Witam wszystkich serdecznie jako świeży użytkownik forum.
Mam male pytanko. Jak sie ocieplilo, zauwazylem ze kiedy skrecam kierownica w prawo, lewo to coś mi "skrzeczy". Obstawiam ze to oponki zrobily sie miekkie (w tych co prawda nie za wysokich, ale juz nie zimowych temp.)
Mam racje czy to uklad kierowniczy wymaga jakiegos smarowania o ile cos takiego sie czynić powinno...?
Jak myślicie ?
Skrzeczenie opon ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
opnki w nieco wyższych temperaturach będą raczej piszczały niż - jak napisałeś "skrzeczały" Proponuję autko na kanał i zdjagnozować źródło dźwięku. Przychylam się do wersji z brakiem smaru.zibi_ch pisze:Obstawiam ze to oponki zrobily sie miekkie (w tych co prawda nie za wysokich, ale juz nie zimowych temp.)
[ Dodano: Czw Mar 30, 2006 04:29 ]
Może też "padać" któryś z elementów układu jezdnego lub kierowniczego
zibi_ch,
Jeżeli Ci skrzeczy podczas np parkowania przy skręcaniu na maksa to możliwe że masz luźny pasek od wspomagania...
Po zmianie opon na letnie (szersze) wspoma sie musie wiecej namęczyć - a właśnie prz maksymalnie skręconych kołach męczy się najwięcej i wtedy pasek skrzeczy
wystarczy troszke uciągnąć pasek (nie za mocno !) i po problemie...
Jeżeli Ci skrzeczy podczas np parkowania przy skręcaniu na maksa to możliwe że masz luźny pasek od wspomagania...
Po zmianie opon na letnie (szersze) wspoma sie musie wiecej namęczyć - a właśnie prz maksymalnie skręconych kołach męczy się najwięcej i wtedy pasek skrzeczy
wystarczy troszke uciągnąć pasek (nie za mocno !) i po problemie...