Czy oplaca się wywalić katalizator golf III 2.0 2E?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
no i zobaczysz co powie diagnosta na przegladzie i zobaczysz jak po tej operacji zacznie jezdzic,a najlepiej to wspawaj taka "strumienice" z allegro to dopiero bedzie jazda
ta rurka bedzie pasowac do calosci jak...,przeciez wydech jest strojony jako calosc,dowolne zmiany moga tylko pogorszyc osiagi,jak ci nieraz troche przygasa to moze byc i lambda,i dawkowanie paliwa,i pompa,i zaplon i nieszczelnosci w dolocie i jeszcze z dziesiec innych przyczyn
skad diagnoza ze katalizator
jak jeden zachorowal na grype i dostal aspiryne,to znaczy ze cala wies ma lykac juz tylko aspiryne-tak?
to ze koledze pomoglo-nie oznacza automatycznie ze i tobie pomoze
po usunieciu m,oze nadal byc tak samo-skad masz pewnosc ze to jest przyczyna klopotow z autem
zapchany kat zdarza sie rzadko i auto kompletnie nie chce jechac
ile tematow juz bylo na temat nie tylko na tym forum
ta rurka bedzie pasowac do calosci jak...,przeciez wydech jest strojony jako calosc,dowolne zmiany moga tylko pogorszyc osiagi,jak ci nieraz troche przygasa to moze byc i lambda,i dawkowanie paliwa,i pompa,i zaplon i nieszczelnosci w dolocie i jeszcze z dziesiec innych przyczyn
skad diagnoza ze katalizator
jak jeden zachorowal na grype i dostal aspiryne,to znaczy ze cala wies ma lykac juz tylko aspiryne-tak?
to ze koledze pomoglo-nie oznacza automatycznie ze i tobie pomoze
po usunieciu m,oze nadal byc tak samo-skad masz pewnosc ze to jest przyczyna klopotow z autem
zapchany kat zdarza sie rzadko i auto kompletnie nie chce jechac
ile tematow juz bylo na temat nie tylko na tym forum
Ostatnio zmieniony pn cze 21, 2010 15:30 przez adario38, łącznie zmieniany 1 raz.
adario38 - ok,spoko i luzik,nie ma cisnienia,bez parcia na szkło, http://w112.wrzuta.pl/film/6BGZyUe8YuY/dire_straits_-_sultans_of_swing_live , i jeszcze to http://www.youtube.com/watch?v=d9jVaoJf-7o - kto tak dzis wymiata na wiosłach ?
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
A diagnosta powie że auta sprowadzonepo po 1 lipca 1995 r. noworejestrowane samochody musza byc wyposazone w katalizator, - zdziwienie???adario38 pisze:no i zobaczysz co powie diagnosta na przegladzie i zobaczysz jak po tej operacji zacznie jezdzic,a najlepiej to wspawaj taka "strumienice" z allegro to dopiero bedzie jazda
Ostatnio zmieniony pn cze 21, 2010 16:52 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja bym kata nie ruszał, a co do falowania obrotów to radzę sprawdzić krokowca
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
o wlasnie o to mi chodzilograndi pisze:A diagnosta powie że auta sprowadzonepo po 1 lipca 1995 r. noworejestrowane samochody musza byc wyposazone w katalizator, - zdziwienie???adario38 pisze:no i zobaczysz co powie diagnosta na przegladzie i zobaczysz jak po tej operacji zacznie jezdzic,a najlepiej to wspawaj taka "strumienice" z allegro to dopiero bedzie jazda
[ Dodano: 21 Cze 2010 17:32 ]
- a ile malolatow wogole bez wydechow jezdzi - ale do czasumarianmk2 pisze:A mało aut na przelotach jeźdźi??grandi pisze:A diagnosta powie że auta sprowadzonepo po 1 lipca 1995 r. noworejestrowane samochody musza byc wyposazone w katalizator, - zdziwienie???
- jak jezdzi i ile pali,bo niby gdzie ta lambda sie ma nagrzac - w pustej rurce ?
adario38 - ok,spoko i luzik,nie ma cisnienia,bez parcia na szkło, http://w112.wrzuta.pl/film/6BGZyUe8YuY/dire_straits_-_sultans_of_swing_live , i jeszcze to http://www.youtube.com/watch?v=d9jVaoJf-7o - kto tak dzis wymiata na wiosłach ?
- luki07
- _
- Kontakt:
to wytłumacz mi jak mozna sprowadzac auta stare zza granicy ktore nie byly wyposazone w katalizator?jesli w dowodzie nie ma wbitego np 1.8 KAT a fizycznie katalizator jest to mozesz go wywalic i nikt Ci nic nie zrobigrandi pisze:A diagnosta powie że auta sprowadzonepo po 1 lipca 1995 r. noworejestrowane samochody musza byc wyposazone w katalizator, - zdziwienie???adario38 pisze:no i zobaczysz co powie diagnosta na przegladzie i zobaczysz jak po tej operacji zacznie jezdzic,a najlepiej to wspawaj taka "strumienice" z allegro to dopiero bedzie jazda
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Panowie a mało jeździ takich aut bez kata za którymi jak stoisz w korku to idzie się udusić?? Nie ważne czy diagnosta coś zrobi czy nie bo jeden nawet nie zwróci uwagi a drugi przyczepi się, że gaśnica przeterminowana. Ja osobiście nie mam kata bo poprzedni właściciel go wywalił nie wiem po co (z resztą on miał wiele głupich pomysłów, które realizował w aucie) i poważnie zastanawiam się nad zakupem bo po prostu czuć, że śmierdzi z rury wydechowej a w upalny dzień stojąc w korku nie jest to dla nikogo przyjemne. Z drugiej strony mogą się pojawić nieprawidłowości w pracy sondy Lambda.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
cześć koledzy podepnę się pod temat mam golfa 1,6 101 koni oczywiście mk3 z 97 chciałbym wsadzić mu odrazu dwu rurkę i strumienice łuskową bo słyszałem że wygląda jak kat i właśnie wiem że będzie głośny i do tego zmierzam bo wychodzę z założenia jak nie widać to żeby chociaż było słychać a składu spalin nie badają więc niema czym się przejmować i moje pytanie sonda mi przypadkiem nie zacznie fiksować tzw. będzie cały czas zimna jak co to piszcie, a może ma ktoś z was taki silnik z takim wydechem (da się usiedzieć w środku, bo kumpel w astrze ma i jest fajnie ale tylko z przodu)
GOLF mk3 1997 1,6 101KM
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=440492
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=440492
zrob,zrob-tylko nie wyrzucaj tych czesci,bo potem bedziesz je kupowal z powrotemTOMASZ13 pisze:cześć koledzy podepnę się pod temat mam golfa 1,6 101 koni oczywiście mk3 z 97 chciałbym wsadzić mu odrazu dwu rurkę i strumienice łuskową bo słyszałem że wygląda jak kat i właśnie wiem że będzie głośny i do tego zmierzam bo wychodzę z założenia jak nie widać to żeby chociaż było słychać a składu spalin nie badają więc niema czym się przejmować i moje pytanie sonda mi przypadkiem nie zacznie fiksować tzw. będzie cały czas zimna jak co to piszcie, a może ma ktoś z was taki silnik z takim wydechem (da się usiedzieć w środku, bo kumpel w astrze ma i jest fajnie ale tylko z przodu)
wiec odloz w kat i niech leza-jak juz ci przejdzie znecanie sie nad autem-to akurat sie przyda
a dlaczego-pojezdzisz,poznecasz sie troche-sam zobaczysz dlaczego
juz wielu tak zrobilo-pozniej zalowali
jak ci malo-trzeba bylo mocniejszy motor kupic i juz
adario38 pisze:zrob,zrob-tylko nie wyrzucaj tych czesci,bo potem bedziesz je kupowal z powrotemTOMASZ13 pisze:cześć koledzy podepnę się pod temat mam golfa 1,6 101 koni oczywiście mk3 z 97 chciałbym wsadzić mu odrazu dwu rurkę i strumienice łuskową bo słyszałem że wygląda jak kat i właśnie wiem że będzie głośny i do tego zmierzam bo wychodzę z założenia jak nie widać to żeby chociaż było słychać a składu spalin nie badają więc niema czym się przejmować i moje pytanie sonda mi przypadkiem nie zacznie fiksować tzw. będzie cały czas zimna jak co to piszcie, a może ma ktoś z was taki silnik z takim wydechem (da się usiedzieć w środku, bo kumpel w astrze ma i jest fajnie ale tylko z przodu)
wiec odloz w kat i niech leza-jak juz ci przejdzie znecanie sie nad autem-to akurat sie przyda
a dlaczego-pojezdzisz,poznecasz sie troche-sam zobaczysz dlaczego
juz wielu tak zrobilo-pozniej zalowali
jak ci malo-trzeba bylo mocniejszy motor kupic i juz
czemu zaraz znęcasz się mało mi nie jest bo sądzę że chodzi ci o moc tylko chciałbym żeby ryknął a jak wymieniam coś to części zostają i je składam do szafki i czekają tylko wiesz czy ta sonda nie zastrajkuje po wycięciu kata i czy będzie głośniejszy od astry 1,6 75km tej najstarszej bo jak nie to robię tak a jak będę go kiedyś sprzedawał to części dam przyszłemu właścicielowi i niech robi co chce
- Paweł Marek
- V.I.P.
H@lski, wyjmij katalizator, popatrz pod swiatło oceń czy jest zatkany i czy wkład nie lata. Jesli oględziny wyjdą ok załóż na powrót i zapomnij o problemie, jeśli będzie uszkodzony to masz kilka wyjść. Najprostsze: wytłucz wkład kata ze środka kawałkiem grubego drutu załóż pustą skorupę i jeździj ( ja tak mam zrobione w dwu autach). Pusty kat hałasuje, mnie to nie przeszkadza, jeśli tobie tak wspawujesz w kat rurę, albo zakładasz za niego imitację kata (nie strumienicę, imitację!) w którą wspawujesz gniazdo sondy. A w ogóle najlepiej załóż uniwersalny. Kosztuje ze 3 -4 stówki, niecałą połowę tego odzyskasz sprzedając stary katalizator o ile będzie w całości. Przygasanie może być od regulatora biegu jałowego (falowanie nie). Można wyczyścić albo jakieś 8 dych dać za sprawny na szrocie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wiem tyle co ty, wg oisu sie nadaje, ale upewniłbym sie przed kupnem prosząc o wymiary (w tym średnica rur). Ma gniazdo na sondę więc montaż byłby prosty
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Kolega, astra I, zwłaszcza najstarsza a astra II to inne silniki, nie ma co porównywać jakiegoś tam OHC z dużo nowszą konstrukcją ECOTEC DOHC.TOMASZ13 pisze:sadze że dużo bo kumpel ma astrę ta najstarsza z przelotem i ryczy jak głupia aż miło posłuchać a drugi ma astrę II z katem i tylko buczy no nie wiem dlatego sie pytam was czyli uważasz to za głupi pomysł