pytanie lekko scierne:)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kamel1984
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

pytanie lekko scierne:)

Post autor: kamel1984 » sob kwie 22, 2006 16:26

siemka ,zima za nami pora zeby lakier pieknie blyszczal, wiadomo ze tempo najlepsze tylko mam pytanko jak czesto mozna to stosowac? juz kiedys to robilem ale ludzie mnie strasza ze lakier sobie zetre....

maj mk2 - kamel edition http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=389353#389353

Awatar użytkownika
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: lolo_golf » sob kwie 22, 2006 16:39

No za czesto nie mozesz tego robic bo sam nazwa mowi ze to jest pasta lekko ścierna czyli troche sciera :grin: Taka pasta to 1-2 razy do roku autko objechac a tak to sobie kup swykly wosk do samochodu ktory nablyszcza i masz to samo a lakieru nie sciera :okej:

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » sob kwie 22, 2006 17:40

lolo_golf pisze:pasta to 1-2 razy do roku autko objechac
Dokładnie głownie po zimie kiedy lakier jest najbardziej zmatowiały i zniszczony. Jak go juz wypastujesz to poźniej mozesz przez reszte roku uzywac wosków koloryzujacych.

Pozdrawiam

kamel1984
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kamel1984 » sob kwie 22, 2006 18:40

no tak, tempem jak sie przeleci to fajnie trszzyma bo woski i takie inne to schodza razem z myciem
chyba ze macie jakies godne polecenia, i mowicie ze w kolor nadwozia brac??

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » sob kwie 22, 2006 19:26

Rok temu kupiłem pod kolor nadwozia i jestem zadowolony. Wczesniej kupowałem zwykłe woski. Sa one dobre ale do młodego lakieru na nowym aucie z czasem pojawiaja sie ryski itp. Taki wosk koloryzujacy potrafi duzo zdziałać :-)

Ja uzywam produktów firmy SIMONIC oraz pasty tempo. Firma SIMONIC tez sprzedaje produkt o tej samej charakterystyce co pasta tempo lecz jest jedna trudnosc. Fajnie sie go nakłada ale gorzej juz z polerka wyschnietej pasty. Trzeba duzo energi włozyc a przy pascie tempo nie ma tego problemu i daje sie lekko spolerowac szmatką.

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » sob kwie 22, 2006 21:31

Kup sobie T cut color fast pod kolor auta. Jest to wosk koloryzujący. Wyciąga głębie z lakieru i łatwo się nakłada. Utrzymuje się na aucie do miesiąca.

kamel1984
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kamel1984 » ndz kwie 23, 2006 11:09

TAZ pisze:Utrzymuje się na aucie do miesiąca.
to chyba tez zalezy co ile sie myje i czym ...
ja srednio raz w tyg i taka szczoteczka... a wycieracie do sucha ircha czy suszycie przy 120:) myjecie szczota czy gabka ?

[ Dodano: Nie Kwi 23, 2006 11:11 ]
ale jak wytrzymuje miesiac to m oge wcierac:)

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » pn kwie 24, 2006 07:59

TAZ pisze:Kup sobie T cut color fast pod kolor auta. Jest to wosk koloryzujący. Wyciąga głębie z lakieru i łatwo się nakłada. Utrzymuje się na aucie do miesiąca.
Mam, używam i baaardzo sobie chwalę... Ostatnio po pastowaniu byłem podejrzany na osiedlu o malowanie fury :bigok: ...

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
azizi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: azizi » pn kwie 24, 2006 09:41

kamel1984 pisze:
TAZ pisze:Utrzymuje się na aucie do miesiąca.
to chyba tez zalezy co ile sie myje i czym ...
ja srednio raz w tyg i taka szczoteczka... a wycieracie do sucha ircha czy suszycie przy 120:) myjecie szczota czy gabka ?

[ Dodano: Nie Kwi 23, 2006 11:11 ]
ale jak wytrzymuje miesiac to m oge wcierac:)
Ja do mycia używam jakiegoś szamponu za 5pln, dobrze się pieni :)
Mam taką specjalną rękawice bez palców i nią lecę cały samochodzik łącznie z felgami, które wcześniej spryskuje też jakimś tam preparatem tanim.
Ponieważ kupiłem dopiero następne auto więc pewnie tempo niedługo użyje (stary i sprawdzony sposób), a potem będę co jakiś czas mleczko wcierał. Lakiernik mi mówił, że trzeba woskować auto albo wcierać mleczko aby miało lakier w bdb stanie po polerce bo inaczej straci swój urok. Wszyscy wiedzą, że polerować nie można za często.
Potem ściągam taką gumą wodę z karoserii (na BP kupiłem). Co do suszenia to miałem irchę wcześniej i zawsze nią wycierałem całe auto + progi i ranty ręcznikiem papierowym i było git. Teraz irchę wcieło i dostałem jakąś syntetyczną z dziurkami od dziewczyn. Nie nadaje się wcale w stosunku do takiej prawdziwej irchy.
Na koniec lecę wszelkie plastiki czarnidłem w takim pudełku jak czarnidła do butów, z gąbką na końcu. To jest dopiero wynalazek :). Jak się zrobi listwy, nakładki i zderzaczki to czerń utrzymuje się spokojnie miesiąc, a nie tam takie wypłowiałe plastiki jak po oleju przepalonym :). To naprawdę polecam każdemu. Miałem wcześniej czarne mk3 i lux się sprawowało. Teraz też mam czarne i na pewno będę stosować.

Jedyne co mi teraz będzie doskwierać to nowe szprychowane bbsy :/
Tego nie lubię czyścić.

Były w kolorze czarnym: Mk1 Cabrio 81', Mk1 Cabrio Sportline, Mk3 GL 1.8, MK3 GTI 2.0, Mk4 GTI ARL, Lupo SDI 1.7
Jest w kolorze czarnym Audi TT 1.8

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”