Szarpie silnikiem w mk4 1.4, czarne świece
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
To chyba standard w tym silniku.
Jak będziesz miał chwilę czasu to sprawdź czy nie masz luzu na którymś przegubie zewnętrznym.
Silnik pracuje u Ciebie cicho czy poklepuje?
Jak będziesz miał chwilę czasu to sprawdź czy nie masz luzu na którymś przegubie zewnętrznym.
Silnik pracuje u Ciebie cicho czy poklepuje?
... do wszystkiego się można przyzwyczaić ...
- dominiks1980
- Ma gadane
Re: Szarpie silnikiem w mk4 1.4, czarne świece
Na zimnym silniku klekota, w miarę rozgrzewania cichnie i po chwili chodzi cichutko. Czemu te przeguby mam sprawdzić ?
U mnie jest luz na prawym przegubie. Da się obrócić tarczą z piastą o jakieś 5mm i dopiero rusza półoś. Innych objawów zużytych przegubów brak. Teoretycznie być go nie powinno ale czy może powodować efekt poszarpywania? Jakby u Ciebie nie było luzu to trzeba szukać dalej.
- dominiks1980
- Ma gadane
Ale to by się wiązało z stukaniem, szczególnie w jeździe w zakręcie. Miałem wybity przegub w poprzednim aucie citroen saxo i jazda po łuku wiązała się niezłymi stukami, poza tym przy ruszaniu było słychać charakterystyczny stuk. W moim golfie czasami gdy ruszam na skręconych kołach słychać jak by coś trzaskało ale bardzo rzadko się to zdarza. Jak będę miał czas to sprawdzę te przeguby.
U cienie mimo luzu nic nie stuka podczas przyśpieszania na łuku lub podczas jazdy po rondzie ?
U cienie mimo luzu nic nie stuka podczas przyśpieszania na łuku lub podczas jazdy po rondzie ?
Dokładnie, nic nie stuka a luz jest i to spory.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=2&t=260008" onclick="window.open(this.href);return false;
podobny temat - zamieszczone rozwiązanie które mi pomogło
podobny temat - zamieszczone rozwiązanie które mi pomogło
I'll be back...
- dominiks1980
- Ma gadane
cens Jeśli chodzi ci o zawór EGR to już tak zrobiłem, pomogło na jeden dzień, a co do sondy lambda to nie mam żadnych błędów po podłączeniu pod VAG.
chrisol nie mam żadnych luzów na przegubach.
Kupiłem kolejny komplet świec i na razie przejechałem 5km i niby pomogło , tylko że na jak długo. Przy poprzednim nowym komplecie świec było dobrze przez jakieś 20km.
Teraz kupiłem świece NGK, poprzednie MAGNETI MORETTI
chrisol nie mam żadnych luzów na przegubach.
Kupiłem kolejny komplet świec i na razie przejechałem 5km i niby pomogło , tylko że na jak długo. Przy poprzednim nowym komplecie świec było dobrze przez jakieś 20km.
Teraz kupiłem świece NGK, poprzednie MAGNETI MORETTI
Punkty masowe przeglądnięte, akumulator nowy, złącza w podszybiu sprawdzone ... i dalej szarpie.
U mnie po zmianie świec ani na moment nie przestało szarpać. Podobnie zresztą jak przy cewce i kablach ...
U mnie po zmianie świec ani na moment nie przestało szarpać. Podobnie zresztą jak przy cewce i kablach ...
dominiks1980, nie chodzi o to, u mnie padła cewka...
I'll be back...
- dominiks1980
- Ma gadane
No też nad nią myślę i najwyższa pora ją wymienić. Kasa na świece poszła w błoto, znów to samo.
- dominiks1980
- Ma gadane
Tak oglądam cewki no i ja potrzebuje taka:
ale na nie których stronach pokazuje mi coś takiego :
tez coś takiego mam i o tym nie wiem czy to porostu błąd na stronach a cewka jest do innych silników ?
Uploaded with ImageShack.us
ale na nie których stronach pokazuje mi coś takiego :
tez coś takiego mam i o tym nie wiem czy to porostu błąd na stronach a cewka jest do innych silników ?
Uploaded with ImageShack.us
Miałem podobny problem w swoim golfie (1.4 AHW), podczas jazdy silnik tak jakby przerywał, tylko że jadąc na biegu ponownie zaskoczył( tak jakby odpalać na zaciąg). Jeździłem z tym do mechanika duuużo razy, nawet u niego zostawiłem samochód, i akurat jak zawsze nigdy się to nie działo gdy u niego był, w skrócie powiem tyle że na koniec posprawdzał wszystkie masy i czujnik położenia wału korbowego, podobno był zaoliwiony i najprawdopodobniej przez niego się to działo, od tego czasu już się nic z samochodem nie działo.
Tylko mu potem za mocno olej smakował, ale to już inna historia
Tylko mu potem za mocno olej smakował, ale to już inna historia
dominiks1980, potrzebujesz cewki z pierwszego zdjęcia. Ta druga pasuje do silników BKY, BBY.
- dominiks1980
- Ma gadane
wojt255 czyli niby ci wykręcił czujnik i go wyczyścił, czy wymienił ?
chrisol tek też myślałem
To się zaczyna robić droga usterka z nie potrzebnymi wymianami i kosztami.
chrisol tek też myślałem
To się zaczyna robić droga usterka z nie potrzebnymi wymianami i kosztami.