[mk3] kontrolka oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3] kontrolka oleju
Wiem na ten temat było wieleee... Ale juz się wkurzam!!!! Jadę we worek do mechanika i potrzeba mi rady aby mnie nie wykiwali w warsztacie:
Jeżdze na oleju mineralnym mobila 15W40, mam filtr filtrona... samochód ma przejechane 200 tyś km. Od wymiany oleju przejechałem ok 5000.
A teraz o tym co się dzieje: Mianowicie przy obrotach ok 2000-2100 na obojętnie jakim biegu jak silnik jest ogrzany zaczyna mi się właczać kontrolka oleju wraz z przeraźliwym alarmem, wystarczy troszkę przygazowac i alarm się wyłacza. Tak sie dzieje od ok 1000 km. Pozatym wyczówam, że auto nie ma takliej mocy jaką mieć powinno silnik ABS 1,8 90 KM 93r, Na jedynce spali gumy jednak na kolejnych biegach jest tragicznie. Niestety nie mam porównania z innymi autami, ale znajomy goferkiem 3 1,6 96r mnie wycina na światłach jak chce.
Jak silnik chodzi na "luzie" i jak odkręcę korek wlewu paliwa to czuję systematyczne "buchanie" powietrza, jedni mówią, że tak powinno być inni, że źle.
Czytałem juz że problem z kontrolka moze być spowodowany awarią czujnika, winny może byc filtron, lub pompa olejowa.
Proszę o jakieś konkretne wskazówki co mozna z tym zrobic.
Aha i jeszcze jedno mam komputer pokładoway i jest tam wskaźnik temperetury nie wiem czy oleju czy silnika a chodzi o to czy norma jest temperatura 92-94 stopnie, bo tak często mam jak więcej pojeżdże.
Jeżdze na oleju mineralnym mobila 15W40, mam filtr filtrona... samochód ma przejechane 200 tyś km. Od wymiany oleju przejechałem ok 5000.
A teraz o tym co się dzieje: Mianowicie przy obrotach ok 2000-2100 na obojętnie jakim biegu jak silnik jest ogrzany zaczyna mi się właczać kontrolka oleju wraz z przeraźliwym alarmem, wystarczy troszkę przygazowac i alarm się wyłacza. Tak sie dzieje od ok 1000 km. Pozatym wyczówam, że auto nie ma takliej mocy jaką mieć powinno silnik ABS 1,8 90 KM 93r, Na jedynce spali gumy jednak na kolejnych biegach jest tragicznie. Niestety nie mam porównania z innymi autami, ale znajomy goferkiem 3 1,6 96r mnie wycina na światłach jak chce.
Jak silnik chodzi na "luzie" i jak odkręcę korek wlewu paliwa to czuję systematyczne "buchanie" powietrza, jedni mówią, że tak powinno być inni, że źle.
Czytałem juz że problem z kontrolka moze być spowodowany awarią czujnika, winny może byc filtron, lub pompa olejowa.
Proszę o jakieś konkretne wskazówki co mozna z tym zrobic.
Aha i jeszcze jedno mam komputer pokładoway i jest tam wskaźnik temperetury nie wiem czy oleju czy silnika a chodzi o to czy norma jest temperatura 92-94 stopnie, bo tak często mam jak więcej pojeżdże.
Golfik sprzedany pierwszemu klientowi :) Czyżby za niska cena?
to dość częste przypadki na forum.Po wymianie filtra na np. Mana problem z ciśnieniem znikał. Jeśli będziesz u mechanika to powinien mieć manometr i zmierzyć ciśnienie.rav0910 pisze:winny może byc filtron
Co zaś do temp. to jest raczej temp oleju. Nie jestem jednak pewien, ale po co dublować wskaźniki?
Ciśnienie to raczej będziesz miał zamałe, a nie zaduże...., a wtedy panewki i pompa oleju - tu trzeba szukać. Jeśli ciśnienie jest ok - trzeba szukać w czujnikach.rav0910 pisze:a co z tym cisnieniem? co jezeli jest za duze lub za małe?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
A czy mam wymienić tylko filtr czy odrazu olej? Przykładowo, jeżeli wymienie filtr + olej i dalej będzie pupa to czu np przy wymianie lub naprawie pompy olej się zmarnuje?bodzio_j pisze:to dość częste przypadki na forum.Po wymianie filtra na np. Mana problem z ciśnieniem znikał. Jeśli będziesz u mechanika to powinien mieć manometr i zmierzyć ciśnienie.rav0910 pisze:winny może byc filtron
Co zaś do temp. to jest raczej temp oleju. Nie jestem jednak pewien, ale po co dublować wskaźniki?
Przyzwoitośc nakazuje razem z olejem - bo on tez może być przecież winny. Kiedyś dawno temu jak jeździłem na wynalazku o nazwie aquila lubro (czy jakoś tak) to własnie po 5000 km traciłem ciśnienie oleju.rav0910 pisze:A czy mam wymienić tylko filtr czy odrazu olej?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
No ale z tego co słyszałem to mopbil jest porządnym olejem i nie powinien po 5000 tysiakach sie jeba....Adamtd pisze:Przyzwoitośc nakazuje razem z olejem - bo on tez może być przecież winny. Kiedyś dawno temu jak jeździłem na wynalazku o nazwie aquila lubro (czy jakoś tak) to własnie po 5000 km traciłem ciśnienie oleju.rav0910 pisze:A czy mam wymienić tylko filtr czy odrazu olej?