Falujace obroty przez kilka sekund przy zimnym silniku.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

splendid
Nowicjusz
Nowicjusz

Falujace obroty przez kilka sekund przy zimnym silniku.

Post autor: splendid » wt lip 20, 2010 16:01

Witam wszystkich.
Zwracam się do was z pewnym problemem. Mój samochód to Golf MK3 z silnikiem 1.4 (44KW, 60KM) (rok prod. 1995). Od pewnego czasu, podczas zapalania samochodu na zimnym silniku (z rana lub po dłuższej przerwie), silnik samochodu dziwnie się zachowuje. Otóż, o ile jego wcześniejsze normalne obroty po odpaleniu to 1000 obr/min, tak teraz gdy siedzę w aucie i patrzę na obrotomierz widzę, jak momentami obroty spadają do około 800 - 900. Trwa to jakąś sekundę, po czym wskazówka obrotomierza z powrotem wraca na 1000. Na czas spadku obrotów (czyli sekunda - dwie) samochód znacznie bardziej wibruje niż normalnie, co zarówno odczuwa się siedząc w Golfie, jak i obserwuje patrząc na drążek skrzyni biegów, który wówczas drga jak szalony. Gdy dodałem gazu to silnik zgasł. Tak jest do czasu, kiedy silnik nie osiągnie temperatury około 80 - 90 stopni. Po kilku minutowej jeździe stojąc na światłach nie odczuwam żadnych anomalii i auto jeździ aż miło, nawet gdy wskazówka na obrotomierzu podczas postoju pokazuje mniej niż 900 obrotów, to samochód nie drga aż tak bardzo jak przy początkowych spadkach. Proszę o napisanie co może być przyczyną takiego zachowania silnika, i co najprawdopodobniej nią jest.
Z góry dziękuję i życzę miłego dnia.

Awatar użytkownika
Adam204
...
...

Post autor: Adam204 » wt lip 20, 2010 17:50

Obrazek

splendid
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: splendid » ndz lip 25, 2010 12:51

juz wiem o co chodzilo ... byl poluzowany gaznik :/ za dobre checi Adam 204 :grin:
Ostatnio zmieniony pn lip 26, 2010 21:28 przez splendid, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”