Witam.
Mam następujący problem. Zauważyłem że temperatura odczytana z komputera nie zgadza się z temperaturą na liczniku. Na liczniku było już 90°C, natomiast na komputerze max było 80°C.
Pomyślałem że to pewnie wina czujnika temperatury, więc go wymieniłem.
Po wymianie sprawdzam a tu dalej sytuacja podobna, na liczniku jest już ok 85°C, natomiast na komputerze pokazuje mi max 76°C.
Aha, stary czujnik to 078 919 501 a nowy to 6U0 919 501B. Powiedziano mi że powinno być OK.
W czym może być problem? Wydaje mi się że kable są w porządku, ale przyznam się że dokładnie nie sprawdzałem. Czy może to być wina termostatu?
Proszę o pomoc.
Temperatura na liczniku nie zgadza się z tą z silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Można zmienić kody w kompie i w tedy temperatura będzie identyczna w kompie oraz na liczniku. Ale pamiętaj, że przy fabrycznych ustawieniach nawet jak masz 100 stopni to na liczniku masz dalej 90. Po zmianie ustawień możesz wpaść w panikę... np. w 1,4 16V termostat otwiera się przy 102 stopniach a zamyka przy 70 - wg specyfikacji.
O ile dobrze pamiętam to o zmianach parametrów czytałem w tym poście... musisz go sprawdzić, ale nie jestem pewny za ten temat - sorry.
W mojej ocenie wymieniłeś dobry czujnik.
O ile dobrze pamiętam to o zmianach parametrów czytałem w tym poście... musisz go sprawdzić, ale nie jestem pewny za ten temat - sorry.
tu masz gdzie zmienić żeby pokazywało normalnie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=162092
[b]148KM/326Nm[/b]
Dzięki wszystkim za odpowiedź.
Raczej zostawię tak jak jest, a co do czujnika to też pomyślałem że pewnie był OK, jak zobaczyłem że nic nie dało.Seba51a pisze:Można zmienić kody w kompie i w tedy temperatura będzie identyczna w kompie oraz na liczniku. Ale pamiętaj, że przy fabrycznych ustawieniach nawet jak masz 100 stopni to na liczniku masz dalej 90. Po zmianie ustawień możesz wpaść w panikę... np. w 1,4 16V termostat otwiera się przy 102 stopniach a zamyka przy 70 - wg specyfikacji.