Woda leje się z szyberdachu, przy skrętach i hamowaniu.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

cziken
Nowicjusz
Nowicjusz

Woda leje się z szyberdachu, przy skrętach i hamowaniu.

Post autor: cziken » ndz cze 13, 2010 03:17

Witam, mam problem z cieknącym szyberdachem. Uprzedzając Wasze pytania; kanaliki odpływowe mam drożne, na postoju elegancko woda wypływa tymi kanalikami. Problem pojawia się, podczas jazdy w mocnym deszczu. Gdy ostrzej zahamuje, czy skręcam, woda ciurkiem leci z tej zasuwanej części podsufitki. I teraz moje pytanie, czy tam w ogóle na tym powinna zbierać się woda, czy jest jakaś osobna rynienka na tył szyberdachu?

gracek1906
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: gracek1906 » ndz cze 13, 2010 08:53

Powinna być szczelna uszczelka ta na szybie. Mam ten sam problem. Może jeszcze masz zle szybe ustawioną, bo można ja na otworach przesunąć

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 13, 2010 10:56

cziken, uszczelka szyby nie zapewnie szczelności, tylko tak "mniej więcej". Powinieneś mieć plastykową rynienkę między szybą a zasuwą, to jest jedna część sięgająca w przód obustronnie i połączona poprzeczką z tyłu. Masz ją wogóle?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

cziken
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cziken » pn cze 14, 2010 01:10

No i właśnie tej rynienki nie mam... Już zamówiłem nowy szyberdach, bo ten nie dość że się nie otwiera, to jeszcze leje a nie chce mi się bawić w kompletowanie wszystkich zepsutych części. O tej porze roku szyber na pewno się przyda :)

Co do nowego szyberu, to może ktoś poradzić jak ustawić do niego silniczek?
Na chłopski rozum powinienem go bez przykręcania ustawić na pozycje zamknięta i dopiero wkręcić?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn cze 14, 2010 10:23

cziken pisze:Na chłopski rozum powinienem go bez przykręcania ustawić na pozycje zamknięta i dopiero wkręcić?
tak dokładnie, przyciskiem ustawiasz silnik jak przy pozycji zamknietej, szyber też zamkniety i tak zakrecasz siklnik

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

gracek1906
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: gracek1906 » pn cze 14, 2010 20:28

Mi również cieknie jak koledze ale szyber mam kompletny, kanały drożne i te rynienki też są wiec coś jeszcze nie tak jest.

cziken
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cziken » wt cze 22, 2010 00:44

Dzisiaj odebrałem nowy szyberdach i ku mojemu zdumieniu, tutaj też nie ma żadnej rynienki :roll:

Klik
Obrazek

Czyżby o tą część chodziło:
http://www.allegro.pl/item1082120097_go ... tanio.html ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 22, 2010 08:24

bez tej rynienki woda bedzie lać się ciurkiem do auta, musisz ją mieć.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”