montaż klimatyzacji z golfa 4 do golfa 3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
montaż klimatyzacji z golfa 4 do golfa 3
jestem w trakcie kończenia montażu klimatyzacji z golfa 4 do golfa 3. I zatrzymałem się na jednym problemie - montuje ją w golfie 1,9D i potrzebuję fotki podstawy kompresora jaki jest w tym modelu stosowany (może być fotka podstawy z golfa 1,9TDI)
Z ciekawości, ile Cię kosztowała taka przyjemność? Zastanawiałem się ostatnio nad tym, bo wpadł mi w łapy climatronic z Mk4, a u mnie w Mk3 tylko dmuchawa. Ale jak zacząłem nad tym myśleć, too wyszło mi że drugie auto bym za to kupił.
[img]http://khainek.googlepages.com/tigersuserbar.jpg[/img]
www.krakowtigers.com
Klub Futbolu Amerykańskiego - Sioux Kraków Tigers.
www.krakowtigers.com
Klub Futbolu Amerykańskiego - Sioux Kraków Tigers.
po pierwsze nie mnie tylko kumpla ale podam przybliżone ceny jakie poniósł:
1. nagrzewnica klimy (to miał ode mnie za free ale koszt zakupu ok 150zł)
2. węze klimy - 150zł
3. kompresor (200)
4. chłodnica z osuszaczem (150)
5. sterownik wentylatorów z kawałkiem wiązki 100
6. podstawa kompresora klimatyzacji (przewidywalny koszt 150)
7. śrubki i nowe oringi (50)
Czyli narazie wydane 950 (wliczony koszt nagrzewnicy - chociaż ma za free)
Brakuje 2 rzeczy:
1. czujnik temp odcinający klimę poniżej 5 stopni (narazie będzie chodziło bez - przed zimą zamontuję)
2. wzmocnienie z 2 wentylatorami - tu będzie chodził jeden wentylator - w razie potrzeby zamontuję drugi przed chłodnicą klimy - bo wzmocnienie + wentylatory to trochę kosztuje
[ Dodano: Sob Cze 26, 2010 11:23 am ]
założenie było takie - montuję wszystko z golfa 4 bo w razie jakichkolwiek awarii będzie łatwiej o części
[ Dodano: Sob Cze 26, 2010 7:45 pm ]
dobra - teraz kilka fotek dla potomnych - żeby wiedzieli co trzeba jak przerobić żeby pasowała klima z golfa 4 do golfa 3
jak widać na załączonym obrazku trzeba było wyjąć deskę, wsadzić nagrzewnicę - to białe co widać to część nadmuchu wykręcona z nagrzewnicy z golfa 3 i zamienna z częścią z golfa 4 - powód - żeby powietrze nie uciekało bokiem jak będzie założony kokpit z golfa 3 - inny rozmiar tej dyszy - trzeba było lekko zagrzać ten kawałek plastiku żeby go dopasować ale wszystko ładnie spasujecie
na razie tak wygląda zamontowane sterowanie - dziurę po poprzedniej się zlikwiduje ale to już na spokojnie
widok w nocy - zegary też golfa 4 i radio też
teraz montujemy chłodnicę
niestety ale trzeba taką dziurę wydłubać bo inaczej nie przejdzie końcówka do której przykręcacie węża
[ Dodano: Pią Lip 09, 2010 1:34 pm ]
no to już po montażu - klima chłodzi aż miło
[ Dodano: Pią Lip 09, 2010 1:35 pm ]
spadek obrotów o 150-200 przy załączonej klimie (bo to goły diesel jest)
1. nagrzewnica klimy (to miał ode mnie za free ale koszt zakupu ok 150zł)
2. węze klimy - 150zł
3. kompresor (200)
4. chłodnica z osuszaczem (150)
5. sterownik wentylatorów z kawałkiem wiązki 100
6. podstawa kompresora klimatyzacji (przewidywalny koszt 150)
7. śrubki i nowe oringi (50)
Czyli narazie wydane 950 (wliczony koszt nagrzewnicy - chociaż ma za free)
Brakuje 2 rzeczy:
1. czujnik temp odcinający klimę poniżej 5 stopni (narazie będzie chodziło bez - przed zimą zamontuję)
2. wzmocnienie z 2 wentylatorami - tu będzie chodził jeden wentylator - w razie potrzeby zamontuję drugi przed chłodnicą klimy - bo wzmocnienie + wentylatory to trochę kosztuje
[ Dodano: Sob Cze 26, 2010 11:23 am ]
założenie było takie - montuję wszystko z golfa 4 bo w razie jakichkolwiek awarii będzie łatwiej o części
[ Dodano: Sob Cze 26, 2010 7:45 pm ]
dobra - teraz kilka fotek dla potomnych - żeby wiedzieli co trzeba jak przerobić żeby pasowała klima z golfa 4 do golfa 3
jak widać na załączonym obrazku trzeba było wyjąć deskę, wsadzić nagrzewnicę - to białe co widać to część nadmuchu wykręcona z nagrzewnicy z golfa 3 i zamienna z częścią z golfa 4 - powód - żeby powietrze nie uciekało bokiem jak będzie założony kokpit z golfa 3 - inny rozmiar tej dyszy - trzeba było lekko zagrzać ten kawałek plastiku żeby go dopasować ale wszystko ładnie spasujecie
na razie tak wygląda zamontowane sterowanie - dziurę po poprzedniej się zlikwiduje ale to już na spokojnie
widok w nocy - zegary też golfa 4 i radio też
teraz montujemy chłodnicę
niestety ale trzeba taką dziurę wydłubać bo inaczej nie przejdzie końcówka do której przykręcacie węża
[ Dodano: Pią Lip 09, 2010 1:34 pm ]
no to już po montażu - klima chłodzi aż miło
[ Dodano: Pią Lip 09, 2010 1:35 pm ]
spadek obrotów o 150-200 przy załączonej klimie (bo to goły diesel jest)
Ostatnio zmieniony sob cze 26, 2010 19:48 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.