dziwne odgłosy z silnika ...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

grizzly83

dziwne odgłosy z silnika ...

Post autor: grizzly83 » śr lip 14, 2010 23:54

Witam
Dawno nie zakładałem tematu gdyż było elegancko z autkiem.
Tym razem temat dotyczy silnika , postaram się poniżej opisać ten defekt.
Gdy auto jest w ruchu to z powodu obrotów silnika nic nie słychać niepokojącego.
Problem się pojawia po odpaleniu auta . Wrzucony jest "luz" następnie gdy dodaje sam gaz
zwiększam obroty powoli i póki co jest ok , ale od 2tyś obr. i w górę zaczyna słychać dziwny klekot , zwykły użytkownik tego nie usłyszy , ale my to co innego... słychać klekotanie .

Wybrałem się do mechanika , nic nie mówiłem o tym problemie , ale kazałem mu sprawdzić prace silnika i wychwycił to samo co ja . Jego zdaniem odzywa się panewka lub panewki... .

Moim zdaniem , może się mylę dlatego prośba o pomoc , ale moim zdaniem gdy panewki stukają ( klekoczą ) to jest to odgłos bardziej metaliczny , natomiast tutaj wręcz przeciwnie odgłos jest nie metaliczny , bardziej przypomina odgłos stukających popychaczy , odgłos jest jakby coś się obluzowało i stuka , podpowiedź Nam daje informacja , że odgłosy te występują od 2tyś obr bo do tych obrotów jest cisza .
p.s popychacze są OK ..... wymieniałem je jakiś czas temu

Proszę o info od Was koledzy co to może być . Jeżdżę z tym już jakiś miesiąc i nic się nie dzieje ale chce to naprawić , lecz nie wiem co to jest za uszkodzenie.
Poza autem tego nie słychać , ale w kabinie to słychać.
Ostatnio zmieniony śr lip 14, 2010 23:58 przez grizzly83, łącznie zmieniany 2 razy.

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » czw lip 15, 2010 00:29

Odgłos panewek jest głuchy,poza tym najlepiej to by było osłuchać silnik przez stetoskop,ponieważ silnik przenosi dzwięki i nie zawsze wiadomo dokladnie co stuka.Oprócz panewek może jeszcze być luz na główce korbowodu.

Jacek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”