Problem z odpalaniem 1.8 ABS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- radziodm
- Mały gagatek
Witam, mam problem z odpalaniem silnika po nocy, 1.8 ABS odpala za 6-7 razem, jak silnik odpali to gdy dodaję gazu dławi się. Na forum nie odnalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Nie chciałbym wymieniać po kolei wszystkiego aż trafie w czym jest problem. Dodam, że jak przełączy już na gaz to dławienie zanika i silnik pracuje bardzo ładnie. Świece i kable wymieniane rok temu czyli jakies około 10 tyś km. Zacząć od świec? Czy problem leży gdzie indziej?
- palibrzuch
- Mały gagatek
Re: Problem z odpalaniem 1.8 ABS
Witam
mialem taki problem w tym samym motorze
u mnie to kilka rzeczy sie zlozylo
1 stara benzyna
2 brak odpowietrzania baku (jak odkrecilem korek to zasysalo mi powietrze)
3 komp od gazu zasmiecal mi komputer (teraz za kazdym razem jak wyjmyje kluczyk ecu sie resetuje)
zdejmij kleme na kilkanascie minut i zobacz jaki bedzie efekt
u mnie jest juz ok
pozdro
mialem taki problem w tym samym motorze
u mnie to kilka rzeczy sie zlozylo
1 stara benzyna
2 brak odpowietrzania baku (jak odkrecilem korek to zasysalo mi powietrze)
3 komp od gazu zasmiecal mi komputer (teraz za kazdym razem jak wyjmyje kluczyk ecu sie resetuje)
zdejmij kleme na kilkanascie minut i zobacz jaki bedzie efekt
u mnie jest juz ok
pozdro
Chciałeś panią? Zapie... za nią!!
Sprawdź również filtr paliwa i pompkę paliwa.Objawy wskazują że może być problem z zasilaniem beną
- Paweł Marek
- V.I.P.
radziodm, pytanie czy na ciepłym silniku te problemy znikają. Jeśli tak zacznij od kontroli czujnika temperatury płynu chłodzącego. Normy oporów na forum.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- palibrzuch
- Mały gagatek
moim zdaniem rozlaczyc kleme na poczatek mialem identycznie na zimnym na pb bardzo zle na lpg idealnie
podejrzewam ze jak jest cieply to tez za dobrze nie chodzi
reset ecu i zima przy -27 z pierwszego strzala pali
czekamy na info
pozdro
podejrzewam ze jak jest cieply to tez za dobrze nie chodzi
reset ecu i zima przy -27 z pierwszego strzala pali
czekamy na info
pozdro
Chciałeś panią? Zapie... za nią!!
- radziodm
- Mały gagatek
Witam, no więc wczoraj odłączyłem kostkę od czujnika temp. wody - była zaśniedziała popryskałem płynem, dziaiaj sytuacja z odpalaniem taka sama niestety, problem pojawia sie tylko z rana, np. po 8 godzinach jak wychodze z pracy pali na dotyk, nie muli wszystko jest ok. Problem jest tylko z 1 uruchomieniem, gdyż dzisiaj po odpaleniu wyłączyłem silnik i następnie zapalił za 1. Sprawdzałem na Pb zamulał przełączyłem na LPG pracował ładnie i nie miał problemu z szybkim przyspieszaniem.
Na noc odłącze aku wiec jutro z rana sie przekonam, jeśli nie zaskoczy za 1 odłącze czujnik temp wody i będę próbował uruchomić, może on na ssaniu ma tylko takie problemy? Zła mieszanka? Tylko dlaczego na LPG chodzi ładnie?
Na noc odłącze aku wiec jutro z rana sie przekonam, jeśli nie zaskoczy za 1 odłącze czujnik temp wody i będę próbował uruchomić, może on na ssaniu ma tylko takie problemy? Zła mieszanka? Tylko dlaczego na LPG chodzi ładnie?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Bo na LPG niema czegoś takiego jak ssanie zależne od czujnika temperatury
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- radziodm
- Mały gagatek
OK więc jutro z rana opiszę wam całą sytuację. Jeśli pomoże odłączenie czujnika no to sprawa będzie jasna. Jeśli nie no to problem będzie tkwił dalej i będę szukał problemu.
- palibrzuch
- Mały gagatek
- radziodm
- Mały gagatek
Ok więc dzisiaj z rana po podłączeniu aku problem pozostał bez zmian, czyli nie chciał odpalić. Więc przyszła kolej na odłączenie kostki czujnika płynu chłodzącego, po tej czynności odpalił ładnie, szybkie przygazowanie mocno go nie dusiło więc obstawiam to. Dodam że po tym wyłączyłem silnik podłączyłem kostkę czujnika płynu chłodzącego i problem pojawił się ponownie, odpalił lecz bardzo ciężko i zgasł po chwili. Więc problem raczej zdiagnozowany, teraz moje pytanie jaki czujnik? Czytałem na forum, że były problemy z tymi czujnikami, więc znacie może jakąś godną polecenia firmę? I w jakim przedziale cenowym mam szukać? Czy wymiana jest jakaś skomplikowana?
mam prawie to samo, jak tylko przychodza deszczowe dni problem sie nasila. roznica jest tylko taka ze na gazie jest podobnie. kolega z forum pisal mi kiedys ze to moze byc cewka zaplonowa u niego to wlasnie bylo problemem. Moze najpierw odlacze czujnik jak to zrobil kolega....tylko jak mozecie powiedzcie mi gdzie on jest... wogole jak ktos wie co jest przyczyna to prosze o odpowiedz,tylko bez takich wymien to i tamto, chodzi mi o podobne przypadki albo kogos kto naprawde sie na tym zna...
po tym jak dzis rano nie moglem odpalic dlawil sie itd. wsiadlem jeszcze raz zeby wrocic z pracy do domu normalnie odpalil tak jakby wszystko bylo wporzadku na benzynie ok na gazie tez bez problemow....wiec problem tylko rano jeszcze wiekszy jak jest wilgotno
- radziodm
- Mały gagatek
U mnie z kolei problem jest tylko po nocnym postoju, więc sprawdź tak jak ja u siebie odłączając kostkę z czujnika temp. nie wiem jaki masz silnik itd, i mnie jest to z przodu silnika, przy głownej rurce z płynem chłodniczym
- Paweł Marek
- V.I.P.
radziodm, polecam ci czujnik z ASO (niewiele ponad stóweczkę wydasz), nie ma sensu wydawać kasy na marne zamienniki bo przysparzaja masę problemów. Ostatecznie zamiennik Hella. Trzecia opcja to kupno używanego oryginału (fabrycznie miały żółty pasek), ale trzeba go pomierzyć, wystarczy mieć tani omomierz i mierzyć mu opory wg norm które znajdziesz na forum.