witam, problem dotyczy mojego golfa III variant 1,8 benzyna + gaz (8zawor.)
fakty:
- na gazie działa ok w 100%
- na benzynie dobrze odpala ale czasem gaśnie i wtedy wystarczy poczekać ok. 10min i odpala normalnie. Z tego co zauważyłem - przynajmniej tak mi się wydaje - to problemu z pracą na benzynie nie ma problemów jak jest chłodny silnik (rano zawsze odpala na benzynie).
Czasem jak jadę na benzynie i tak mi zacznie gasnąć wystarczy się przełączyć na LPG i samochód ciągnie normalnie (ostatnio, jak się skończył gaz musiałem jechać na samej benzynie i właśnie mi zgasł - wystarczyło odczekać 10 min i silnik odpalił całkowicie normalnie. Po 15 min powtórka i zgasł mi ponownie - bez szarpania - odczekałem chwilę i odpalił ponownie).
Nawet wlałem środek STP do czyszczenia wtrysków ale na razie nie widzę zmian w działaniu.
Czy jest możliwe, ze pompa paliwa od czasu do czasu przestaje działać? Co sprawdzić?
na LPG 100% ok, benzyna gaśnie co jakiś czas -gdzie szukać?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Tak mi sie wydaje. Mialem podobny problem w Citroenie i własnie pompa paliwa siadła. Gdy silnik był zimny to palił na dotyk a przy zagrzanym silniku trzeba było długo kręcic. Poprostu gdy pompa paliwa jest już zuzyta i popracuje dłużej to nie potrafi wytworzyć wystarczającego ciśnienia i silnik dostaje za małą dawke paliwa.goer pisze:Czy jest możliwe, ze pompa paliwa od czasu do czasu przestaje działać?
Ostatnio zmieniony pn cze 07, 2010 10:41 przez Andi, łącznie zmieniany 1 raz.
Music is the only thing that keeps me going when nothing else can.