zasilanie płynnym gazem przez monowtrysk

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

wolf747
Niesolidny sprzedawca
Niesolidny sprzedawca

re

Post autor: wolf747 » śr cze 30, 2010 19:54

Ile razy mam jeszcze k**** powtarzać, że to nie doładowanie- a wiatrak bez problemu tyle nadyma a nawet więcej, ma on wymiary: 20x20cm, kilkanaście dużych łopatek, a poza tym jest napisana na nim wydajność 5000l/min. Posiada silnik bezszczotkowy w którym można regulować obroty i się nie zużywa. ciśnienie nie musi być wysokie- ważne, żeby było nadciśnienie, ale wtedy będę potrzebował wtrysk gazu, bo przy zwykłej instalacji silnik nie będzie miał prawa działać na gazie, ot i cała historia. Poza tym bardzo ważne śa dla mnie koszta, bo i tak za parę miesięcy jak nazbieram będzie swap AFN

[ Dodano: 30 Cze 2010 20:17 ]
a tak między nami (raspl) czy coś dało wygłuszenie silnika od Diesela? czy jest dużo ciszej? poza tym posiadam dużo części do gulfa m.in ekonomizer do zegara i obrotomierz ze wskaźnikami paliwa i wody, miekką deskę. jak coś to PW a spytam- skąd wziąłeś te maty grzewcze? co do gulfa to na filmiku z youtuba przyspieszenie słabe- to było na gazie??. kolega ma takiego samego(kolor) 1.3 na gaźniku, 60 000 przebiegu, nigdy nie widział benzyny, skrzynia 4 i niesamowicie wbija w fotel, 100 jest niewiadomo kiedy a opony 185 trzeba często wymieniać, a tu 1.8 tak słabo :bigok:
Ostatnio zmieniony śr cze 30, 2010 19:55 przez wolf747, łącznie zmieniany 1 raz.

gracek1906
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: gracek1906 » śr cze 30, 2010 22:53

Może spróbuj inacze na tej zasadzie że zasilanie lpg podłącz przed tym wiatrakiem np przez blos-a

Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: RasPL » czw lip 01, 2010 07:54

Gdyby wystarczyło dać wiatrak w dolot by poprawić napełnianie a co z tym idzie podnieść trochę moc to nawet seryjnie by one tam były, sam wiatrak mógł by być też przepływomierzem tak jak w wakuometrach a nikt tego nie stosuje. Wniosek pewnie z tego taki że wiatrak zabuża strugę powietrza, zawirowuje ją i tu niech oczytani się wypowiedzą. A pozatym ten sposób nie wiem czemu piszesz że się nie sprawdzi przy zwykłej instalacji z mieszalnikiem.

Na temat mojego auta wypowiadam się w temacie i tam można pytania zadawać, przyjedź z kolegą tym 1.3 to sprawdzimy się jeszcze mnie 1.3 w żadnym aucie nie objechało ale kto wie :helm:

mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

wolf747
Niesolidny sprzedawca
Niesolidny sprzedawca

Post autor: wolf747 » czw lip 01, 2010 12:12

-Ten blos to fajna rzecz ale również do poprawnej pracy potrzebuje podciśnienia, czyli odpada
-"zawirowanie" w przewodzie dolotowym jest BARDZO pożądane w silniku spalinowym- polecam poczytać na temat "turbinki kowalskiego" do malucha.
-Zwykły gaz z parownikiem nie ma prawa działać w moim pomyśle, ponieważ gaz sam nie leci- to silnik go posysa z parownika, do czego potrzebne jest podciśnienie w kolektorze dolotowym
-Zapomniałem dodać, że potrzebna będzie również vacu-pompa do zasilania serva i aparat zapłonowy nie będzie miał regulowanego kąta wyprzedzenia (wie ktoś jak to było ominięte np. w g60?)

smaruj gofera dżemorem!!!

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » czw lip 01, 2010 23:29

wolf747 pisze:Ile razy mam jeszcze k**** powtarzać, że to nie doładowanie- a wiatrak bez problemu tyle nadyma a nawet więcej, ma on wymiary: 20x20cm, kilkanaście dużych łopatek, a poza tym jest napisana na nim wydajność 5000l/min. Posiada silnik bezszczotkowy w którym można regulować obroty i się nie zużywa. ciśnienie nie musi być wysokie- ważne, żeby było nadciśnienie, ale wtedy będę potrzebował wtrysk gazu, bo przy zwykłej instalacji silnik nie będzie miał prawa działać na gazie, ot i cała historia.
Widze, że konstruktywne uwagi innych ciężko ci przychodzą do głowy, więc na koniec tylko:
załóżmy, że chcesz zwiększyć ciśnienie w dolocie o 10kPa. Policz moc wiatraka, wiedząc, że N=V*(P1-P2)
P1- ciśnienie w dolocie za wiatrakiem
P2- ciśnienie przed wiatrakiem
Sprawności pomijam dla ułatwienia :bigok:
Powodzenia :green_fuck:
Ostatnio zmieniony czw lip 01, 2010 23:30 przez toffic, łącznie zmieniany 1 raz.

wolf747
Niesolidny sprzedawca
Niesolidny sprzedawca

re

Post autor: wolf747 » pt lip 02, 2010 13:32

To ja może jednak sobie odpuszczę to doładowanie- więcej z tego problemu niż pożytku-splanuję głowicę, obrobię jeża i zastosuje wspomniany blos. i tyle. dziękuję wszystkim za wypowiedzi

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » pt lip 02, 2010 14:45

wolf747 pisze:splanuję głowicę, obrobię jeża i zastosuje wspomniany blos. i tyle. dziękuję wszystkim za wypowiedzi
dodaj do tego jeszcze jakis fajny wałek i wydech i bedzie git

Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: RasPL » sob lip 03, 2010 15:11

a ja dla nauki bym się jednak pobawił zawsze to coś doświadczenia a nóż coś dobrego wymyślisz

mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
blazejm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: blazejm » pt lip 16, 2010 21:35

ja pier**** jak czytam te chore pomysły to mi się niedobrze robi...wielkie kur** mody, wielkie plany a silnik to osrana popierdółka z której tak czy siak nic nie wyciągniesz...
Masz rację, lepiej odpuść sobie te "turbinke"i pomysły z puszczeniem ciekłego gazu przez wtryskiwacz od benzyny...
Co do pozostałych modów jak planowanie głowicy, wałki itp...to gra nie warta świeczki....lepiej dołóż trochę siana i wsadź choćby zwykłe 1,8 90ps...na pewno odczujesz różnicę a przy okazji nic nie spier****...Policz sobie ile kosztuje planowanie głowicy i ostry wałek...i wątpie żebyś się po takich modach zbliżył do 90km...
Na tym forum już były dziesiątki takich mistrzów od tuningu 1,6 i 1,3...

[b][color=indigo]Moja Golfinka: :D [/color] (wszystkie foty na 1-szej stronie ;) )
http://vwlkp.pl/viewtopic.php?t=158[/b]

Awatar użytkownika
dziabi3
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dziabi3 » ndz lip 18, 2010 18:50

tez kiedyś o tym myślałem

ale ja chciałem zrobić coś w rodzaju nosa

butla 50l sprężonego powietrza w bagażniku dodatkowy wtrysk paliwa

i teraz podłączyć powietrze do dolotu tak aby zamykał się ori dolot a w dolot był tłoczone ciśnienie 0,4 bara przez wydajny reduktor w silnik i wtedy byłby uruchamiany dodatkowy wtryskiwacz sterowny tym samym sygnałem co ori

tylko pic polega na dorobieniu zamknięcia ori dolotu aby ciśnienie nie uciekało i przeliczenie ile ciśnienia dać i jaki dodatkowy wtrysk aby komp choć troszkę ogarną to

ma to sens bo by działał jak kompresor ale trzeba by podjeżdżać na cpn dobijać butle

poszaleć troszkę i tak w kółko

był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0

wolf747
Niesolidny sprzedawca
Niesolidny sprzedawca

Post autor: wolf747 » czw sie 26, 2010 22:07

eee. bzdety to wszystko, ale trzeba się czymś zająć żeby się z golfem nie nudzić więc proszę się tak nie spinać na swapy i inne jedynie-słuszne pomysły

smaruj gofera dżemorem!!!

Awatar użytkownika
blazejm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: blazejm » czw wrz 02, 2010 19:50

bzdety to ten pomysł zasilania gazem płynnym...

[b][color=indigo]Moja Golfinka: :D [/color] (wszystkie foty na 1-szej stronie ;) )
http://vwlkp.pl/viewtopic.php?t=158[/b]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”