Nie dziala manualna klima 1,9 TDI 2000r
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nie dziala manualna klima 1,9 TDI 2000r
po wcisnięciu przycisku AC zero reakcji- wentylatory sie nie wlaczaja, kompresor tez nie, jedyne co sie dzieje to podswietla sie przycisk AC. Od czego zaczac szukanie? Póki co sprawdzilem wtyczke od czujnika cisnienia oraz tą na kompresorze, uklad jest szczelny, gaz jest. Wyglada to chyba na problem natury elektrycznej?
:)
po sasiedzku w pracy mam warsztat i miedzy innymi zajmują się napelnianiem klimy. Jeden mechanior zajrzal do mnie pod maskę, wcisnal jakis zaworek i upuścil tyćkę gazu w atmosfere stwierdzając ze gaz jest (jednak raczej ciezko okreslic ile go jest taka metodą ). Być może jest go za malo, ale czy jest mozliwosc sprawdzenie czy to jest przyczyną? (nie wiem moze jakby na chwilke zewrzeć styki na wtyczce od cisnienia w ukladzie to by ruszyla gadzina na chwilke?). Poprzedniego lata mrozila az milo (w upalne dni na trasie potrafilo mi oszronic przednia szybe od dolu) a teraz na wiosne juz nie odpalila nic a nic. Zanim pojade sprawdzic/napelnic chcialbym wyeliminowac jakas inna ewentualna usterke
Ostatnio zmieniony czw cze 10, 2010 21:16 przez bullet, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
-
- Forum Master
Zgadza się że klima się nie włącza przy mniej jak 5 czy 7 (już nie pamiętam) gdzieś był temacik jak to ogarnąć.bullet pisze:auto mam rok czasu i odkad je posiadam to nic nie robilem z klimą. A co do wlaczania klimy zimą to ponizej +5 stopni klima i tak sie nie zalącza wiec nie wiem po co to wlaczac?
bezpiecznik 16 sprawdź i sterownik wentylatorów , możesz też spróbować ominąć czujnik odcinający klimę na mrozie (masz po stronie kierowcy pod podszybiem - da się palcami wyciągnąć bez rozbierania) wypiąć czujnik zrobić zworkę na wtyczce - jak nadal się nie załączy to nie jego winabullet pisze:jedyne co sie dzieje to podswietla sie przycisk AC. Od czego zaczac szukanie?
-
- Forum Master
Co do szyb to nie wiem... ale kumpel też włącza żeby odparować szybę... no ja nie miałem okazji bo jak nadmuch na szybę włączę to klima się wyłącza. Wracają do tematu to dobrze byłoby sprawdzić/nabić ten czynnik
Ostatnio zmieniony czw cze 10, 2010 22:22 przez poolak2006, łącznie zmieniany 1 raz.
greg, bezpieczniki wszystkie sa ok bo sprawdzalem. Ten czujnik jutro obadam tez. A powiedz mi jak to jest z tym czujnikiem cisnienia? Zakladajac ze mam za malo czynnika w ukladzie to klima sie nie odpali- czy moge na chwile oszukac ten czujnik cienienia i zobaczyc czy wtedy ruszy? To jest 4 pinowa wtyka z tego co pamiętam, jest na przewodzie od klimy idacym w okolicach oslony paska rozrzadu (ewentualnie jakie piny zewrzec tam ze soba?) Tak czy siak umówilem sie na jutro na sprawdzenie / nabicie klimy, ale zanim pojade chcialbym sprawdzic czy to zadziala
pin 1,2 powinien mieć przejście (w wersji 4pinowej) jeżeli masz czynnik.bullet pisze:[Zakladajac ze mam za malo czynnika w ukladzie to klima sie nie odpali- czy moge na chwile oszukac ten czujnik cienienia i zobaczyc czy wtedy ruszy? To jest 4 pinowa wtyka z tego co pamiętam, jest na przewodzie od klimy idacym w okolicach oslony paska rozrzadu (ewentualnie jakie piny zewrzec tam ze soba?) Tak czy siak umówilem sie na jutro na sprawdzenie / nabicie klimy, ale zanim pojade chcialbym sprawdzic czy to zadziala
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20575][img]http://www.motostat.pl/user_images/20575/icon1.png[/img][/url]