[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
-
- GOLF FOREVwER
witam witam jestem nowy i mam taki problem mam golfa 1.3 87r z 2 wtyczkami kupiłem niedawno zegar z obrotomierzem z indeksem 975 (a ja mam 935). Czytając poprzednie posty wywnioskowałem z tego ze aby działał obrotek to musi być na kości czarnej na 11pin przewód (którego ja nie mam) więc zwarłem sygnał z cewki i podświetlanie zegarów po włączeniu światła i jak wcześniej koledzy radzili masę. No i podłączyłem obrotek i nie działał , więc za czołem sprawdzać czy wo gule jest sygnał, sprawdzając z miernikiem, napięcie było 0V ale jak mi brat podpowiedział żeby odłączyć masę z tych trzech przewodów i od razu było lepiej, po włączeniu silnika i dodawaniu gazu napięcie zrastało od ok.12V do ok.14V. Więc chyba jest dobrze ale nie wiem do końca czy ma być z masą czy nie pytanie do was a i jeszcze jak sprawdzić czy obrotomierz działa?? z góry dzięki
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
bobik_1, obrotomierz potrzebuje (+) po zapłonie (-) masa i (+) z cewki jako sygnał i w takiej kolejności najczęściej są piny czy śruby z tyłu. Najlepiej przełożyć sam prędkościomierz do nowego licznika a przewody już są.
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam,
Mam diesel`a i kupiłem nowe zegary z obrotomierzem. Wszystko hula tylko nie obrotomierz czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy jest to wina niedoprowadzonego sygnału czy zepsutych zegarów?
Pozdrawiam,
Mam diesel`a i kupiłem nowe zegary z obrotomierzem. Wszystko hula tylko nie obrotomierz czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy jest to wina niedoprowadzonego sygnału czy zepsutych zegarów?
Pozdrawiam,
Dobra już trochę poczytałem i mądrzejszy jestem.
Najpierw muszę sprawdzić jaki mam alternator czy Boscha czy Valeo i sprawdzić wyjście "W"
Jeżeli go nie nie ma to podpiąć się przed diodą alternatora, pociągnąć kabel i podpiąć do kostki.
I tu się zaczyna problem, wiem na pewno że podpinam go pod białą kostkę (wersja licznika 2 szerokie kostki) tylko
pytanie gdzie? Nie mogę znaleźć schematu żadnego pod kostki, a po drugie czy muszę doprowadzić jakieś zasilanie
pod obrotomierz?
Jutro będę sprawdzał jak cosik byłbym wdzięczny za pomoc
Najpierw muszę sprawdzić jaki mam alternator czy Boscha czy Valeo i sprawdzić wyjście "W"
Jeżeli go nie nie ma to podpiąć się przed diodą alternatora, pociągnąć kabel i podpiąć do kostki.
I tu się zaczyna problem, wiem na pewno że podpinam go pod białą kostkę (wersja licznika 2 szerokie kostki) tylko
pytanie gdzie? Nie mogę znaleźć schematu żadnego pod kostki, a po drugie czy muszę doprowadzić jakieś zasilanie
pod obrotomierz?
Jutro będę sprawdzał jak cosik byłbym wdzięczny za pomoc
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Na schemacie jest niebiesko zielony przewód do licznika sygnal od wyjscia W podpisane jako "J 7a 3" najlepiej odczepic wtyczkę w liczniku i isc po ścieżce lub moze akurat jest podpisane dobrze np W na ścieżce przy kostce.
Pierwsza PNka na BLOSie?
Więc tak, mam napewno Valeo i gniazdo W jest niepodłączone więc musze pociągnąć kabel.
Problem polega na tym gdzie? na liczniku nie wiem które gniazdo odpowiada za obrotomierz.
Problem polega na tym gdzie? na liczniku nie wiem które gniazdo odpowiada za obrotomierz.
Kostka biała:
1.(niebiesko-czerwony) kontrolka kierunkowskazu.
2.( u mnie nie było) obrotomierz lub ekonomizer z alternatora
3.(biało-niebieski) do podświetlania zegarów po włączeniu świateł / klema 58b
4.(żółto-czerwony) wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej.
5.(fioletowo-czarny) wskaźnik poziomu paliwa
6. (brązowy) Masa styk 31
7. (u mnie nie było) Masa MFA
8.(czerwono-czarny) Sygnał z cewki zapłonowej
9.( u mnie nie było) funkcja MFA
10.(czerwony) plus z akumulatora / klema 30
11.( u mnie nie było) czujnik temperatury zewnętrznej MFA
12.( u mnie nie było) czujnik temperatury oleju MFA
13.(niebiesko-biały) kontrolka świateł drogowych
14. PUSTY
Kostka czarna:
1.(czarny) plus po przekręceniu stacyjki / klema 15.
2.( u mnie nie było) kontrolka zapięcia pasów.
3.( u mnie nie było) wolna kontrolka LED.
4.( u mnie nie było) wolna kontrolka LED.
5.( u mnie nie było) kontrolka hamulca ręcznego.
6.(niebieski) kontrolka ładowania alternatora / klema 61.
7.( niebiesko-czarny) Czujnik ciśnienia oleju 0.3 bar.
8.(żółty) Czujnik ciśnienia oleju 1.8 bar.
9.( u mnie nie było) czujnik przepustnicy / CHOKE.
10.(niebiesko- żółty) kontrolka nagrzania świec żarowych.
11.( u mnie nie było) czujnik obrotów / HALLA
12.( u mnie nie było) pamięć MFA
13.( u mnie nie było) reset MFA
14. PUSTY
Tu opisałem jakie mam przewody na kostkach , no i ja poprowadziłem przewód od pin 8 białej kostki do pin 11 czarnej kostki no i nie działa. Pytanie do was jak podłączyć z którego pinu do którego
1.(niebiesko-czerwony) kontrolka kierunkowskazu.
2.( u mnie nie było) obrotomierz lub ekonomizer z alternatora
3.(biało-niebieski) do podświetlania zegarów po włączeniu świateł / klema 58b
4.(żółto-czerwony) wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej.
5.(fioletowo-czarny) wskaźnik poziomu paliwa
6. (brązowy) Masa styk 31
7. (u mnie nie było) Masa MFA
8.(czerwono-czarny) Sygnał z cewki zapłonowej
9.( u mnie nie było) funkcja MFA
10.(czerwony) plus z akumulatora / klema 30
11.( u mnie nie było) czujnik temperatury zewnętrznej MFA
12.( u mnie nie było) czujnik temperatury oleju MFA
13.(niebiesko-biały) kontrolka świateł drogowych
14. PUSTY
Kostka czarna:
1.(czarny) plus po przekręceniu stacyjki / klema 15.
2.( u mnie nie było) kontrolka zapięcia pasów.
3.( u mnie nie było) wolna kontrolka LED.
4.( u mnie nie było) wolna kontrolka LED.
5.( u mnie nie było) kontrolka hamulca ręcznego.
6.(niebieski) kontrolka ładowania alternatora / klema 61.
7.( niebiesko-czarny) Czujnik ciśnienia oleju 0.3 bar.
8.(żółty) Czujnik ciśnienia oleju 1.8 bar.
9.( u mnie nie było) czujnik przepustnicy / CHOKE.
10.(niebiesko- żółty) kontrolka nagrzania świec żarowych.
11.( u mnie nie było) czujnik obrotów / HALLA
12.( u mnie nie było) pamięć MFA
13.( u mnie nie było) reset MFA
14. PUSTY
Tu opisałem jakie mam przewody na kostkach , no i ja poprowadziłem przewód od pin 8 białej kostki do pin 11 czarnej kostki no i nie działa. Pytanie do was jak podłączyć z którego pinu do którego
No i mam kolejnego zonka, wziąłem sie wczoraj za alternator. Na obudowie plastikowej normalnie jest oznaczenie "W" ale po jej otwarciu okazało się że tam nic nie ma! zero wyjścia jakiejkolwiek złączki...null i co teraz muszę go całego rozebrać?
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Dr.Redrum, trzeba przylutowac przewód przed jedna z diod. Bylo kilka postow wyzej.
Pierwsza PNka na BLOSie?
Do MK3 nie musi nic wymieniac może miec nawet ten zegar idzie ustawic cyfrowy obrotomierz
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Re: [Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.
a moze ma ktos na zbyciu liczniczek z obrotomierzem do diselka ??