CLIMATRONIC
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
CLIMATRONIC
Witam. Posiadam vw bore i mam spuszczony czynnik z układu - nieszczelność. Czy mogę używac normalnie climatronika bez obaw, że zatrze mi się sprężarka i inne podzespoły klimy? Chodzi o to, że jak ustawię temp. najniższą, czy powietrze będzie brało tylko z otoczenia to co jest na zewnątrz, i automatycznie klima się wyłącza i nie działa gdy nie ma czynnika? Pytam, bo to mój pierwszy samochód z klimą i nie chciałbm żeby coś złego się stało. Niby sie pytałem w serwisach z klimatyzacjami to że nic się nie stanie, ale wolę sie was spytać bo macie na pewno też dobrą wiedzę z tej dziedziny
oczywiście po włączeniu silnika przez moment wszystko mruga na wyświetlaczu przez klika sekund a później już jest normalnie
oczywiście po włączeniu silnika przez moment wszystko mruga na wyświetlaczu przez klika sekund a później już jest normalnie
Ostatnio zmieniony śr cze 02, 2010 22:55 przez seebst, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
jak nie ma czynnika to wogole kompresor nie ruszy i klima nia rusza, takze bez czynnika nic nie popsujesz, climatronic tez nie ruszy
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/313741.html][img]http://images.spritmonitor.de/313741.png[/img][/url]
Mój Mk3 :P
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=246130
Aha, czyli smiało mogę sobie ustawiać różne temperatury w zalezności od otoczenia Bo wiadomo że jak na zewnątrz jest +25 a ja ustawie 18 to poleci tylko to co na zewnątrz, także bez obaw, klima jest całkowicie wyłączona i kompresory sprężarki i inne tego typu ustrojstwa są wyłączone i nic nie popsuje się przez to? W takim razie wielkie dzięki 

-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
dokladnie, w obiegu jest czujnik cisnienia i jak nie ma odpowiedniego to nie wlaczay wogole kompresora, wentylatorow itp, na a bez czynnika to na bank nie ma cisnienia

tak czy tak klima nie ruszy.
a gdzie masz nieszczelnosc?

nie wiem jak to z tym jest, ale albo bedzie dzialac podobnie jak thermotronic w mk3, czyli jakby klimatornik ale bez klimy i bedzie chlodzil tylko nagrzewnica, albo wogole to oleje i bedzie caly czas zimne leciec, tego nie wiem, bo mam tylko manualna klimeseebst pisze:ak na zewnątrz jest +25 a ja ustawie 18 to poleci tylko to co na zewnątrz,

tak czy tak klima nie ruszy.
a gdzie masz nieszczelnosc?
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/313741.html][img]http://images.spritmonitor.de/313741.png[/img][/url]
No właśnie nie wiem. Pojechałem żeby mi nabili, to pierw zrobili próbę szczelności w postaci wytworzenia próżni itp. i na komputerze u nich pokazało, że układ jest nieszczelny. Mogli co prawda nabic ten czynnik, a później obserwować, skąd może uciekać, ale szkoda roboty i pieniędzy wg mnie, więc umówiłem się tam, gdzie naprawiają i maja serwis klimy, to mi sprawdzą. jeszcze jakby ktoś miał instrukcję obsługi climatronika, bo ja zielony jestem w tym i przy okazji instrukcję obsługi komputera MFA, ale w miejscu zegara tam gdzie jest obrotomierz, a nie po środku bo też nie wiem co jest co i jak odczytywać itp. Dzieki.brynol pisze:a gdzie masz nieszczelnosc?
daj maila na pwseebst pisze:jeszcze jakby ktoś miał instrukcję obsługi climatronika,
najczęstsze nieszczelnośic to połączenia węży i same węże (u mnie na zakuwce rozszczelnił się z mojej winy - nieodpowiednio go przygiąłem) + kompresor (rozszczelnienie) + zawór rozprężny lubi pęknąć (u mnie pękł od wkręcania śruby wg mnie za długiej chociaż zgodnej z etka ale chyba za dużą siłą - nową śrubę skróciłem o 5mm i ok)seebst pisze:No właśnie nie wiem.
Ostatnio zmieniony czw cze 03, 2010 09:53 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
poczta qmail nie dochodzi z interii - nie wiem czemu z uporem maniaków wiele osób ma na qmailu pocztę - na każdy inny serwer poczta chodzi za wyjątkiem tego debilnego adresuposzło pw

[ Dodano: Czw Cze 03, 2010 1:01 pm ]
w używce można kupić i za 50 i za 200 nie ma regułyseebst pisze:a ile moze kosztowac takie coś? żeby sie mniej więcej przygotować
Jeszcze mam pytanie, w sumie to dwa w jednym...
(1) Czy w przypadku climatronika, mam dwa wentylatory - gdy włączy się klimę, powinny chodzic oba, czy tylko jeden, ten mniejszy? nabili mi klimę, ale do połowy tylko, bo mam nieszczelność (skraplacz), gdy ją włączyłem, to majster powiedział, że dwa powinny się załączyć. Już zwątpiłem.
(2) Ale dziś, w upalny dzień, zostawiłem na dłuższy czas, no z 20 minut sobie silnik chodził i przez ten czas ani razu się nie ząłączył wentylator. temperatura cały czas trzyma się na 90 st, płyn się nie gotuje, nawet odkreciłem by zobaczyć i nic się nie dzieje, ale wentylator się nie załącza. To normalne, czy nie za bardzo? jak to u was jest? Chcę wiedziec opinie paru ludzi przynajmniej by się zacząć tym przejmować czy nie, bo jak dla mnie to nie daje mi spokoju
(1) Czy w przypadku climatronika, mam dwa wentylatory - gdy włączy się klimę, powinny chodzic oba, czy tylko jeden, ten mniejszy? nabili mi klimę, ale do połowy tylko, bo mam nieszczelność (skraplacz), gdy ją włączyłem, to majster powiedział, że dwa powinny się załączyć. Już zwątpiłem.
(2) Ale dziś, w upalny dzień, zostawiłem na dłuższy czas, no z 20 minut sobie silnik chodził i przez ten czas ani razu się nie ząłączył wentylator. temperatura cały czas trzyma się na 90 st, płyn się nie gotuje, nawet odkreciłem by zobaczyć i nic się nie dzieje, ale wentylator się nie załącza. To normalne, czy nie za bardzo? jak to u was jest? Chcę wiedziec opinie paru ludzi przynajmniej by się zacząć tym przejmować czy nie, bo jak dla mnie to nie daje mi spokoju
- Przemo440
- Forum Master
- Kontakt:
powinny kręcić się dwa(1) Czy w przypadku climatronika, mam dwa wentylatory - gdy włączy się klimę, powinny chodzic oba, czy tylko jeden, ten mniejszy? nabili mi klimę, ale do połowy tylko, bo mam nieszczelność (skraplacz), gdy ją włączyłem, to majster powiedział, że dwa powinny się załączyć. Już zwątpiłem.
normalneseebst pisze:To normalne, czy nie za bardzo?
sprawdziłem dzisiaj silnik wentylatora głównego od chłodnicy. jest spalony bo podłączając pod aku bezpośrednio - nic, zero reakcji. Ani 1 bieg ani 2 się nie włącza. Czyli już wiem, że mam go spalonego. Ale czy to nie wpłynęło na to, że jak już pisałem wcześniej, silnik dość długo chodził w czasie upału, a woda się nie gotowała, temp. stała w miejscu na 90 st. i nic się nie działo, że mógł się silnik przegrzać albo coś innego stać?Przemo440 pisze:normalne
ten mały od klimy chodzi normalnie jak klima włączona, dwa biegi działają
I pytanie mam takie: czy do wymiany tego wentylatora głównego od chłodnicy trzeba cos jeszcze wyciągać i demontować? jak go wymienić? Nie ma przy tym komplikacji i problemów? Pliss...
Ostatnio zmieniony ndz cze 13, 2010 13:16 przez seebst, łącznie zmieniany 1 raz.
Poradziłem sobie. Powodem nie działającego wentylatora była zawieszona szczotka, był brud i nie dolegała do silnika dlatego on nie chodził; Wyczyszciłem i już się kręci. I teraz jak tylko włączę klimę to od razu się dwa wentylatory kręcą, czyli wszystko jest git
[ Dodano: 15 Cze 2010 20:28 ]
Jeszcze pytanko mam co do climatronica. Czy jest taka możliwość, że gdy jest gorąco na dworze, to klima się włącza sama (rzecz jasna i oczywista). A gdy jest chłodno, np. na wieczór albo z samego rana, to żeby była sama automatycznie wyłączona tylko żeby się włączała sama gdy będzie ku temu odpowiednia temperatura? Bo zauważyłem, że gdy mam opcję na auto, to czy jest zimno czy ciepło klima cały czas chodzi (22 st). Ja myślałem, że to działa na tej zasadzie ten tryb auto, że gdy chłodno jest to automatycznie się wyłącza klima i chodzi tylko zwykły nawiew.

[ Dodano: 15 Cze 2010 20:28 ]
Jeszcze pytanko mam co do climatronica. Czy jest taka możliwość, że gdy jest gorąco na dworze, to klima się włącza sama (rzecz jasna i oczywista). A gdy jest chłodno, np. na wieczór albo z samego rana, to żeby była sama automatycznie wyłączona tylko żeby się włączała sama gdy będzie ku temu odpowiednia temperatura? Bo zauważyłem, że gdy mam opcję na auto, to czy jest zimno czy ciepło klima cały czas chodzi (22 st). Ja myślałem, że to działa na tej zasadzie ten tryb auto, że gdy chłodno jest to automatycznie się wyłącza klima i chodzi tylko zwykły nawiew.