Golf mk3-Nie dziala prędkościomierz
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Golf mk3-Nie dziala prędkościomierz
Witam!!
Mam pytanie apropo golfa 3. Kupiłem go już z niedziałającym wskażnikiem prędkości. Wszystko w liczniku działa,lecz nie pokazuje on prędkości i tym samym nie mierzy przejechanych km. Pogrzebałem troche i okazało się ,że nie ma wogóle podłączonego przewodu który idzie do tego "czujnika" "impulsatora" w skrzyni biegów. Nie mam kabli do tego,bo to składak i ktoś tam wogóle nieźle namieszał. Byłem u znajomego , mówił że kable są jakieś ale to chyba od skrzyni automatycznej No i teraz problem jest taki,że w sumie podłącze sobie to jakoś , ale nie wiem gdzie dochodzi (do licznika) przewód który odbiera impulsy od impulsatora.Impulsator ma gniazdo i tam wchodzą 3 przewody. Jeden to + , drugi - , a trzeci środkowy to właśnie ten przewód który zbiera impulsy. Tylko gdzie go podłączyć do licznika ?? Który PIN. Jakby ktos wiedział lub miał schemat tej kostki od licznika to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.
Mam pytanie apropo golfa 3. Kupiłem go już z niedziałającym wskażnikiem prędkości. Wszystko w liczniku działa,lecz nie pokazuje on prędkości i tym samym nie mierzy przejechanych km. Pogrzebałem troche i okazało się ,że nie ma wogóle podłączonego przewodu który idzie do tego "czujnika" "impulsatora" w skrzyni biegów. Nie mam kabli do tego,bo to składak i ktoś tam wogóle nieźle namieszał. Byłem u znajomego , mówił że kable są jakieś ale to chyba od skrzyni automatycznej No i teraz problem jest taki,że w sumie podłącze sobie to jakoś , ale nie wiem gdzie dochodzi (do licznika) przewód który odbiera impulsy od impulsatora.Impulsator ma gniazdo i tam wchodzą 3 przewody. Jeden to + , drugi - , a trzeci środkowy to właśnie ten przewód który zbiera impulsy. Tylko gdzie go podłączyć do licznika ?? Który PIN. Jakby ktos wiedział lub miał schemat tej kostki od licznika to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jak ci nikt nie napisze obrazowo to na schemacie jest numer pinu T28/27. Przy czym ta cyfra 28 chyba oznacza ilość wszytkich pinów, a 27 numer tego co szukasz, może sa tam jakieś podpisy pinów przy liczniku. Oryginalnie z czujnika wychodzi perzewód niebiesko biały z pinu nr 2, a do licznika jego kolor jest już (po przejściu skrzynki) biały.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ano właśnie , PIN 28. Wszystkie kable wchodzące do licznika są białe. Musze teraz podłączyć tylko ten kabel idący do PIN 28 pod czujnik i mam nadzieje,że coś zatrybi. Boję się troche , żeby to nie spowodowało jakiegoś zwarcia .. no ale cóż .. albo spróbuje albo nie będzie mi działał prędkościomierz.
Tutaj na PW kolega napisał mi linka z odnośnikiem do schematu PIN-ów do licznika. Więc już sam nie wiem kto ma rację , wg mnie jest to PIN nr.28.
http://vw2.info/vwforum/zegarymk4/
http://vw2.info/vwforum/zegarymk4/
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ja natomiast mam porblem, że od czasu do czasu wskazówka prędkościmierza podności mi się po jakimś ściśle nie określonym czasie. Czasami jest to przy prędkości 40km/h, czasami 80km/h.
Kiedy mnie to denerwuję potraktuję licznik pięścią od góry i działa. W zasadzie nie mam pojęcia, czy pomoże wymiana licznika, czy może wystarczy pogrzebać albo coś przeczyścić.
Kiedy mnie to denerwuję potraktuję licznik pięścią od góry i działa. W zasadzie nie mam pojęcia, czy pomoże wymiana licznika, czy może wystarczy pogrzebać albo coś przeczyścić.
Mogę już śmiało napisać ,że poradziłem sobie dzięki Wam z moim problemem. Podłączyłem "na krótko" środkowy PIN w impulsatorze inaczej czujniku prędkości do PIN-u 27 w liczniku i jest świetnie. Prędkościomierz działa poprawnie i jestem zadowolony z tego bardzo.Teraz będe juz wiedział ile przejechałem KM i ile moje mk3 pali.Bo jak narazie sugerowałem sie tylko przypuszczeniami. Dzięki wszyskim za pomoc.