wymiana paska rozrzadu i rolki napinajacej!!??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

michalbuli
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

wymiana paska rozrzadu i rolki napinajacej!!??

Post autor: michalbuli » pt kwie 28, 2006 14:43

czy ma znaczenie w ktora strone krecimy rolka napinajaca przy napinaniu paska rozrzadu??
w ksiazce jest napisane :
naciagnac pasek zebaty obracajac napinacz rolkowy na jego osi mocowania w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu paska podczas pracy silnika (odwotnie do kierunku ruchu wskazowek zegara)

czyli krecic rolka w prawo.poniewaz pasek na roli akurat kreci sie w lewo!!ale tekst w nawiasie temu zaprzecza.
w kazdym razie ma to znaczenie?i w ktora strone krecic?

Awatar użytkownika
GTomek
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTomek » pt kwie 28, 2006 18:35

nie wiem do czego to ma być potrzebne
ja u siebie jak zmieniałem role i pasek poustawiałem wszystkie znaki na swoim miejscu
założyłem rolke pasek i do dziś nie mam kłopotu

[url=http://www.userbars.com/][img]http://www.userbars.com/galerie/images/files/3/7/vw.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
adam-gda
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adam-gda » pt kwie 28, 2006 18:40

dokladnie nie ma znaczenia jak zalozony bedzie pasek i napinacz aby znaki sie zgadzaly jak beda sie zgadzaly nic nie ma prawa sie stac

Przyznawanie punkcików za pomoc oznacza szacunek

greg

Post autor: greg » pt kwie 28, 2006 22:04

może tu nie chodziło o kręcenie samą rolką napinacza tylko celem napięcia paska przesuwasz przyrządem lub szczypcami segera napinacz i musisz żeby napiąć kręcić właśnie w przeciwnym kierunku

PawelP

Post autor: PawelP » pt kwie 28, 2006 22:12

a w którą stronę jest w tym przypadku przeciwnie do ruchu wskazówek zegara? W silniku AAM żeby napiąć pasek wydaje mi się że kręciłem napinaczem włąsnie w prawo. Moze w książce jest wół?

[ Dodano: 28 Kwi 2006 22:20 ]
przejrzałem właśnie książkę - to co jest napisane w nawiasie to w sumie nie wiadomo do czego się odnosi - czy do ruchu paska czy do napinacza. W każdmym razie jeżeli będziesz kręcił napinaczem w lewo to paska nie naciągniesz bo napinacz oprze się o dolną część osłony paska rozrządu (tak mi się wydaje - bo napinacz wymieniałem z tydzień temu i tak chyba właśnie robiłem). Ja naciągnąłem pasek kręcąc napinaczem w prawo - amen.

greg

Post autor: greg » pt kwie 28, 2006 22:20

PawelP pisze:a w którą stronę jest w tym przypadku przeciwnie do ruchu wskazówek zegara? W silniku AAM żeby napiąć pasek wydaje mi się że kręciłem napinaczem włąsnie w prawo
w prawo czyli odwrotnie do wskazówek zegara. No dobrze kręciłeś occo chodzzzi??

PawelP

Post autor: PawelP » pt kwie 28, 2006 22:24

a wskazówki nie chodzą przypadkiem w prawo - właśnie patrzę na zegarek i wydaje mi się że wskazówka od sekundnika obraca się w prawo.

greg

Post autor: greg » pt kwie 28, 2006 22:29

dla mnie w prawo patrząc od 9 do 6 a potem do 3 a dla Ciebie w prawo to od 9 do 12 a potem do 3 hehe
no ale myslałem o tym od 9 do 6 do 3

PawelP

Post autor: PawelP » pt kwie 28, 2006 22:32

ja tam na tarczę (he, he, he) nie patrzyłem tylko na wskazówki. Kto by się spodziewał, że zegarek może mięć w prawo na dwa sposoby :-)

greg

Post autor: greg » pt kwie 28, 2006 22:44

ja taki zegarek nawet widziałem ale wiesz co - możliwe ze kręciłeś zgodnie ze wsklazówkami jeśli miałeś stary napinacz nie zegarówy tylko mechaniczny, bo ja mam zegarówy (taki niby ze wskazówką).

michalbuli
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: michalbuli » sob kwie 29, 2006 10:41

dokładnie ma byc tak jak pisze PawelP , krecac w lewo napinacz ociera o osłone!!czyli jednak ma byc w prawo-zgodnie z ruchem wskazówek zegara. (nie potrzebny ten tekst w nawiasie - w ksiazce, zmylil mnie dobrze, ze przekrecenie napinacza nie wiaze sie z demontazem wszyskich oslon hehe)
co do zegarow to niezle zamieszaliscie!!!ale sam widzialem zegar ktory szedl odwrotnie i nie patrzac na cyfry stwierdzilem ze sie spoznia, nawet go przestawilem - duzo bylo smiechu .a wszystko przy :kufel:
dzieki za podpowiedzi :okej:

Kand
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kand » sob kwie 29, 2006 13:40

ROLKA MUSI BYĆ NAPIĘTA W KIERUNKU PRZECIWNYM DO RUCHU KOŁA NAPĘDU ROZRZĄDU

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”