[All VW] Polerowanie lakieru
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

Mati44,
G3 na delikatne rysy to nie zbyt dobre rozwiązanie.
Poleciłbym
Autoglym Paint Renovator lub 3M 5990
Oba produkt bardzo delikatnie zbierają lakier przy czym pastą Auto Glym łatwiej się pracuje.
Jeśli zależy Ci na naprawdę dobry efekcie to Sonaxa bym sobie odpuścił.
Zamiast tego użyłbym Poorboy's Natty's Paste Wax.
G3 na delikatne rysy to nie zbyt dobre rozwiązanie.
Poleciłbym
Autoglym Paint Renovator lub 3M 5990
Oba produkt bardzo delikatnie zbierają lakier przy czym pastą Auto Glym łatwiej się pracuje.
Jeśli zależy Ci na naprawdę dobry efekcie to Sonaxa bym sobie odpuścił.
Zamiast tego użyłbym Poorboy's Natty's Paste Wax.
Ostatnio zmieniony czw lip 08, 2010 10:07 przez duzy_przemo, łącznie zmieniany 1 raz.
Kurcze nie poczekałem i kupiłem wszystko rano wosk Sonax szampon Sonax i pastę polerską G3 + politura Sonax ale mogę tą G3 nie polerować bo mam jeszcze jedną kupiłem w sklepie z lakierami gościu polecał właśnie na takie drobne ryski półkoliste nie pamiętam nazwy musiałbym zerknąć ale niby bardzo dobra lekko ścierna do jasnych lakierów co o tym sądzisz
[ Dodano: 08 Lip 2010 17:37 ]
A i jeszcze jedno pytanko czy jeśli na przykład nie użyję tej pasty G3 a zamiast niej tej lekko ściernej i ryski zejdą to dawać jeszcze politurę czy od razu wosk
[ Dodano: 11 Lip 2010 18:55 ]
A i jeszcze jedno w sklepie lakierniczym babka poleciła mi takie jakby ręczniki do polerowania zamiast szmatek po prosu ale nie wiem co będzie lepsze szmatki 100% bawełna czy te ręczniki są bardzo gładkie i wytrzymałe bez pyłkowe ale co lepsze
[ Dodano: 11 Lip 2010 19:02 ]
O to jest dokładnie takie coś http://www.turtlewax.com.pl/sklep/poler ... p-106.html
[ Dodano: 08 Lip 2010 17:37 ]
A i jeszcze jedno pytanko czy jeśli na przykład nie użyję tej pasty G3 a zamiast niej tej lekko ściernej i ryski zejdą to dawać jeszcze politurę czy od razu wosk
[ Dodano: 11 Lip 2010 18:55 ]
A i jeszcze jedno w sklepie lakierniczym babka poleciła mi takie jakby ręczniki do polerowania zamiast szmatek po prosu ale nie wiem co będzie lepsze szmatki 100% bawełna czy te ręczniki są bardzo gładkie i wytrzymałe bez pyłkowe ale co lepsze
[ Dodano: 11 Lip 2010 19:02 ]
O to jest dokładnie takie coś http://www.turtlewax.com.pl/sklep/poler ... p-106.html
[Alll VW] Polerowanie lakieru.
Witam. Wiem ze temat przerabiany ale dzieki forum jestem przed zakupem wosku 3M Polish Rosa. No ale miła Pani w sklepie bardziej polecała mi wosk o nr. 9377. Teraz mam dylemat ktory jednak wybrac? Czym one tak naprawde sie różnią ? Pozdrawiam
Witam mam troszkę inne pytanie nie do końca związane z polerowaniem lakieru bardziej z jego czyszczeniem a mianowicie chciałbym się dowiedzieć czym najlepiej osunąć smołę z lakieru mam na błotnikach i drzwiach kilka małych kropek od smoły jest wiele sposobów na jej usunięcie ale chciałbym wiedzieć który według was jest najbezpieczniejszy dla lakieru masło, benzyna ekstrakcyjna czy morze środki typowo do tego przeznaczone na początku byłem właśnie za takim właśnie rozwiązaniem ale bardzo często na opakowaniach można przeczytać sprawdź w mniej widocznych miejscach a i przeczytałem też ba jakimś forum że komuś jedne z takich środków uszkodził lakier myślałem o produkcie firmy Sonax do usuwania smoły raczej nie uszkodzi lakieru ale cichłbym żebyście się ta ten temat wypowiedzieli.
PozdraVWiam
PozdraVWiam
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

Re: [Alll VW] Polerowanie lakieru.
3M 80345 Polish Rosa - to pasta w zasadzie wosk, który ma właściwości nabłyszczająco - czyszczące. Czyli czyści i nabłyszcza lakier, można go zakwalifikować jako tzw sealant.borek pisze:Witam. Wiem ze temat przerabiany ale dzieki forum jestem przed zakupem wosku 3M Polish Rosa. No ale miła Pani w sklepie bardziej polecała mi wosk o nr. 9377. Teraz mam dylemat ktory jednak wybrac? Czym one tak naprawde sie różnią ? Pozdrawiam
3M 9377 Finishing glaze - to generalnie typowy nabłyszczać, Aplikacja tego produktu jest trudna bo bardzo szybko dosycha i trzeba go aplikować na małych powierzchniach i niemal natychmiast polerować. Po tym środku lakier naprawdę ożywa, zyskuje głębi ect.
Dodatkowo długo utrzymuje się na lakierze.
Reasumując żaden z powyższych produktów nie kwalifikuje się do roli typowego wosku. Jednak gdybym z tych dwóch miał wybierać, to zdecydowałbym się na 3M 80345 Polish Rosa.
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

Mati44 pisze:Witam mam troszkę inne pytanie nie do końca związane z polerowaniem lakieru bardziej z jego czyszczeniem a mianowicie chciałbym się dowiedzieć czym najlepiej osunąć smołę z lakieru mam na błotnikach i drzwiach kilka małych kropek od smoły jest wiele sposobów na jej usunięcie ale chciałbym wiedzieć który według was jest najbezpieczniejszy dla lakieru masło, benzyna ekstrakcyjna czy morze środki typowo do tego przeznaczone na początku byłem właśnie za takim właśnie rozwiązaniem ale bardzo często na opakowaniach można przeczytać sprawdź w mniej widocznych miejscach a i przeczytałem też ba jakimś forum że komuś jedne z takich środków uszkodził lakier myślałem o produkcie firmy Sonax do usuwania smoły raczej nie uszkodzi lakieru ale cichłbym żebyście się ta ten temat wypowiedzieli.
PozdraVWiam
Nie znam tego produktu sonaxa. Ale z czystym sumieniem mogę Ci polecić Poorboy's Bug&Squash dodatkowo do zestawu glinkę polerską i sprawa smoły powinna zostać rozwiązana. Płynu Poorboy's użyj jako lubrykanta do glinki.

Chyba się faktycznie skuszę na ten środek Poorboy's Bug&Squash cena jest ok wielki dzięki +
PozdraVWiam
PozdraVWiam
Witam,
Chciałabym odnowić lakier w warunkach domowych, za dużo ma rysek. Nie mam namyśli takiej prawdziwej polerki($$$), tylko zastosowanie pasty K2 tempo lekkościernej, cena tubki jest wyjątkowo niska ok. 5zł. Widziałam kilka zdjęć samochodów przed i po użyciu tej pasty i efekt naprawdę jest zadowalający. Używał ktoś jej? Jakieś opinie?
Chciałabym odnowić lakier w warunkach domowych, za dużo ma rysek. Nie mam namyśli takiej prawdziwej polerki($$$), tylko zastosowanie pasty K2 tempo lekkościernej, cena tubki jest wyjątkowo niska ok. 5zł. Widziałam kilka zdjęć samochodów przed i po użyciu tej pasty i efekt naprawdę jest zadowalający. Używał ktoś jej? Jakieś opinie?
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

mageno, Jeśli wysilisz się trochę i poczytasz cały temat to wszystkiego się dowiesz o Temp i innych.
tak sam jej używałem, rysy czy ja wiem czy przykryje może na 3 tygodnie potem cały efekt schodzi... jakie to rysy, może fotki jakiś?? może trzeba będzie papierem wodnym przeleć przed pastami?? wrzuć foty to pomyślimy.
Witam wszystkich,
Chciałbym odświeżyć trochę lakier w swoim samochodzie. Nie mam na nim denerwujących rys, ale powierzchnia jest trochę utleniona i chciałbym przywrócić dawny blask. Mam zamiar robić to ręcznie Fareclą G3 + jakaś gąbka od 3M. Teraz pytania:
1. Mogę użyć gąbki o średniej twardości czy lepiej miękką?
2. Jak długo należy polerować?
3. Czy należy całkowicie wypracować pastę?
4. Jeśli pasta robi się sucha należy ją spryskać czystą wodą i dalej polerować?
5. Czym domyć samochód po polerce? Może być ciepła woda z płynem tudzież z szamponem samochodowym?
Dzięki z góry za odpowiedzi,
Pozdrawiam.
PS. Aha, po polerce G3 przejechałbym jeszcze raz karoserię jakimś mleczkiem polerskim, żeby pozbyć się mini rysek po G3.
EDIT: Rozmyśliłem się. ;D Doszedłem do wniosku, że najlepiej bedzie przejechać lakier 3M 05990 (żółty korek), a Fareclę rzucić w diabły. Ale czy 05990 zniweluje utlenioną powierzchnię? Nie trzeba czegoś bardziej inwazyjnego?
Chciałbym odświeżyć trochę lakier w swoim samochodzie. Nie mam na nim denerwujących rys, ale powierzchnia jest trochę utleniona i chciałbym przywrócić dawny blask. Mam zamiar robić to ręcznie Fareclą G3 + jakaś gąbka od 3M. Teraz pytania:
1. Mogę użyć gąbki o średniej twardości czy lepiej miękką?
2. Jak długo należy polerować?
3. Czy należy całkowicie wypracować pastę?
4. Jeśli pasta robi się sucha należy ją spryskać czystą wodą i dalej polerować?
5. Czym domyć samochód po polerce? Może być ciepła woda z płynem tudzież z szamponem samochodowym?
Dzięki z góry za odpowiedzi,
Pozdrawiam.
PS. Aha, po polerce G3 przejechałbym jeszcze raz karoserię jakimś mleczkiem polerskim, żeby pozbyć się mini rysek po G3.
EDIT: Rozmyśliłem się. ;D Doszedłem do wniosku, że najlepiej bedzie przejechać lakier 3M 05990 (żółty korek), a Fareclę rzucić w diabły. Ale czy 05990 zniweluje utlenioną powierzchnię? Nie trzeba czegoś bardziej inwazyjnego?
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

Ręcznie to po co Ci gąbki 3M-a. Jeśli już polerujesz ręcznie to używaj do tego ścierki z mikrowłókna ew. ręcznych gąbek polerskich.Mam zamiar robić to ręcznie Fareclą G3 + jakaś gąbka od 3M.
Ogólnie to G3 to syf, jest o wiele więcej dużo lepszych środków.
3M 05990 będzie na pewno duże lepsze, jeśli masz głębokie rysy i tak ich ręcznie nie wypolerujesz, ew możesz je zamaskować.
Wszystkie ręczne pasty są stworzone po to by nie ingerować mocno w lakier a jedynie go odświeżyć, usunąć osad i zakonserwować.
Na pozostała cześć twoich pytań znajdziesz odpowiedź w poprzednich postach .
Tak, tak - przegalopowałem się z tą G3. Ostatecznie uznałem, że proponowana przez Ciebie 3M 05990 będzie najlepsza, o czym napisałem w EDICIE. 
Dzięki.
Dzięki.
Szukam porady, jak zastosować srodek 3M dostałem w spadku - zdjęcie poniżej. Czy to jako polerka i potem na to wosk i starczy, czy mechanicznie czy ręcznie, czy przy użyciu wody czy na sucho. Lakier mam w średnim stanie autko z 1999 roku. Chce go zurzyć bo poco ma się zmarnować tylko właśnie niewiem jaką ma gradację ścierną. Pomóżcie prosze
http://img830.imageshack.us/i/20100909248.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://img830.imageshack.us/i/20100909248.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
[img]http://img27.imageshack.us/img27/2989/erzaid0.jpg[/img]