problem z szumami na wzmacniaczu

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Tekilus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

problem z szumami na wzmacniaczu

Post autor: Tekilus » pt cze 11, 2010 17:31

Witam!
Niedawno sobie zamontowałem wzmacniacz 4-kanałowy Balupunkta GTA 460. Fajnie gra tylko jeden problem. Są szumy słyszalne przy cichym słuchaniu radia. Szumy są z alternatora gdyż, co przyśpieszam to szumy rosną wprost proporcjonalnie do obrotów silnika. Kable zasilające są oddzielone od sygnałowych. W związku z tym postanowiłem na próbę zakupić tani kondensator żeby sprawdzić czy to wyeliminuje przyczynę. Udało się. Po zamontowaniu nic już nie było. Podziałał jeden dzień i dziś z powrotem są szumy. Czy ktoś ma wzmacniacz z kondensatorem jakieś lepszej klasy żeby sprawdzić czy to rzeczywiście mi pomoże i przy okazji sprawdzić czy ten mój jest zepsuty? Co wy zrobiliście w takiej sytuacji.
Pomocy

Tanie części samochodowe.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt cze 11, 2010 19:06

Sprawdź masę na RCA.

Tekilus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Tekilus » pt cze 11, 2010 19:51

sprawdzę dzięki za radę, chociaż dziwi mnie to że jednak jak włożyłem tamten kondensator to dało chwilowy efekt.

[ Dodano: 12 Cze 2010 00:32 ]
Wszystkie kable rca sprawdzone. nigdzie nie ma jakiś przebić. Poza tym mam wysokiej jakości kable (do kina domowego) więc raczej nie ich wina. Jutro może zakupię jakiś porządniejszy kondensator. Się przekonam.

Awatar użytkownika
RUCUS1910
I love my 16v
I love my 16v

Post autor: RUCUS1910 » sob cze 12, 2010 06:03

W radiu i wzmaku tez.

Moje CA:
Alpine CDA 9812rb
PoweeBass L-60c
u-dimension glow2075 v2
Powerbass L-10D w BR
u-dimension EL-D61
Kabelki,Klotz LaGrande,Sound Qest.
Cdn....

Tekilus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Tekilus » sob cze 12, 2010 07:52

powiem tak: jako że mam balupunkta to mam kupioną kostkę z wyjściem na wzmacniacz więc tej 100% pewności nie mam bo nie będę rozwalał całej kostki. A na wzmacniaczu powinno być wszystko ok, nigdy nie był kombinowany. Kolega co ma sam wzmacniacz pożyczył mi jakieś filtry do RCA co się wpina przed wzmacniacz ale to też nic nie dało.

Awatar użytkownika
Wojtek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Wojtek » sob cze 12, 2010 07:59

wydaje mi się że nie chcesz słuchać co się do Ciebie mówi - na 99% masz uwaloną masę w radiu albo we wzmacniaczu !!

Obrazek

Tekilus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Tekilus » sob cze 12, 2010 09:54

ok trafiło. Ale czy mam coś kombinować z kablem od masy z radia. Jest on normalnie umieszczony (chyba tak jak powinien). Co do wzmacniacza poszukam tematu apropo dobrego miejsca gdzie powinienem dać masę. Dzięki za zainteresowanie. Będę kombinował.

Awatar użytkownika
RUCUS1910
I love my 16v
I love my 16v

Post autor: RUCUS1910 » sob cze 12, 2010 11:23

Masz cieniutkim drcikiem polaczyc zewnetrzna czesc obudowy RCA(To kolko co jest na zewnatrz to jest masa RCA) z obudowa radia a potem zrob tak samo na wzmaku.
Napewno pomoze .

Moje CA:
Alpine CDA 9812rb
PoweeBass L-60c
u-dimension glow2075 v2
Powerbass L-10D w BR
u-dimension EL-D61
Kabelki,Klotz LaGrande,Sound Qest.
Cdn....

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » sob cze 12, 2010 19:28

Podjedź do jakiegoś sklepu/zakładu ca i podepnij takie cudo... u mnie gwizdało i to pomogło. Tylko podpinaj przy wzmaku, nie przy radiu - u mnie podpięte przy radiu dalej gwizdało.

pozdr.

:bylo: :bajer:

Tekilus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Tekilus » sob cze 12, 2010 20:05

kolega mi to pożyczał i nic nie dało.

[ Dodano: 13 Cze 2010 08:28 ]
Wczoraj próbowałem zrobić tak jak mi radziłeś "Rucus1910" Ale szumy były jeszcze gorsze. Jedyne co mi zostało jeszcze do sprawdzenia z tego co rodziliście to sprawdzenie masy wzmacniacza. Mam ją przykręconą do wystającej śruby koło prawej lampy tylnej. Ale w poniedziałek spróbuję kupić więcej kabla i podłącze bezpośrednio do akumulatora. Jak to nie pomoże to już zostaję chyba tylko kondensator.

[ Dodano: 22 Cze 2010 16:07 ]
Jako że szumy nadal mam a próbowałem wcześniej z kondensatorem który podłączałem bezpośrednio za akumulator (takie małe badziewie) i szumy wtedy zniknęły, postanowiłem zakupić już poważny kondensator 1f PG AUDIO. Tylko jest to używka i mam pytanie jak to podłączyć. Wiem że plus do plusa itd według tego schematu http://img69.imageshack.us/i/podlczenie ... raga9.jpg/.
Tylko teraz zachodzi pytanie. Czy plus wchodzący do kondensatora mam bezpośrednio nakręcić na plusa wychodzącego do wzmacniacza? I tak samo z minusami? Zamieszczam zdjęcia. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I teraz mam pytanie dotyczące tego jak tam jest zrobiona nóżka plusa w tym kondensatorze. Idzie ona do REM. O co chodzi? Czy normalnie można to podłączyć? Czy coś kombinować? Chodzi mi o to czy konektory "+" z aku i "+" do wzmacniacza będę miał po prostu razem włożyć na plusa kondensatora i nakręcić nakrętką czy jakoś inaczej i tak samo z minusem??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”