[MK3] Pasek rozrzadu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
[MK3] Pasek rozrzadu
Witam. Prosze o rozpisanie kiedy wymienia sie pasek rozrzadu w MK3 1.9 TDI? Kiedy pierwsza wymiana i kolejne? Jakie sa objawy starego / zuzytego / do wymiany paska rozrzadu? Czy taki pasek piszczy / wydaje slyszalne dzwieki ze starosci? Czy piszczy tylko pasek klinowy alternatora? Czy mozna dotykiem / wzrokiem zdjagnozowac stan paska np po napisach na nim? Wasze spostrzerzenia?
Pozdro
Gitner
Pozdro
Gitner
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
-
- VW Baron
Piszczec mi nic nie piszczy. Znam ten efekt z FSO. Mam ksiazke serwisowa z niemiec od swego auta do 160kkm ale wyczytac nie moge czy pasek zostal wymieniony. Moze ktos wie jak powinno brzmiec to po niemiecku?Michael G60 pisze:Jeśli kupiłeś auto to wymień paski i napinacz.
A piszczy to pewnie od alternatora. Sprawdź naciąg.
Pozdro
Gitner
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
po niem.to brzmi: Zahnriemen -pasek rozrzadu
Zahnriemenspannrolle- napinacz i wg. kiazki przegladow wymiana co 90 000 ,wiec jesli rzeczywiscie masz wylatane 160 kkm,to wymieniaj,nawet jesli wyczytasz ,ze przy 90 kkm Niemiec wymienil .Bedziesz wiedzial wtedy na czym stoisz. NIE CZEKAJ NA ŚLADY ZUŻYCIA ,bo to juz bedzie za póżno.
Zahnriemenspannrolle- napinacz i wg. kiazki przegladow wymiana co 90 000 ,wiec jesli rzeczywiscie masz wylatane 160 kkm,to wymieniaj,nawet jesli wyczytasz ,ze przy 90 kkm Niemiec wymienil .Bedziesz wiedzial wtedy na czym stoisz. NIE CZEKAJ NA ŚLADY ZUŻYCIA ,bo to juz bedzie za póżno.
-
- VW Baron
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. To samo widze teraz w ksiazce serwisowej i mam wpisy ale i tak wymieniam chociaz wlasnie przez inne wydatki odkladam to na dalszy plan i czas sie zebrac. A dlugo trwa taka wymiana + wszystkie potrzebne regulacje? Co powinni regulowac?Pytam bo zaufanego warsztatu nie mam wiec bede musial stac i na rece mechanikom patrzec i pilnowacignac pisze:po niem.to brzmi: Zahnriemen -pasek rozrzadu
Zahnriemenspannrolle- napinacz i wg. kiazki przegladow wymiana co 90 000 ,wiec jesli rzeczywiscie masz wylatane 160 kkm,to wymieniaj,nawet jesli wyczytasz ,ze przy 90 kkm Niemiec wymienil
Pozdro
Gitner