W sprawie uszczelnienia uszczelek w mk2

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

W sprawie uszczelnienia uszczelek w mk2

Post autor: KamilW » ndz kwie 23, 2006 17:09

Witam... w dlugi weekend zamierzam zrobic pare rzeczy z moim wozem i dlatego ten post...
jakies 2 miesiace temu wymienilem olej na syntetyk zarowno w skrzyni jak i w silniku i troche mi zie boroctwa rozciekly... trza to pozatykac i
1) jaki jest rozmiar o-ringu pod chlodnica oleju?
2) jak radzicie uszczelnic miske olejowa? uszczelka + silikon? moze sam silikon bez uszczelki?
3) jak radzicie uszczelnic pokrywe zaworow? mysle dac ja na samym silikonie bo uszczelka korkowa mnie irytyje... :)
4) co zrobic z przeciekajaca uszczelka oslony simmeringu na wale od strony kola pasowego? mozna kupic uszczelke papierowa? i czy tez na silikonie?
5) czym uszczelnic linke predkosciomierza w skrzyni?
6) czy ciezko jest wymienic uszczelniacz lewej polosi w skrzyni? co oprocz simmeringu trzeba miec?
to tyle albo az moich wyciekow po eksperymencie z syntetykiem z ktorego mimo wszystko jestem zadowolony :) pozdrawiam
A tak przy okazji czy ktos slyszal o takiej technice ze rozpuszcza sie silikon jakims rozpuszczalnikiem i moczy w tak przygotowanym roztworze uszczelki? Jesli ktos slyszal to prosze o przyblizeniu tematu :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz kwie 23, 2006 17:40

ad 1 - 59x5 mm

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz kwie 23, 2006 18:41

ad.2 ja mam uszczelka+silikon i jest dobrze.
ad.3 tutaj podobnie, jakoś do ucszczelniania bez uszczelki to nie mam zaufania.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz kwie 23, 2006 23:12

KamilW pisze:3)
Silikon czarny/czerwony Technicol na zakrętach i dokręcam na krzyż - 99,999% szczelności.
KamilW pisze:4)
z braku " kupnej " robiłem z "kręgielitu" + silikon czarny/czerwony po obu stronach i grubiej nieco na zakręcie - metoda skuteczna ;)
KamilW pisze:6)
zestaw simmering, pierścień osadczy. zaślepka otworu we flanszy.2/ śruba M10 bez gwintu+nakrętka+ podkładka,kawałki rurki , ściągacz na 3 łapki sredni,szczyple do pierścieni segera zewnętrznych zeszlifowane na płasko.Żeby podnieść półoś trzeba odkręcić sinentblok poziomy wahacha i go odsunąć.Jeśli tylko sie poci polecam olać wymianę - moze sie okazać ,ze nic nie dała

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » pn kwie 24, 2006 14:41

stonefree pisze:.Żeby podnieść półoś trzeba odkręcić sinentblok poziomy wahacha i go odsunąć.Jeśli tylko sie poci polecam olać wymianę - moze sie okazać ,ze nic nie dała
troche cieknie ale mikroskopijnie... i chyba to oleje... przynajmniej na razie... mam pilniejsza robote :)
stonefree pisze: z braku " kupnej " robiłem z "kręgielitu" + silikon czarny/czerwony po obu stronach i grubiej nieco na zakręcie - metoda skuteczna
wydaje mi sie ze uda sie bez odkrecania kola zebatego na wale odkrecic ta oslone i osadzic tylko na silikonie... powinno wystarczyc zeby nie cieklo...
bodzio_j pisze:ad.3 tutaj podobnie, jakoś do ucszczelniania bez uszczelki to nie mam zaufania.
pokrywe tez sprubuje zamontowac bez uszczelki lub na uszczelce papierowej... bo korkowa mnie :grrr:
bodzio_j pisze:ad.2 ja mam uszczelka+silikon i jest dobrze.
tu zastosuje ta sama metode :) uszczelka musi tu zostac bo kolnierz miski nie jest plaski :(

Panowie a co myslicie o tej technice z silikonem? Prubowal ktos tego ?

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » pn kwie 24, 2006 15:15

KamilW, ja chcialem przejsc na pol syntetyk ale niechce mi sie tyle uszczelek wymieniac :) kurde moze polsyntetyk nie narobi tyle szkod?

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » pn kwie 24, 2006 15:24

Najwazniejsza jest liczba TBN.... sprawdz jaka ma twoj obecny olej i olej na ktory chcesz wymienic... jesli sa zblizone to nic sie nie stanie... ja przeszedlem z TBN 7.7 na TBN 12.4 wiec nie ma sie co dziwic :)

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » pn kwie 24, 2006 15:32

ja mam mobil1 ale z beczki to niewiem czy teraz dojde jaki to byl a jak juz tutaj pisalem z kolega to bardzo mi odradzil olej z beczek.powiem szczerze ze niewiem co oznaczaja te symbole tbn pewnie ich gestosc(a moze mozliwosc wyplukania uszczelek zart) czyli rozumiem czym mniej tych TBN to lepiej dla uszczelek?

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » pn kwie 24, 2006 15:37

TBN oznacza w jakim stopniu olej potrafi neutralizowac kwasne produkty spalania... i jak mocno usuwa zanieczyszczenia... wiec im wyzszy TBN tym lepiej dla silnika a tym gorzej dla uszczelek... starych oczywiscie :) www.autokacik.pl/oleje/oleje.html tu sie dowiesz wszystkiego co powinienes wiedziec o olejach lacznie z liczba TBN twojego :)

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » pn kwie 24, 2006 15:45

o jaka fajna tabela dzieki za nia niedam punkta bo nie ja zalozylem temat i nie moge :pub:

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » pn kwie 24, 2006 19:20

piotr2 pisze:o jaka fajna tabela dzieki za nia niedam punkta bo nie ja zalozylem temat i nie moge
nie ma sprawy.... ja tu nie pomagam dla punktow :)

[ Dodano: Pon Kwi 24, 2006 19:24 ]
A wiesz co jest najlepsze... ze teraz sie kaplem ze to moj temat :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”