Witam
Pierwszy post, ale myślę, że się zrozumiemy
Otóż mam golfika 3, rok 1994 i nie wyskakują/wybijają mi biegi. Fabrycznie miał skrzynię 4 biegową, ale wymieniłem ją na 5 biegową. Podczas przełączania biegów, drążek powinien tak lekko wyskakiwać, a tego nie robi. Mechanik tłumaczył mi, że tam brakuje jakiejś sprężynki, która ułatwia przełączanie biegów. Czy to może być prawda?
Prosiłbym o poradę.
Biegi nie wybijają przy przełaczaniu - jaki może być powód?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kurdę chyba nie zrozumiałes. Nie chodzi o wyskakiwanie biegów, ale o kłopoty z ich przełaczaniem.krisss.79 pisze:A jak bylo przed wymiana skrzyni,tez ci biegi wyskakiwaly?borubar pisze:Fabrycznie miał skrzynię 4 biegową, ale wymieniłem ją na 5 biegową
Na starej, 4biegowej skrzyni było ok.
Na nowej, 5biegowej skrzyni jest ten kłopot, że jak przełączam np z 3 na 4 to trzeba "wyciągać" lewarek od biegów, nie ma tego takiego płynnego przeskoku biegów. Rozumiesz? Jak patrzałem w innych, to biegi przełącza sie lżej, praktycznie po wciśnięciu sprzęgła wyskakują ładnie z 3 i wpychasz wtedy na 4.
- krisss.79
- Użytkownik
borubar, ja tez mialem skrzynie 4 biegowa i zmienilem na 5 i umnie nic takiego nie wystepuje,tzn;biegi czasem nie wchodza plynnie ale raczej jest to wina powyrabianych elementow pod drazkiem zmiany biegow lub samego wybieraka,tam szukaj przyczyny.
Zapraszam do ogladania mojej czerwonej strzaly
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=279221
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=279221
Wiesz ja i tak to muszę komuś zlecić, bo sam niewiele mam pojęcia o mechanice. Ale chciałem sprawdzić czy mechanik nie ciśnie kitów. Dzięki za poradę.krisss.79 pisze:borubar, ja tez mialem skrzynie 4 biegowa i zmienilem na 5 i umnie nic takiego nie wystepuje,tzn;biegi czasem nie wchodza plynnie ale raczej jest to wina powyrabianych elementow pod drazkiem zmiany biegow lub samego wybieraka,tam szukaj przyczyny.