Spalanie 1.6 ABU.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Spalanie 1.6 ABU.
Witam.
Przyzwyczailem sie juz ze moja trojka wypija rowne 10 litrow na 100km, ale zaczalem czytac raporty spalania i sie poddenerwowalem.Wiec pisze w celu ustalenia czy tylko ja tak mam i czy
da się coś zrobić żeby spalal mniej. I nie chodzi mi o ekonomiczna jazde czy cos bo jezdze spokojnie, nie zyluje go, w moim miescie nie ma korkow, nie trzeba ostro przyspieszac.
Czemu tak jest? ten typ tak ma czy cos ma na to wplyw? Swiece? Jakies filtry? wiosna, lato, jesien zima a on ciagle to samo, no w zimie litr wiecej.. Nurtuje mnie to...
Przyzwyczailem sie juz ze moja trojka wypija rowne 10 litrow na 100km, ale zaczalem czytac raporty spalania i sie poddenerwowalem.Wiec pisze w celu ustalenia czy tylko ja tak mam i czy
da się coś zrobić żeby spalal mniej. I nie chodzi mi o ekonomiczna jazde czy cos bo jezdze spokojnie, nie zyluje go, w moim miescie nie ma korkow, nie trzeba ostro przyspieszac.
Czemu tak jest? ten typ tak ma czy cos ma na to wplyw? Swiece? Jakies filtry? wiosna, lato, jesien zima a on ciagle to samo, no w zimie litr wiecej.. Nurtuje mnie to...
Nie jesteś jedyny, który się z tym boryka
Powiedzmy sobie to szczerze
ilekroć będziesz próbował oszczędzać paliwo to i tak Golf sobie łyknie tyle paliwa ile potrzebuje do sprawnego działania
Na zużycie paliwa kierowca ma większy wpływ.

Powiedzmy sobie to szczerze

Na zużycie paliwa kierowca ma większy wpływ.
Lewy pas zaglądasz śmierci w twarz...a tak na marginesie... " CZERWONE SĄ SZYBSZE..:D "
w moim ostatnie tankowanie i spalanie wyszło 7,5 l/100km, nie jeżdżę wolno ani oszczędnie, w poprzednich latach w zimy palił ni 8,5l/100km, w tą zimę mnie zaskoczył i łyknął 11l/100km ale tylko jedno tankowanie, w lato w trasie udało mi się zejść do 6,5l/100km , o silniczek staram się dbać, przyczyną dużego spalania w tym silniku najczęściej jest błędne podawanie do komputera temperatury zasysanego powietrza i cieczy chłodzącej, uszkodzona lub wadliwa sonda lambda, nieszczelności w układzie dolotowym powietrza, wadliwy wtryskiwacz który podaje więcej paliwa niż silnik potrzebuje, źle ustawiony rozrząd i zapłon, u mnie na ilość spalanego paliwa może mieć wpływ to że dobrałem u siebie czujniki temperatury tak że podają do komputera informację iż silnik jest cieplejszy niż w rzeczywistości jest.
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
oba czujniki (cieczy i powietrza) są oryginalne nic nie przerabiane, ale z moich pomiarów omomierzem wynika że mają mniejszą rezystancję niż powinny, komputer myśli że silnik jest cieplejszy i na zdrowy rozum podaje mniej paliwa, czujnik cieczy jest podwójny jedna para styków podaje informację do komputera a druga na wskaźnik w liczniku. Do sprawdzenia jest to wszystko co wypisałem wyżej, najlepiej by było mieć jakiegoś znajomego albo na szrocie albo z takim samym silnikiem i podmieniać podzespoły, jak coś to pytajcie chętnie pomogę rozwiązać ten problem.
Pozdrawiam T.O.B.I.
Nie przejmuj sie, to auto to jest ochlapus, ciągnie bene jak cholera nawet przy oszczędnej jezdzie i te 9- 10 litrów to norma. Na trasie moze zejdziesz do 7,5-8 Litrów. Na 6-7 litrów nie ma co liczyć. Nie da sie nic z tym zrobić, one tak maja. ABU to nieudany silnik pod kazdym wzgledemricky08 pisze:Przyzwyczailem sie juz ze moja trojka wypija rowne 10 litrow na 100km, ale zaczalem czytac raporty spalania i sie poddenerwowalem.Wiec pisze w celu ustalenia czy tylko ja tak mam i czy

Chyba przesadzasz, lub z Twoim jest coś nie tak. Mój poniżej 8 litrów pali przy w miare spokojnej jeździe na krótkich odcinkach (10 km) przy pełnym obciążeniu (5 osób). Zimą palił ten litr więcej. Myślę że bez obciążenia 7 litrami się zadowoli.Vii pisze: Nie przejmuj sie, to auto to jest ochlapus, ciągnie bene jak cholera nawet przy oszczędnej jezdzie i te 9- 10 litrów to norma. Na trasie moze zejdziesz do 7,5-8 Litrów. Na 6-7 litrów nie ma co liczyć. Nie da sie nic z tym zrobić, one tak maja. ABU to nieudany silnik pod kazdym wzgledem
Nie mam juz tego auta ani tego silnika, ale miałem wiec jakieś tam doswiadczenie mam i coś nie coś powiedzieć tez chyba mogebla.zej pisze:Chyba przesadzasz, lub z Twoim jest coś nie tak. Mój poniżej 8 litrów pali przy w miare spokojnej jeździe na krótkich odcinkach (10 km) przy pełnym obciążeniu (5 osób). Zimą palił ten litr więcej. Myślę że bez obciążenia 7 litrami się zadowoli.

Nie wierze w 7 litrów nawet w jedna osobe, na pewno nie mowa tutaj o mieście ani trasa - miasto..
Uwierze jesli powiesz ze 7 litrów na trasie to spoko

Ostanio zatankowałem 23 litry, bo tyle wyszło za 100 zł, przejechałem na tym ok. 300 km, (bo wiadomo, nie tankowałem na całkowicie pusty zbiornik, i nie wyjechałem też tego do końca), więc wychodzi ok. 7.6 litra. Ogólnie rzecz biorąc, tankując za 100 zł przejeżdżam średnio 300 km.Vii pisze: Nie mam juz tego auta ani tego silnika, ale miałem wiec jakieś tam doswiadczenie mam i coś nie coś powiedzieć tez chyba moge
Nie wierze w 7 litrów nawet w jedna osobe, na pewno nie mowa tutaj o mieście ani trasa - miasto..
Uwierze jesli powiesz ze 7 litrów na trasie to spoko
Ostatnio zmieniony wt cze 01, 2010 15:35 przez bla.zej, łącznie zmieniany 2 razy.
Vii, mam tak samo jak ty
ale ciekawe , ze trafiaja sie tacy ktorzy maja spalanie wgranicach 7-8 ...
dla mnie to byloby niebo
[ Dodano: 01 Cze 2010 16:08 ]
p.s.
znajomi maja mitsubishi carisme 1.8 GDI, szczeka mi opadla jak na wlasne oczy zobaczylem , ze taki 125konny silnik o takiej pojemnosci potrafi wypic w tych samych warunkach co moj 7-8 litrow... a w trasie zejdzie nawet do 6. a jak sie jeszcze porowna osiagi to mozna sie ladnie wnerwic
ten silnik to sie dopiero japońcom udał

ale ciekawe , ze trafiaja sie tacy ktorzy maja spalanie wgranicach 7-8 ...
dla mnie to byloby niebo

[ Dodano: 01 Cze 2010 16:08 ]
p.s.
znajomi maja mitsubishi carisme 1.8 GDI, szczeka mi opadla jak na wlasne oczy zobaczylem , ze taki 125konny silnik o takiej pojemnosci potrafi wypic w tych samych warunkach co moj 7-8 litrow... a w trasie zejdzie nawet do 6. a jak sie jeszcze porowna osiagi to mozna sie ladnie wnerwic

ten silnik to sie dopiero japońcom udał

nie znam specyfiki abu miałem natomiast wcześniej aam.. palił na benzynie 8l i szczerze mówiąc dynamika jazdy nim nie miała tu za wiele do gadania
wahania wynosiły max 1l\100km a na gazie nawet o polowe mniej
z tym ze 10l jesli chodzi o odcinki 4km jak piszesz to i tak nie jest jakoś specjalnie dużo
a co z trasą? to samo?
wahania wynosiły max 1l\100km a na gazie nawet o polowe mniej
z tym ze 10l jesli chodzi o odcinki 4km jak piszesz to i tak nie jest jakoś specjalnie dużo
a co z trasą? to samo?
Ostatnio zmieniony wt cze 01, 2010 16:25 przez pendzel_3, łącznie zmieniany 1 raz.
Co to jest żona i teściowa w samochodzie?
Zestaw głośnomówiący!
Zestaw głośnomówiący!
pendzel_3, no jak na takie odcinki to niby zle nie jest, ale na dluzszych trasach jest praktycznie to samo. tzn 80% trasa reszta miasto, to i tak wychodzi te 9-10 .
mozliwe, ze abu tak ma w niektorych przypadkach. srednio spalanie nie wychodzi za niskie
ogolnie chodzi o to, ze jak na ta pojemnosc moglby palic troszke mniej.
mozliwe, ze abu tak ma w niektorych przypadkach. srednio spalanie nie wychodzi za niskie

Jak ci pali 10 to po części bym się na twoim miejscu cieszył.Mój abu w zimie pali 12 litrów a teraz minimum 9.Więc w zimie jak ci tyle spali to nie dużo.W sumie mój przypadek to lpg.Z benzyna może troszkę było by mniej.Tak jak jeden z kolegów pisał że wiele czynników sumuje się na zużycie paliwa.Generalny remont silnika, wymiana wszystkich czujników itd.A ogólnie mówiąc wymiana wszystkiego na może i regulacja to by może pomogło.Nie.kalkuluje sie.A przy dobrze pracującym silniku to nie ma sensu szukać dziury w całym.