wiązce (na zdjęciu nr 4 zaznaczony strzałką). Co do reszty nie mogę znaleźć wtyczek w które mógłbym je wpiąć. Porobiłem zdjęcia skrzynki, jest tam trochę naplątane ale może da rade jakoś pokazać strzałkami gdzie mam się wpiąć, jak by ktoś znalazł chwile to byłbym wdzięczny.
Pozdr.
2 - stały plus w skrzynce duże czerwone złącze albo obok grubych czerwonych kabli
6 - do krańcówek powinieneś znaleźć wiszącą kostkę przy skrzynce od tego
1 - wpinasz do mostka na skrzynce gdzieś
pozatym pewny jesteś że to całe to wiązka od ele szyb ? bo za dużo mi się tych kabli wydaje
6 - do krańcówek powinieneś znaleźć wiszącą kostkę przy skrzynce od tego
1 - wpinasz do mostka na skrzynce gdzieś
pozatym pewny jesteś że to całe to wiązka od ele szyb ? bo za dużo mi się tych kabli wydaje
To wiązka od elektrycznych szyb i lusterek razem. Lusterka mam juz od kupna więc luz są podłączone. Pozatym
To chyba ten czerwony czyli na moim zdjęciu nr 3, i koło czerwonych dużych kabli nie ma żadnego wolnego miejsca żeby go wpiąć, nie ma tam nawet podobnego gniazda. Co do reszty to mógłbyś mi pokazać np ten mostek strzałką? Bo właśnie nie mogę znaleźć gdzie są te gniazda zeby to powtykać2 - stały plus w skrzynce duże czerwone złącze albo obok grubych czerwonych kabli
biały jest na bank od lusterekstrutek pisze:To wiązka od elektrycznych szyb i lusterek razem. Lusterka mam juz od kupna więc luz są podłączone. Pozatym
faktstrutek pisze:To chyba ten czerwony czyli na moim zdjęciu nr 3,
czerwono biały kabel z czerwoną wtyczką nie jest od ele szyb bo coś mi się kojarzy że jest on od światel stopu ale mogę się mylić
a co do żółto ziolego to też go nie pamiętam z wiązki hmm
Żółty wiżę po wcześniejszych zdjęciach, że nikt go nie miał w wiązce czyli pewnie jest też od lusterek. W takim razie pozostaje mi podłączenie szarej (6) i czerwonej (3) wtyczki. Może ktoś wie w które przewody mogę się wczepić bo do czerwonego (3) nie widzę miejsca w które mogę się wpiąć a w brązowym z białym paskiem (6) nie mogę znaleźć luźnej wtyczki żeby go wcisnąć.
niestety nie jest on od czegoś innego ale na pewno nie szyby i nie lustrastrutek pisze:czyli pewnie jest też od lusterek.
strutek, ten gruby czerwony gdzieś w skrzynke musi dać się wpiąć
strutek, wszystkie miejsca w górnym rogu po prawej i w dolnym rogu po prawej masz zajęte ?