Awaria panewek!!! Pomocy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Awaria panewek!!! Pomocy
Witam . Mam poważny problem chcociaż wyjść z niego jest pare. Opisuje awarie:Zaczeło sie od migającej na czerwono kontrolce oleju a do tego brzenczała. Powymieniałem czujniki olej pilnowany a tu problem nie znikł , lecz pewnego dnia usłyszałem stuki w silniku przypuszczałem że to panewka i jak sie okazało to była panewka. Więc pojechałem z tym problemem do "meganika" wymienił mi jedną panewke która była pęknięta zalał olejem i to wszystko co zrobił. Powiedział że będzie hulać i moge normalnie jeżdzić. Problem z migającą i brzęcącą kontrolką oleju znikł, temp. oleju wynosiła 94c' , ale stukot panewki nadal słyszałem. Przejechałem jakieś 150 km i silnik odmówił posuszeństwa. Objawy :Silnik zaczął się dusić tak jakby brakowało benzyny tem. oleju wynosiła 110C' zaczeła migać a do tego wszystkiego tak panewki zaczeły klekotać że ja pier... . Dajcie jakiegoś pomysła aby to naprawić chociaż słyszałem że sie niopłaca. Czekam na odpowiedzi z góry dzięki! Silnik 1.8 gaz 90km
Ostatnio zmieniony pn lip 19, 2010 18:28 przez mat25, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaszanka
Można powiedzieć, że dał. Powinien ustalić dlaczego doszło do uszkodzenia panewki, a on usunął tylko skutek i nie poszukał przyczyny.
Powinien sprawdzić co spowodowało uszkodzenie tej panewki, obejrzeć resztę panewek i wał. Powinien przeszlifować wał i dać wszystkie nowe panewki. Ale to nie ma sensu, jeżeli nie ustalił dlaczego pękła panewka. "Kowal"
Powinien sprawdzić co spowodowało uszkodzenie tej panewki, obejrzeć resztę panewek i wał. Powinien przeszlifować wał i dać wszystkie nowe panewki. Ale to nie ma sensu, jeżeli nie ustalił dlaczego pękła panewka. "Kowal"
Jarek
Przecież ja nie napisałem żeby remontować rozsypany silnik.Ja napisałem co mechanik miał zrobić wczesniej.belcho99 pisze:jackyz pisze: a nie mechanik.Pomiar wału,ewentualny szlif(chociaż vw mają mocne wały i rzadko się to robi) i wszystkie nowe panewki.Poza tym do sprawdzenia pompa oleju i ciśnienie.
Jestem zdania ze zlomu się nie remontuje zauwaz ze remont tego wszystkiego suma sumarum czy jak to się tam pisze wyniesie wiecej roboty i nakladu finansowego niz zakup zdrowego silnika z zamontowaniem go na miejscu i pocalowaniem w
Jacek
kolego jeśli padła ci pompa oleju lub regulator ciśnienia i to tylko będzie przyczyna to szlif wału i zakup panewek wraz z ich dodarciem zamontowanych w bloku silnika dla prostoliniowości tak jak powinno się zrobić to aż nie taki duży koszt
ale jeśli coś jeszcze dostało po tyłku to nie opłaca się
druga spraw to czy nic nie robiłeś w tym silniku czy dużo i np cała góra jest po remoncie i ci szkoda
jeszcze jedno ale jak kupisz jakiś złom co chodził na lpg to kaplica , staraj sie kupić silnik z anglika tak abyś widział ile ma nakulane
powiem tak kupiłem focusa 2 ,0 z silnikiem z anglika bo stary Czech zatarł sie zatarł , mój kumpel robił przekładka z anglika którego widział przed rozbiórką i odpalał a przebieg to na km 100tyś
silnik pracuje jak pszczółka i pochodzi z 2001 roku koszt jego to 1500zł
ale jeśli coś jeszcze dostało po tyłku to nie opłaca się
druga spraw to czy nic nie robiłeś w tym silniku czy dużo i np cała góra jest po remoncie i ci szkoda
jeszcze jedno ale jak kupisz jakiś złom co chodził na lpg to kaplica , staraj sie kupić silnik z anglika tak abyś widział ile ma nakulane
powiem tak kupiłem focusa 2 ,0 z silnikiem z anglika bo stary Czech zatarł sie zatarł , mój kumpel robił przekładka z anglika którego widział przed rozbiórką i odpalał a przebieg to na km 100tyś
silnik pracuje jak pszczółka i pochodzi z 2001 roku koszt jego to 1500zł
był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0