[All VW] Polerowanie lakieru
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- Nocny Sokół
- Mały gagatek
- Kontakt:
koledzy mam pytanie czym najlepiej odswiezyc ladnie lakier LC9Z czarna perła... bez mechanicznej polerki... jakas politurka, wosk... czytalem poprzednie posty i jest masa produktow...ciezko sie polapac.. a chcialbym jakies konkrety wlasnie na czarny lakier i co po kolei nakladac ;] ...moze byc PW ;]
dzieki
dzieki
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
Słabo czytałeś, temat polerowania ręcznego poruszany był kilkanaście razy w tym temacie.Nocny Sokół pisze:koledzy mam pytanie czym najlepiej odswiezyc ladnie lakier LC9Z czarna perła... bez mechanicznej polerki... jakas politurka, wosk... czytalem poprzednie posty i jest masa produktow...ciezko sie polapac.. a chcialbym jakies konkrety wlasnie na czarny lakier i co po kolei nakladac ;] ...moze byc PW ;]
dzieki
Choćby tu:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... &start=270
- Nocny Sokół
- Mały gagatek
- Kontakt:
tak to wyglada ze 2 czy 3 posty sa na jeden temat (ktos mial zdjecia wrzucac) a nastepny juz co innego... cleanery, glinki, politury, woski tu ze ktos ma wiertarke ale za slaba i po chwili znowu ni z gruchy ni z pietruchy ktos cos o szmatkach...a za 26 postow dokonczenie tego o glinkach ... wiadomo kazdy ma mase pytan, nie zdazysz odpowiedziec na jedno a tu 2 nastepne i pozniej to skladaj... mozna by po porostu zrobic temat w ktorym ktos pokazuje efekt po i przed...specyfiki jakie zastosowal i kolejnosc nakladania... zablokowac zeby nie smiecili i jest wszystko pieknie ;]
W swoim dupowozie chciałbym odświeżyć lakier. Przeglądając ten temat zdecydowany jestem do zainwestowania w "domowy" sprzęt do polerki i odpowiednie preparaty. Wybór prawdopodobnie padnie na preparaty firmy 3M. Mam pytanie odnośnie systemu odnawiania lakieru tej firmy. Mianowicie doczytałem o dwóch "systemach":
1. zielona nakrętka -> granatowa nakrętka -> czerwona nakrętka
2. (chyba nowszy) zielona nakrętka -> żółta nakrętka -> niebieska nakrętka
Ponieważ na alledrogo sprzedawcy nie zawsze wiedzą co sprzedają a zdjęcia często są zapożyczone, a w okolicy nie spotkałem się z tymi preparatami, prosił bym o dokładne oznaczenia tych preparatów. Wolałbym uniknąć kupienia przez przypadek dublujących się preparatów.
Ze względu na stan lakieru zależy mi na oznaczeniach dwóch ostatnich preparatów, tj. lekko ściernego i wykańczającego do tego wosk dla utrwalenia wysiłków
1. zielona nakrętka -> granatowa nakrętka -> czerwona nakrętka
2. (chyba nowszy) zielona nakrętka -> żółta nakrętka -> niebieska nakrętka
Ponieważ na alledrogo sprzedawcy nie zawsze wiedzą co sprzedają a zdjęcia często są zapożyczone, a w okolicy nie spotkałem się z tymi preparatami, prosił bym o dokładne oznaczenia tych preparatów. Wolałbym uniknąć kupienia przez przypadek dublujących się preparatów.
Ze względu na stan lakieru zależy mi na oznaczeniach dwóch ostatnich preparatów, tj. lekko ściernego i wykańczającego do tego wosk dla utrwalenia wysiłków
- m1chal
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf 1 Cabrio
no wiec ja ostatnio miałem 2 auta do polerki... jedno Audi 80 czerwone (wyblakłe) i drugie Corsa stara (zwykłe odświerzenie koloru i blasku)
zakupiłem sobie taką maszyne i nakładki na to:
Pasty jakie miałem do tej roboty to:
na zmiane z taką:
http://www.allegro.pl/item1060867228_ca ... wania.html (tylko etykieta czerwona, nie żółta)
.....polerka całego auta sonaxem, tym cartekiem na zmiane, zależy co chwyciłem no i maszyna oczywiscie....
pózniej nałozylem na cale auto to:
http://www.allegro.pl/item1053134566_ca ... kieru.html
żeby przypadkiem kółek nie było zadnych po polerce czy coś....
i spolerowałem ręcznie
pojechałem umyć auto z pyłu
wysuszyłem i nałożylem taki wosk:
http://www.allegro.pl/item1060954020_ca ... _wosk.html
i koniec... i efekt taki na audi:
przed:
po:
zakupiłem sobie taką maszyne i nakładki na to:
Pasty jakie miałem do tej roboty to:
na zmiane z taką:
http://www.allegro.pl/item1060867228_ca ... wania.html (tylko etykieta czerwona, nie żółta)
.....polerka całego auta sonaxem, tym cartekiem na zmiane, zależy co chwyciłem no i maszyna oczywiscie....
pózniej nałozylem na cale auto to:
http://www.allegro.pl/item1053134566_ca ... kieru.html
żeby przypadkiem kółek nie było zadnych po polerce czy coś....
i spolerowałem ręcznie
pojechałem umyć auto z pyłu
wysuszyłem i nałożylem taki wosk:
http://www.allegro.pl/item1060954020_ca ... _wosk.html
i koniec... i efekt taki na audi:
przed:
po:
Ostatnio zmieniony wt cze 08, 2010 00:03 przez m1chal, łącznie zmieniany 1 raz.
Mk2 1V by m1chal - sprzedany
viewtopic.php?f=87&t=59790&start=0
- m1chal
- Gadatliwa bestia
niestety ta polerka, ogarnia bedziej kolor , niz usuwanie rys... ryski te wieksze zostają, jakies drobniejsze schodzątruckman pisze:Wszystko fajnie, ale jak wygląda usuwanie mikrorysek? Masz jakieś zdjęćie pod halogenem?
- m1chal
- Gadatliwa bestia
hmm generlanie nastąpił problem w tej polerce co robilem...
maska byla od samego poczatku najbardziej zajechana, mega problemy mialem zeby cos z nią zrobic.
popadało na auto i nagle słońce wyszło... kropelki wody jak wiadomo stały na aucie ...i słonce świeciło mocne na auto tez...
i zostały takie plamki malinowe, nie jest to brud zaschniety czy cos... ktos wie jaka moze byc przyczyna??
maska byla od samego poczatku najbardziej zajechana, mega problemy mialem zeby cos z nią zrobic.
popadało na auto i nagle słońce wyszło... kropelki wody jak wiadomo stały na aucie ...i słonce świeciło mocne na auto tez...
i zostały takie plamki malinowe, nie jest to brud zaschniety czy cos... ktos wie jaka moze byc przyczyna??
- m1chal
- Gadatliwa bestia
zdjecia nie mam jak zrobic...
no prosciej tego nie da sie opisac... jak widac przed poleerowaniem auto bylo malinowe i matowe....
po polerowaniu piekne i czerwone
deszcze popadał, auto stało, na aucie kropelki wody, nagle słonce przygrzało i na masce tam gdzie kropelki byly i wyschły znowu sie zrobił taki malinowy...
wiec maska jest w kropeczki malinowe...a nie ze cała ładna czerwona jest tak jak na zdjeciu
no prosciej tego nie da sie opisac... jak widac przed poleerowaniem auto bylo malinowe i matowe....
po polerowaniu piekne i czerwone
deszcze popadał, auto stało, na aucie kropelki wody, nagle słonce przygrzało i na masce tam gdzie kropelki byly i wyschły znowu sie zrobił taki malinowy...
wiec maska jest w kropeczki malinowe...a nie ze cała ładna czerwona jest tak jak na zdjeciu
Ostatnio zmieniony śr cze 09, 2010 00:23 przez m1chal, łącznie zmieniany 1 raz.
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
m1chal,
Przyczyny generalnie są dwie:
1. Ten akryl który masz na aucie jest już bardzo styrany i teraz będzie się utleniał dwa razy szybciej.
2. Lakier masz natłuszczony a nie wypolerowany. Po prostu został na nim produkt użyty do polerki. Przyczyna - kiepskie materiały itd. Deszcz to zmył i po herbacie.
Przyczyny generalnie są dwie:
1. Ten akryl który masz na aucie jest już bardzo styrany i teraz będzie się utleniał dwa razy szybciej.
2. Lakier masz natłuszczony a nie wypolerowany. Po prostu został na nim produkt użyty do polerki. Przyczyna - kiepskie materiały itd. Deszcz to zmył i po herbacie.
- m1chal
- Gadatliwa bestia
na reszcie auta tego nie ma... tylko na masce, która byla najgorsza do polerki...duzy_przemo pisze:Lakier masz natłuszczony a nie wypolerowany. Po prostu został na nim produkt użyty do polerki. Przyczyna - kiepskie materiały itd. Deszcz to zmył i po herbacie.
czyli raczej chyba ta pierwsza opcja
wydaje mi sie ze kropelki wody zadziałaly praktycznie jak jakas soczewka na słońcu no i ze maska byla jaka byla to wypaliło to :/
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia