mam golfika 1.6 PN z gazem. śmiga to to nadzwyczaj dobrze ale zastanawia mnie jak można wyciągnąć wiecej od niego? gaz=175km/h, benz=185km/h spalanie gazu 8-11l.
Pilnuję wymiany oleju, filtrów i pasków itp. jak w zegarku, diagnostyka silnika wykazała ze jest on w super stanie, trzyma ciśnienie itd. przyspieszenie w miarę ok. jak mogę poprawic jeszcze jego osiągi bez przeróbek tylko moze jakies sportowe swiece, filtry czy cos, bo jak na razie tylko obniżyłem zawieche, dodałem alusy i końcowy tłumik ale wart by zajrzec pod maske...
jak poprawić osiągi w 1.6PN??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ciezko bedzie poprawic osiagi autka niezagladajac do silnika poszukaj troszke na forum to bedziesz znal zdanie chlopakow z forum ze jak wydech to tylko kompletny, mozesz sobie polerke strzelic kolektorów jakies szlify zaworów , lzejsze kolo zamachowe.Troszke roboty jest ale sie uzbiera troszke kucykow, to co piszesz to wcale nie jest zle jak na PN-ke,a jak nie chcesz grzebac to zmien silnik na mocniejszy powiedzmy juz 1.8 , osiagi moze podobne i spalanie tez ale masz juz 15KM wiecej , moment wiekszy.A z zewnatrz nikt Ci nie pozna ze to silnik 1.8 a nie 1.6
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
trumann, osiągi jak na 1.6 są bardzo dobre.Nie wiem czy wkład pracy i pieniędzy będzie adekwatny do ich polepszenia. Wymiana silnika na 1.8 i zysk 15 KM też jest kosztowna, a efekt też nie bedzie oszałamiający.
Sportowy filtr poprawi ...........głównie Twoje samopoczuci i nieco zmieni dźwięk, specjalne sportowe świece na pewno odchudzą portfel, a czy coś jeszcze dadzą? nie sądzę.
Reasumjąc : włożysz sporo kasy, pracy i zyskasz może 5km więcej na szybkości...może. Warto?
Sportowy filtr poprawi ...........głównie Twoje samopoczuci i nieco zmieni dźwięk, specjalne sportowe świece na pewno odchudzą portfel, a czy coś jeszcze dadzą? nie sądzę.
Reasumjąc : włożysz sporo kasy, pracy i zyskasz może 5km więcej na szybkości...może. Warto?