Uszczelka przedniej szyby
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Uszczelka przedniej szyby
Jaka powinna być uszczelka między przednią szybą a dachem ? Bo zauważyłem że u mnie jest coś przypominającego uszczelkę, wygląda to jak plastik i wystaje, nie dolega do szyby, krawędź jest poziomo... U znajomego w mk3 uszczelka idealne przylega do szyby i jest gumowa, szum wiatru jest zdecydowanie mniejszy. Pytanie, czy u mnie jest coś spieprzone z tą uszczelką, czy po prostu ze starości zrobiła się twarda i odstaje...
Jak to powinno poprawnie wyglądać ?
W mk3 -przednia szyba jest wklejana, więc jak slyszysz szum wiatru od przedniej szyy tzn ze jest źle wklejona, To co nazywasz uszczelką tylko maskuje łączenie szyby i moim zdaniem nie powinno mieć znaczenia jeżeli chodzi o szumienie.bla.zej pisze:Jaka powinna być uszczelka między przednią szybą a dachem ? Bo zauważyłem że u mnie jest coś przypominającego uszczelkę, wygląda to jak plastik i wystaje, nie dolega do szyby, krawędź jest poziomo... U znajomego w mk3 uszczelka idealne przylega do szyby i jest gumowa, szum wiatru jest zdecydowanie mniejszy. Pytanie, czy u mnie jest coś spieprzone z tą uszczelką, czy po prostu ze starości zrobiła się twarda i odstaje...
Tego typu szumy często świadczą o słabej naprawie powypadkowej, jak jest coś źle poskładane.
Pozdrawiam
wpływ mogą mieć wszelkie przesunięcia w konstrukcji, nawet przy nie dużym uderzeniu, może się poprzesuwać kilka elementów.bla.zej pisze:Hmm, przeszłość wypadkową auto miało... ale jakie elementy mogą mieć wpływ na ten szum ? Źle spasowane przednie drzwi ?
Co do tej uszczelki... to dziwi mnie to że ona tak odstaje, i jest bardzo twarda, gdzie u znajomego idealnie przylega
Drzwi to standart, jeżeli przednia szyba "szumi" to może jest źle wklejona!
Co do tej "uszczelki" to najlepiej by ją bylo wymienić na nową:)
Ale koszty zapewne będa spore
Wymiana tej uszczelki wiąże się z wycinaniem szyby. Jest ona podklejona razem z szybą. Koszt samej uszczelki jest niewielki bo około 50 zł w ASO i 30 zł u szklarza. Niestety wycinka i wstawienie szyby to już wyższy koszt a do tego firmy nie chcą gwarantować ze szyba przetrwa wycinanie.
Co do szumów, sprawdź czy wszystkie spinki listwy dachowej trzymają. U mnie nie trzymała żadna z przodu, powstawał szum dający wrażenie jakby szedł z szyby czołowej.
Co do szumów, sprawdź czy wszystkie spinki listwy dachowej trzymają. U mnie nie trzymała żadna z przodu, powstawał szum dający wrażenie jakby szedł z szyby czołowej.
Chodzi o tą uszczelkę idącą od błotnika przez szybę czołową aż do klapy. Jest zamocowana na klipsach. Klipsy trzymają się budy za pomoca wspawanych grzybków.bla.zej pisze:Listwy dachowej ?
http://moto.allegro.pl/item1031863851_g ... chowa.html