Nie działa klakson, wycieraczki i prawa ele. szyba z tyłu.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Aralfocino
Mały gagatek
Mały gagatek

Nie działa klakson, wycieraczki i prawa ele. szyba z tyłu.

Post autor: Aralfocino » śr cze 30, 2010 18:55

Witam,

co może być przyczyną nie działającego klaksonu?
Znalazłem pod kierownicą bezpieczniki, prawdopodobnie to może być ich wina.
Mógłby ktoś tak wytłumaczyć który bezpiecznik sprawdzić bądź zasugerować inne rozwiązanie.
---------------------------------------------------------------
Jeszcze wycieraczki, mój błąd jak kupowałem nie zwróciłem na to uwagi ;> mianowicie jak "gałkę" przesunę w górę powinny się włączyć wycieraczki "czasowe" że co paręnaście sekund przechodzą same. ( jedno pstrykniecie w górę-> nic nie ma żadnej reakcji wycieraczek)
Jak wezmę na maxa w górę na ostatni "poziom" nawalają jak dzikie ;/
Powinno chyba być tak:
1 raz up: czasowe
2 up: normalne
3 up: szybkie

Czy to jest spowodowane awarią silniczka wycieraczkę..? bezpieczników? przewodów?
---------------------------------------------------------------

Wszystkie szyby działają tylko ta jedna nawet z panelu (kokpitu) z przodu nie da się jej otworzyć. Wina bezpiecznika? przewodów?

z góry dziękuję za jakie kolwiek wskazówki i porady, pozdrawiam :blush:

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr cze 30, 2010 19:02

Klakson - 13 a wycieraczki przednie - 5 (bo jest różnica przód/tył)
W trójce jest tak: ze spoczynkowego położenia w dół - czasowe.
Ze spoczynkowego położenia raz w górę - pierwsza szybkość a drugie położenie - szybkość większa.
Myślę, że w tym wypadku uszkodzony jest przekaźnik 19 lub 99 - zależy jaki ma Kolega wmontowany; docisnąć, ewentualnie wstawić na chwilę z innego, zaprzyjaźnionego Volkswagena z tamtych lat - bo to nie musi być Golf, byle miał 19 lub 99. Te przekaźniki są zamienne: jeśli Kolega ma 19 a jest do zdobycia na próbę 99 - może śmialo być, i na odwrót!
No i szyba: tu może być złamany przewodzik do drzwi, zepsuty włącznik lub włącznik blokady "przeciw dzieciom", lub uszkodzony sam silniczek. Na odległość diagnoza"to jest to" jest niewykonalna.
Ostatnio zmieniony śr cze 30, 2010 19:06 przez Zico63b, łącznie zmieniany 2 razy.

Aralfocino
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Aralfocino » śr cze 30, 2010 19:15

teraz skoczyłem obadać w dół wycieraczki też nie chodzą.
"Myślę, że w tym wypadku uszkodzony jest przekaźnik 19 lub 99" masz na myśli takie kwadraciki : p? nad bezpiecznikami? u mnie sporo wolnych miejsc na te przekaźniki jest.. nie powinny wszystkie miejsca być wypełnione (powtykane przekaźniki)?
"Klakson - 13 a wycieraczki przednie - 5" rozumiem, że licząc od prawej?

Z tymi drzwiami to chyba trzeba zdjąć tą tapicerkę z drzwi i szukać problemu/?
blokada przeciwko dzieciom działa, jak zablokuję to nie można lewej szyby od pasażera otworzyć\.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr cze 30, 2010 19:24

Nie są prawie nigdy wypełnione wszystkie miejsca; jest to skrzynka dla wielu wersji i "wypełnienie" zależy od wersji, silnika, wyposażenia...
Nas dziś interesuje dolny rząd, pole drugie od lewej - tam ma być ta "kosteczka".
To że blokada działa to dobrze, ale może tak być, że po zwolnieniu przycisku nadal nie podaje prądu do włącznika w tylnych drzwiach. Cała diagnoza wymaga wielu kroków z których najłatwiejszy to sprawdzenie stanu przewodów w przelotce z nadwozia do drzwi. A później faktycznie rozbiórka drzwi...
Liczymy (Volkswagen także) od LEWEJ!; są też na tej pokrywie skrzynki opisy po angielsku i niemiecku oraz numery!

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr cze 30, 2010 19:29 przez Zico63b, łącznie zmieniany 2 razy.

Aralfocino
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Aralfocino » śr cze 30, 2010 19:35

Bezpiecznik 13 i 5 mają żyłkę (cienka blaszka) nie wyglądają na przepalone..
Co do przekaźnika mam 99 będę musiał teraz poszukać kogoś z golfem żeby przełożyć i zobaczyć.

PS: Analizuję schemat, a przekaźnik R9- Dźwięcznik ostrzegawczy- może za to jak się nie wyłączy świateł to pipczy?

Może co do klaksonu to padł przekaźnik r11- sygnał dźwiękowy <>??
Ostatnio zmieniony śr cze 30, 2010 19:44 przez Aralfocino, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr cze 30, 2010 20:24

Tak jest, 36 jest od sygnalizacji nie wyłączonych świateł, piszczy przy otwarciu drzwi gdy już kluczyk jest wyjęty.
o sygnale jest mnóstwo porad na forum, szkoda ponawiać już napisane teksty - sprawdzi kolega w wyszukiwarce na dole tej stronki.

Aralfocino
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Aralfocino » czw lip 01, 2010 11:47

:) jeśli dźwięcznik nie działa czyli przekaźnik jest przepalony i trzeba nowy :D i będzie piszczeć.. bo czasem zapominam zgasić światłą :goof:

A myślisz że niedziałającego klason może być przyczyną spalonego przekaźnika R11?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » czw lip 01, 2010 13:11

Oczywiście, może. By się o tym przekonać, wyjmij przekaźnik z gniazda i w skrzynce bezpieczników, w jego gnieździe zewrzyj kawałkiem przewodu lub drutu piny 2 z 3 - sygnał powinien się odezwać (zapłon włączony, bez naciskania kierownicy). Następnie wyjmij drucik z pinu 3 i włóż do 4 - sygnał ma zatrąbić przy naciskaniu na kierownicy.

Pawbull
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Pawbull » czw lip 01, 2010 13:44

Ja z klaksonem miałem taki problem że nie było przekaźnika a zamiast niego był drut wsadzony. Oprócz tego że się drut nagrzewał to i tak nie spełniał funkcji. Musiałem wymienić przekaźnik i jest wszystko elegancko.
Jeżeli masz coś z przekaźnikiem to wymiana bezpiecznika też ci nic nie da bo będą się palić bezpieczniki.

Aralfocino
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Aralfocino » czw lip 01, 2010 18:56

"gnieździe zewrzyj kawałkiem przewodu lub drutu piny 2 z 3"
Czyli wsadzić kawałek drutu w dwie dziury nr. 2 i 3 tak (te dziury w które wtyka się przekaźnik) dobrze rozumiem?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt lip 02, 2010 00:07

Tak jest!

Aralfocino
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Aralfocino » pt lip 02, 2010 19:12

Witam ponownie. Dziś zebrałem się w sobie i skoczyłem obejrzeć tablicę" z przekaźnikami.

Problem wycieraczek został rozwiązany, przekaźnik nr. 99 siedział zamiast w 8 gnieździe siedział w 1. ;) Tylko teraz pytanie jak ustawić czasowe (wajcha raz w dół) bo to jakoś jak się ma 99. to można jaki się chce czas zaprogramować, ale jak>?<

Pokaże teraz układ jaki panuje u mnie:
Obrazek

Nie dziwne że nie działa bzyczek i klakson jak nie ma w ogóle przekaźników ;>
Jakie numery przekaźników mają: bzyczek(gniazdo 9) i klakson (gniazdo 11)?
I czemu przekaźnik w gnieździe 8 (przekaźnik nr. 18) jest do góry nogami tak powinno być?
I mam pyt. odnośnie świateł przeciwmgielnych, muszę do kupić przekaźnik żeby działały :>?
Jeszcze jedno pytanie odnośnie wycieraczki tylnej włącza się ją popchnięciem wajchy w przód, i jak ja tak zrobię to od razu pryska i wyciera, powinno raz machnąć a jak włączę raz to czasowo nawala co 5 sekund, czemu tak..?

PS: z tego co czytam na necie to przekaźnik 53 jest odpowiedzialny za klakson a u mnie siedzi w ograniczniku prędkości -.^

KLAKSON DZIAŁA :D
z góry dzięki ;)
Ostatnio zmieniony pt lip 02, 2010 19:49 przez Aralfocino, łącznie zmieniany 4 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”