[AFN] Jak to jest ze sprzegłami?? dwumasowe, jednomasowe...

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
antojuja
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: antojuja » wt kwie 13, 2010 18:09

szwari pisze:czy to może być efekt zużytego koła dwumasowego czy jakiś problem ze sprzęgłem, lub jakiś inny problem..
jak najbardziej dwumas juz mowi pa pa, ciekawe tez jak ma sie lozysko, tarcz pewnie do wymiany przy rozwalonym dwumasie roznie moze wygladac, ten stukot jest niebezpieczny bo moze juz obijac sie o obudowe skrzyni i ja rozwalic
Ostatnio zmieniony wt kwie 13, 2010 18:12 przez antojuja, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grelo1
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: grelo1 » śr kwie 21, 2010 15:30

Ludu mój, ludu....

ciekawa historia: otóż postanowiłem zadzwonić do serwisu VW i podałem model mojej furmanki oraz silnik. Na odpowiedź dostałem na tacy:

"Koszt sprzęgła 1000zł łożysko, tarcza i docisk, natomiast z kołem komplet 4000zł..."

Oczywiście przemilczałem chwilę i spytałem: jakie koło zamachowe ma mój golf i w odpowiedzi dostałem:

"Oczywiście, że jednomasowe..."

Dodam, że mój mechanik też mi wciska że mam jednomas i przy mojej kłótni chce się nawet założyć, że mi rozbierze sprzęgło na części pierwsze i złoży GRATIS, jeśli jest dwumasem. I bądź tu Pan mądry. Mogę wykorzystać jego pewnośc siebie wymieniając sobie już gratisowo sprzęgło na nowe ale muszę mieć bankową pewność. Od sprowadzeni z dojczów nic nie było ruszane przy sprzęgle. Wszyscy piszą, że AFN ma dwumas... jak to jest ostatecznie, bo dużo jest na forach ale skąd taka rozbieżność informacji w ASO ??

jest: AUDI C5 AFN+ i MK4 AJM
był: AUDI B6 AWX
był: Paseratti AVF w serii
był: MK4 TDI ASZ
był: Audi B5
był: 20 Jahre GTI TDI

...powoli do przodu. Teraz trochę szybciej.

Awatar użytkownika
czayen
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: czayen » śr kwie 21, 2010 15:41

grelo1 pisze:ale skąd taka rozbieżność informacji w ASO ??
Specjaliści :grin: I weź tam oddaj auto do naprawy :chytry: Ehh...

arwam

Post autor: arwam » śr kwie 21, 2010 19:17

grelo1, jedź do mechanika skoro jest tego taki pewien ale z trzecią osobą

i niech zaczyna rozkładać :lol:
będizesz miał gratisową wymianę.
chyba że wie coś o tym aucie czego inni nie wiedzą jeśli to nawet on sam nie zmieniał sprzęgła w nim.

umiesz odróżnić jednomas od dwumasu?
jak tak to nie masz się czego bać że będzie Ci próbował wcisnąć że masz jednomas kiedy w rzeczywistości masz dwumas

Awatar użytkownika
antojuja
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: antojuja » śr kwie 21, 2010 19:46

sprawdzalem w etce i afn ma dwumas :okej:

wojt255
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojt255 » czw kwie 22, 2010 21:14

Panowie mam taki problem: Silnik na wolnych obrotach wpada mi w drgania(dawka na vagu skacze, obroty widać tez na przemian 850-903). Obstawiałem już sprzęgiełko alternatora ale po odpaleniu z zrzuconym paskiem wielorowkowym nadal te drgania, myślałem też że może wtryski, dzisiaj wymianiałem na wtryski od 110-tki i nawet mocniej drga niż na seryjnych od 90-tki i chyba zostaje to co od początku podejrzewałem: dwumas, skłania ku temu to że gdy wciskam sprzęgło i puszcze to silnik wpadnie w te drgania, czasami żeby wszedł na równe to ponaciskam sprzęgło lub leciutko przygazuje i jest ok. Dzieje mi się to zawsze na zimnym silniku, gdy jest porządnie zagrzany to dużo rzadziej, poza tym 0 błędów na vagu, autko jeździ normalnie.
Przeważnie gdy pada dwumas to telepie budą w okolicach 2tyś obr, u mnie tego niema, test jechać 50 na 5-tce i gaz w podłogę-auto normalnie przyśpiesza.
Już nie wiem co by to mogło być, obstawiam chyba dwumas, czy coś ze sprzęgłem(w związku z tym że pojawaiją się drgania po wciśnięciu sprzęgła).
Doradźcie coś koledzy bo już mi brak pomysłów :goof: :bajer:

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » pt kwie 23, 2010 06:55

Sprawdz jeezcze czy nie ciagnie powietrza- znaczy sie sprawdz na przewodzie paliwowym czy nie ida bąble powietrza z ropą. Mam nadziej ze swieczki zarowe sa okehj ale to by falowalo tylko na zimnym i przez piewsze chwile.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

Awatar użytkownika
antojuja
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: antojuja » pt kwie 23, 2010 21:21

wyczysc nastawnik i pozbedziesz sie klopotu

wojt255
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojt255 » sob kwie 24, 2010 11:34

Bąble powietrza były, ale natknąłem się na temat o tym na forum i rozwierciłem smoka w baku, teraz czasami jeden bąbel się pojawi, świeczki wymieniane przed zimą.
Co do wtrysków od 110, dawka była za wysoka i kąt się zmienił i z powodu tego były większe drgania, po ustawieniu się duuużo zmniejszyły, prawie takie jak na starych wtryskach, a może i ciut mniej.
Właśnie myślałem nad nastawnikiem, ale z tego co pisali to szarpie przy przyspieszaniu, a ja ten problem mam tylko na wolnych obrotach. Na zimnym silniku często, na ciepłym dużo rzadziej, ciekawi mnie to gdy puszczam sprzęgło te drgania się wtedy pojawiają.
Zauważyłem też przy dojeżdżaniu do swiateł gdy hamuje to drga(poprostu już jestem na to wyczulony), a gdy już wyhamuje do zera to silnik równo pracuje(nie zawsze się tak dzieje ale zdarzało się tak).
Wolę się upewnić żeby na darmo nie wymieniać czegoś :crazy:
Liczę na waszą dalszą pomoc :bigok:

krzysiekp
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: krzysiekp » wt cze 08, 2010 10:31

Witam,

Poczytałem ten wątek i sam juz nie wiem.
Dwumas informuje mnie, że jest z nim coraz gorzej. Czeka mnie wymiana i nie wiem czy dawać komplet z dwumasem (1650 Sachs'a na allegro + 350 robocizna) czy jednomas.
Mam golfa4 kombi silnik 130KM ASZ. Jak ktos wrzucał do takiego silnika jednomas i moze sie podzielic wrażeniami to z góry dzieki.
Jak jednomas to jaki komplet dokładnie?
Jestem z Wrocławia i jak ktos z tego miata ma taki komplet to chetnie bym luknał jak to chodzi.

z góry dzieki za info

krzysiekp
Golf III GTI TDI 20Jahre
Golf IV Kombi ASZ 130KM
Wrocław

Awatar użytkownika
antojuja
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: antojuja » wt cze 08, 2010 19:37

do tego modelu silnika nie zamontujesz jednomasu bo to jest juz silnik PD, gdybys mial VP to tak

Awatar użytkownika
szwari
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szwari » wt cze 08, 2010 23:26

antojuja, nie jestem wielkim specem ale ja mam silnik AJM też na PD i bez problemu zamontowałem JM.. narazie wszystko chodzi oki na początku jakieś dziwne dźwięki wydostawały się z okolicy skrzyni biegów ale już teraz jakoby ucichło..więc nie wiem dlaczego raz opisujecie że można JM do PD a raz nie..

Pozdrawiam

http://patrz.pl/filmy/kierowco-nie-badz-bezmyslny

arwam

Post autor: arwam » śr cze 09, 2010 09:40

szwari, zakładałeś specjalnie do PD pod sześciobiegową skrzynię przewidziany JM czy od 1Z'a i sprzęgło od VR'a?

mewa2002
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mewa2002 » śr cze 09, 2010 13:42

Panowie, mozecie mi powiedziec jakie rozmiary sa tych srub do przykrecenia koła zamachowego do wału? Na pierwszej stronie pisza ze N 902 061 03 i one maja M10x1x19,5 jakosc 12.9 ale pisza tez ze sa za krotkie i zeby wziac dluzsze... Do serwisu mam daleko, to moze bym dobrał cos w jakims sklepie

Zablokowany

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”