Jak ustawić te znaczki na rozrządzie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak ustawić te znaczki na rozrządzie?
Witam mam rozebrane auto i przygotowane do wymiany rozrządu, chciałem go ustawić tak jak był poprzedni ale coś mi się wydaje, że jest źle ustawiony. Tak więc jak górne i znaczek T ma się zrównać ze strzałką, a na reszcie jak mają być ustawione? Bo zauważyłem, że też są znaczki i nie jestem pewien co do ich ustawień. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
Silnik 1.8 ADZ.
Silnik 1.8 ADZ.
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/332692.html][img]http://images.spritmonitor.de/332692_1.png[/img][/url][b]LPG[/b]
-
- Gadatliwa bestia
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jakas nowosc...gracek1906 pisze:Nie polecam ustawiania na znaki kola zamachowego bo one nie zawsze dobrze wskazują.
trzeba wiedziec na jaki znak ustawiac bo czasem są dwa znaki , juz ze znakiem do zapłonu
do tego znak na posrednim kole to tez mozna sobie darowac, tylko ustawic na aparacie zapłonowym palec na pierwszy cylinder patrzac od strony paska ( pod osłonką pod palcem, jest kreska.. poluzowac aparat, przekręcic , zeby palec wskazywał ta kreske.. i spasowac z kopułka gorne koło tak jak piszesz, znak na strzałke.
pozniej spiąc wszystko paskiem , sprawdzic na sucho przekrecajac całoscia np kluczem załozonym na wał i odpalac , pozniej regulacja zapłonu i musi smigac
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Czy koło zębate z wału jest to same i można je zamienić z tym na pompie olejowej? Numery ma te same, ilość zębów też, wygląda na to samo.
I co oznacza ta kropka na tym kole? Co to jest za oznaczenie?
I co oznacza ta kropka na tym kole? Co to jest za oznaczenie?
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2010 22:07 przez Sharku83, łącznie zmieniany 2 razy.
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/332692.html][img]http://images.spritmonitor.de/332692_1.png[/img][/url][b]LPG[/b]
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jezeli jest to samo , to ja nie widze przeszkód ,Sharku83 pisze:czy koło zębate z wału jest to same i można je zamienić z tym na pompie olejowej? Numery ma te same, ilość zębów też, wygląda na to samo.
[ Dodano: Wto Cze 29, 2010 10:10 pm ]
koło jest takie samo jak np w 1.6 w mk II .. z teog co kojarze... a kropka oznacza ze podczas ustawiania rozrzadu kropka ma zgrywac sie z płaszczyzną głowicy.. jak ktos nie ma znaku O TSharku83 pisze:I co oznacza ta kropka na tym kole? Co to jest za oznaczenie?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Sharku83, koła są te same na wałku rozrządu i na wałku pośrednim.
Koło takie ma dwa znaki, jeden po stronie głowicy drugi od zewnątrz. Ten od głowicy zgrywa się z jej płaszczyzną, a ten zewnątrzny ze znakim na pokrywie rozrządu jeśli tam ten znak jest.
Na dole - zdejmujesz koło pasowe, zdejmujesz dolną osłonę, zakładasz koło pasowe jedną śruba mocując i jego znak zgrywasz ze znakiem na kole wałka pośredniego tym co nazywasz "od pompy". To jest standardowe ustawienie i jeśli wcześniej tak było ustawione to po identycznym ustawieniu nic się nie rusza już z aparatem zapłonowym
Koło takie ma dwa znaki, jeden po stronie głowicy drugi od zewnątrz. Ten od głowicy zgrywa się z jej płaszczyzną, a ten zewnątrzny ze znakim na pokrywie rozrządu jeśli tam ten znak jest.
Na dole - zdejmujesz koło pasowe, zdejmujesz dolną osłonę, zakładasz koło pasowe jedną śruba mocując i jego znak zgrywasz ze znakiem na kole wałka pośredniego tym co nazywasz "od pompy". To jest standardowe ustawienie i jeśli wcześniej tak było ustawione to po identycznym ustawieniu nic się nie rusza już z aparatem zapłonowym
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
No właśnie ja miałem pościągane obydwa te koła i je zamieniłem. Wymieniłem też pompę. Miałem bicie na wale, bo koło mi chodziło mimośrodem, więc chciałem sprawdzić czy to wał czy koło pasowe. Ale na tych kołach pasowych mam 2 znaki. Jeden oT i po ok 15 ząbkach jest kropka. i jak się ma do tego ta kropka? I jeszcze jedno, co z tym małym kołem na samym dole , bo ja też tam mam taki cycek - znak wypukły. Ostatnio po wymianie rozrządu auto mi nierówno chodziło, czyli pewnie machnął się ojciec o 1 ząb przy zakładaniu?
Dzięki z góry za pomoc
Dzięki z góry za pomoc
Ostatnio zmieniony śr cze 30, 2010 00:35 przez Sharku83, łącznie zmieniany 1 raz.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
chcesz powiedziec, ze po ustawieniu wszystkiego na zero nie trzeba korygowac pozniej wyprzedzeniem zapłonu ?? to juz jest ustawione na +6 ?Paweł Marek pisze:To jest standardowe ustawienie i jeśli wcześniej tak było ustawione to po identycznym ustawieniu nic się nie rusza już z aparatem zapłonowym
- Paweł Marek
- V.I.P.
Oczywiście że tak, jeśli rozrząd był ustawiony prawidłowo i ponownie został ustawiony prawidłowo to po co ustawiać zapłon.
to nie znak , tylko występ ustalający koło pasowe, i dopiero na kole pasowym, jest znak.Sharku83 pisze:znak wypukły
niby można, tylko jak od tego kręcenia czujnik halla wypadnie w stronę bloku silnika, to bedzie tam upchany, będzie mu gorąco, po licho te kombinacje. Są znaki, jak wszyscy beda na nie ustawoać to nie bedzie potem takich problemów z kręceniem aparatem zapłonowym bo brak iskry tam gdzie trzeba (wiem że to utopia))do tego znak na posrednim kole to tez mozna sobie darowac, tylko ustawic na aparacie zapłonowym palec na pierwszy cylinder patrzac od strony paska ( pod osłonką pod palcem, jest kreska.. poluzowac aparat, przekręcic , zeby palec wskazywał ta kreske..
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.