opadnięte drzwi mk2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Rzeczywiście, jeśli na dolnym zawiasie jest za duży luz, może się stać tak jak piszesz. Wtedy również proponuję zeszlifować dolny zawias na styku tam, gdzie jest skręcony śrubą - tak, jak radzisz.misiek10111 pisze:Artur D. napisał/a:
Absolutnie pomogło, trzeba tylko dobrać właściwą grubość podkładki, żeby unieść drzwi tylko tyle, ile trzeba.
Koszty żadne, 5 minut roboty w porywach.
u mnie ten sposób się nie sprawdził bo miałem na tyle wyrobiony zawias że musiałem grubą podkładkę dawać a wtedy działo sie tak jak wczesniej pisałem (chaczyło o błotnik)
Wybijanie osi zawiasu to ciężka sprawa. Może być mocno wprasowany. Jeśli komuś udałoby się to zrobić, niech da znać. Są ponoć w handlu takie osie rozprężne, za pomocą których można zlikwidować luzy.
zgadza się, mam zeszlifowany ten grzybek i tak sobie śmigam i ani śladu by się przesuną (na zdjęciu tego nie widać bo zdjęcie było robione drzwi od str. pasażera)mosquitosound pisze:no mówiłeś ze po zeszlifowaniu tego grzybka na bolcu nie da się dalej go wybić czyli musiałeś to zrobić skoro o tym piszesz i teraz masz bolce ale bez grzybka?
...
Witam, podczepie się do tematu, niedawno miałem malowany lewy błotniki i po tym, może to tylko zbieg okoliczności, coś mi puka w drzwiach, jakby uderzał metal o metal, szczególnie da się to odczuć podczas ruszania i hamowania. Zauważyłem też, że drzwi sprawiają wrażenie troszkę opuszczonych, szczególnie czuć to przy zamykaniu/otwieraniu kiedy ocierają delikatnie o rygiel. Ja poruszam drzwiami góra dół to wyczuwalny jest jakiś luz. Czy tak jak piszecie podłożenie jakiejś podkładki pod dolny zawias będzie dobrym rozwiązaniem? Czy Panowie blacharze mogli coś robić z drzwiami kiedy montowali błotnik?
Pozdrawiam
Mariusz
Pozdrawiam
Mariusz