Golf 4 - objawy padnietego dwumasu?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

krzysiekp
Ma gadane
Ma gadane

Golf 4 - objawy padnietego dwumasu?

Post autor: krzysiekp » pt maja 28, 2010 17:03

Witam,

No własnie jakie sa te objawy, że dwumas pada?
Auto zimne - jak zapale to sychać, że cos stuka, puka, dzwoni. Jak wcisnę sprzegło to cisza. Pojadę trochę to sie trochę wycisza. Jak się auto zagrzeje to juz nie słychac tych hałasów.
nie mam problemów z szarpaniem auta. Na biegu jałowym tez normalnie pracuje - nie telepie autem co jakis czas (podobno jak dwumas do wymiany to tak telepie).
Czy to dwumas pada czy nie?
jeden z gostków w warsztacie powiedział, że to łożysko oporowe i na razie się tym nie przejmować bo jak sie bardziej rozwali łożysko oporowe to będą odczuwalne problemy z zmianą biegów a i tak przy wymianie tego łożyska powinno sie wymieniac komplet
ma racje czy nie?
inni mówią, że to dwumas

to co wreszcie?
autko to Golf 4 kombi ASZ 130KM

pozdr
Ostatnio zmieniony pt maja 28, 2010 17:04 przez krzysiekp, łącznie zmieniany 1 raz.

krzysiekp
Golf III GTI TDI 20Jahre
Golf IV Kombi ASZ 130KM
Wrocław

Awatar użytkownika
sklejku
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sklejku » pt maja 28, 2010 17:24

krzysiekp pisze:podobno jak dwumas do wymiany to tak telepie
to tez teoria do obalenia, moze sie rozleciec dwumas bez telepania, a sprzeglo slizga chociaz troche? Prawdopodobnie to lozysko wysiada jak dzieje sie to wsposob znacznie halasliwy proponuje je wymienic

[ Dodano: 28 Maj 2010 17:34 ]
krzysiekp pisze:przy wymianie tego łożyska powinno sie wymieniac komplet
to prawda ale zalezy jakimi kto srodkami dyzsponuje byc moze i miejmy nadzieje ze tarcza jest jeszcze dobra i dwumas nie wychodzony to jak zmienisz lozysko samo to jeszcze pochula

Zawsze warto mieć pod nogą więcej niżeli mniej ale w głowie mieć więcej jak w nodze to tak ku przestrodze

OLI898
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: OLI898 » czw cze 10, 2010 01:24

Kolego jak u mnie rozpadł się dwumas to odczuwałem to dobitnie, że trzęsło całym przodem tak że ludzie oglądali się na przejściu czyli drgania i wibracje. Całe szczęście że pozwolił mi dojechać do domu a później do warszatu. Pzdr

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”