[mk2] problem z 1.3NZ-przy jeździe po dziurach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tauka
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
[mk2] problem z 1.3NZ-przy jeździe po dziurach
Mam od soboty taki problemik. Gdy jadę po nierównościach(nawet po kostce brukowej) auto nagle dostaje wyższych obrotów i nie chce jechać, a jak mu się puści noge z gazu to gaśnie. potem odpali się go i jedzie ormalnie, aż w pewnym momencie znowu łapie muła i sytuacja się powtarza. Zacząłem mieeszac wtyczkami, i zauważyłem, że dzieje się tak prz poruszaniu wtyczką przychodząca do sterownika silnika. pobawiłem się nią przeczyścuiłem, była cghwila spokoju, ale przed chwilą znowu to miałem. więc podniosłem maske i poruszałem nią. Auto nie gasło, ale w mienscu dotykania całej puchy do karoserii idą iskry. Dzieje się tak zawsze jak się posusza sterownikiem. Co to może byc?? Jakieś przebicie na kablach czy co, bo mnie szlag trafia...
Mozna to sprawdzic miernikiem, przyczyna to zasniedzialy styk przy podlaczeniu masy - niestety w tej chwili nie wiem gdzie znajduja sie te podlaczenia mas od styku 7 i 25 podejrzewam ze jedno jest przy silniku a drugie przy rozdzielce w srodku samochodu (ale sprobuje znalezc na schematach).tauka pisze:A jak to najprościej sprawdzić, i co może być przyczyna takiego stanu rzeczy??
Przyszla mi do glowy jescze jedna mozliwosc - brak masy calego silnika (ewentualnie zasniedziala) -gruby przewod podlaczony do lapy z przodu silnika - masa calego silnika bedzie sie wtedy zamykac przez ECU - chyba ze jest gdzies jescze inna masa ktorej w tej chwili nie kojarze.tauka pisze:w mienscu dotykania całej puchy do karoserii idą iskry
[ Dodano: 25 Kwi 2006 00:49 ]
Troche pogrzebalem w schematach i wychodzi ze masa na silniku jest razem z masa sondy lambda wiec bedzie na kolektorze dolotowym przewod brazowo/bialy, natomiast druga masa jest oznaczona jako A- opisu niestety nie ma do tego oznaczenia ale przez A jest oznaczony na schematach akumulator wiec moze jest bezposrednio pociagnieta do niego -przewod brazowy
- tauka
- Kontakt:
robbox, A tam nie jest przypadkiem tak, że on jest zmasowany za pomoca obudowy całej do karoserii?? Bo na wszystkich nóżkach są plastiki, a na jednym tam gdzie jest przykręcony to nie ma. A ja miałem nieprzykręcony. i jak złapałem kablem za obudowe i do jakiejkolwiek masy to było ok. Teraz go przykręciłem i już nie wystepuje żaden problem.
- tauka
- Kontakt:
Nodzi mi nie o całego kompa, tylko całą tą skrzynkę co jest na podszybiu miałem niedokręcona tylko luzem wciśnieta na zaczepach. I jak się nią poruszało to wtedy przebicia były i potrafił przygasać. A teraz go przykręciłem na tą oryginalna plastikowa śrubke i wszystko jest ok.robbox pisze:pojecia nie mam trzeba by rozkrecic calego kompa zeby zobaczyc.
aco odkreciles calkiem ?? kompa ??

- tauka
- Kontakt:
Norobbox pisze:-ta skrzynka duza to wlasnie komp a na niej jest przykrecony modul zaplonowy -mniejsza kostka