Utleniające się kable masowe.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

AmonRSR
Mały gagatek
Mały gagatek

Utleniające się kable masowe.

Post autor: AmonRSR » sob maja 29, 2010 22:01

Witam

Mam pytanie czy również u siebie stwierdzacie w MK2 lub podobne utleniające się kable pod izolacją. A mianowicie masa, dziś powalczyłem z brakiem oświetlenia postojowego w lampie przód, diagnoza szybka brak masy. Wydawało mi się, że z wtyczką jest problem, co potwierdziło pomierzenie napięcia na kablach przed wtyczką, było 12V. Także wtyczkę zregenerowałem i złożyłem wszystko od nowa. Co zwróciło moją uwagę- kabel masowy w środku to jest kupa zielonego nalotu, druciki miedziane są liche, pękają zaraz po dobrym ugięciu. Kabel plusowy ideał, brak tego problemu. Co ciekawe napiszę na koniec, że złożyłem wtyczkę podpinam, świeci, zadowolony zakładam na lampę- nie świeci. Teraz jak uginam kabel masowy to świeci, nieświeci itd. I teraz mam pytanie do Was posiadaczy takich aut, wymiana kabli mnie czeka? Powolne padanie połączeń masowych w okolicy silnika? Może jakieś naukowe wytłumaczenie czemu kabel masowy w takim mocnym stopniu utlenia się pod izolacją (izolacją/osłoną kabla oczywiście, żeby nikt nie pomyślał, że pod taśmą izolacyjną)?

Wszelkie info mile widziane.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob maja 29, 2010 22:08

Uroki starego auta, taka śniedź wymaga dostępu powietrza, zwykle kończy się z 5-10 cm od końca kabla, sprzyja jej powstawaniu pregrzewanie od słabego styku przy żarówce. Utnij tyle kabelka ile potrzeba i wlutuj kawałek nowego. Jeśli zrobisz to porządnie czyli lutowanie, koszulka termokurczliwa to wszystko będzie ok. (do następnego razu)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

AmonRSR
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: AmonRSR » sob maja 29, 2010 22:33

Paweł Marek pisze:Utnij tyle kabelka ile potrzeba i wlutuj kawałek nowego.
Tak też pewnie będę musiał zrobić, niestety to nie jest pierwsze miejsce gdzie takie zaśniedziałe wewnątrz kable widzę, no niestety może tak jak napisałeś- uroki starego auta.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”