oj ale drążysz... trochę nie barzdo pomagamy tą dyskusją koledze co ma problem z brudami olejowymi ale jakos tak jest, że każdy chce udowodnić swoją rację. Ale w temacie oringów to już mój ostatni tu post.
A co ma do nazwy "oring" kształt w procesie produkcyjnym?????? I trudno mi sobie wyobrazić, że każda uszczelka "zaczynała" się w procesie produkcyjnym od okrągłego kształtu i poźniej dopiero formowana. Dlaczego wszsystkie uszczelki o przekroju i kształcie okrągłym są nazywane oring (np ETKA) a uszczelki o przekroju okrągłym a kształcie NIE okrąłym są nazywane "uszczelka".
Zobacz na moje wypociny poniżej. Po lewej stronie uszczelka, o którą się spieramy - no mniej więcej taki ma kształt. Z boku narysowałem kółeczko - to jej przekrój. Jak można mniewać, że ten kształt ma coś wspólnego z okręgiem, kołem, pierścieniem - czyli ringiem?
Po prawej stronie jest O-ring - kształt okrągły, przekrój okrągły.
Tyle w temacie nazewnictwa uszczelek
Ta uszczelka po lewej ma pierwotnie taki kształt - żadne koło, które póżniej ma się dopasować do jakiegoś kształtu. Zdaje się, że dokładnie i przede wszystkim ta kwestia nas poróżniła. pzdr