Olej gdzies znika 1.6SR AKL
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Olej gdzies znika 1.6SR AKL
Witam. Przy 172 tys. wymianialem olej Carlube 10W40, teraz mam 179tys. i juz dolalem litr oleju (łącznie dolewki). Na moj rozum to sporo za duzo tego oleju. Mam LPG. Nie widac zadnego wycieku ani kopcenia z wydechu. Na noc zostawilem auto na rozlozonym kartonie i karton suchutki. Co moze byc? Moze czas zmienic olej na mineralny?
kolego mineralny sie leje wtedy gdy spala ci powiedzmy z 1 litr na 1000-2000 ) a co do oleju to zdejmij rurę która łączy wtrysk z obudową filtra powietrza czy jest sucha, podnieś też sam filtr powietrza i zobacz czy na dnie nie ma oleju a co do uszczelniaczy to przez nie troszeczke więcej brał by oleju
Ostatnio zmieniony pn lip 05, 2010 18:31 przez esiu100, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Witaj kolego ja mam motor 1,6 16V dolewam 300 setki na tysiąc więc od wymiany do wymiany wypija jakieś 3, 3,5 litra. Na zewnątrz zero objawów silnik suchy, nie dymi. Pewnie przepala na uszczelnieniach zaworów. Zmiana oleju nic nie daje zmieniłem na 10W40 i brał tak samo więc wróciłem ponownie na 5W30. silnik kreci się max. do 3,5 - 4 tyś. więc ten lekko-bieżny olej mu nie szkodzi. Praca silników 16V jest bezpośrednio związana z gęstością oleju, więc mineral moze tylko zaszkodzić (brak prawidłowego smarowania, luzy zaworowe ustawiają się hydraulicznie a nie na płytkę)