[MK4] Dodatkowe przyciski pod kratką środkową

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
truckman
Varia(n)t
Varia(n)t

Post autor: truckman » czw maja 27, 2010 14:52

Z tego co czytam na forum. Kilka osób chciało/zamontowało sobie dodatkowe przyciski z bardziej wyposażonych wersji, takie jak podgrzewanie foteli i ESP/ASR. Otóż wsadzić można bez problemu, ale pozostaje kwestia podświetlenia. Porada Grega dotycząca podłaczenia grzania nie rozwiązuje problemu osób które chcą mieć je na pokaz bo dotyczy ona montażu w fabryczny sposób całego zestawu( poradę polecam).

Znalazłem schemat i podłączyłem u siebie w ten sposób przyciski od podgrzewania foteli( żeby nie było, podgrzewane fotele posiadam, ale okablowanie jeszcze nie zostało poprowadzone) Może przyda się tym którzy nie wiedzą co z czym spiąć żeby hulało :P

Sprawa jest mało skomplikowana na godzinkę roboty, jeśli ma się przewody, jeśli trzeba w trakcie sztukować to gorzej, ale wystarczy przygotować sobie 2 metry cieńkiego przewodu i luz.

Co potrzeba:
- nożyczki
- śrubokręt TORX 20
- taśmę izolacyjną

w sumie to wystarczy, jeśli chcemy zrobić to porządnie to wypadało by jeszcze dodać:
- lutownica

Cała zabawa to połączenie przewodu niebieskiego z oświetleniem i brązowego z masą.
Tak to się robi szybko i bezboleśnie:

Mamy kratkę, dość nie estetyczne są te zaślepki. Ja miałem ESP w standarcie więc jeszcze jakoś w nocy to wyglądało symetrycznie, gorzej jak ktoś tego nie ma, ale do rzeczy:

Obrazek

Przyciski, dobrze jakby udało się z całą wiązką, a przynajmniej z kostką:

Obrazek

Podważamy zaślepki:

Obrazek

Obrazek

Teraz krateczki, proponuję zamknąć wloty aby taka gumeczka nie wpadła do układu grzewczochłodzącego, ona służy do trzymania kratek tak jak je ustawimy:

Obrazek

Obrazek

2 śrubki, bodajże Torx 20, ale zapomniałem spojrzeć na klucz:

Obrazek

Delikatnie podważamy ramkę, ona jest na zatrzaski. Deska jest miękka więc nic nie uszkodzimy jeśli mamy wyczucie.

Obrazek

Obrazek

Numer 1 to oświetlenie. Numer 6 to masa:
Obrazek

Mega nie profesjonalne cięcie kabla, ale ma działać a nie wyglądać. Wziąłem podświetlenie z przycisku od podgrzewania tylnej szyby. Cięcie jest takie, aby mieć potem łatwiejsze wpięcie się w kable:

Obrazek

Cała wiązka już zaizolowana. Kabelki od przycisków łaczymy ze sobą, a następnie podłączamy do naszego wcięcia w kabel od fabrycznego przycisku)
Obrazek

Przyciski wkładamy do kratki i następnie łączymy z wtyczkami, jak wszystko jest dobrze połączone to powinno być tak:

Obrazek

Montujemy całość i cieszymy się fajnym symetrycznym wyglądem deski:

Obrazek
Ostatnio zmieniony pt maja 28, 2010 16:53 przez truckman, łącznie zmieniany 4 razy.

Obrazek

Awatar użytkownika
Fatal_TczeW
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Fatal_TczeW » sob kwie 30, 2011 18:25

Witam, zamontowałem dokładnie tak jak napisałeś i podświetlenie podgrzewania foteli nie działa kiedy jest ustawione na "0" ( zero ). Działa tylko jak ustawię powyżej zera. Nie miałem w aucie ESP i ten guzik też podłączyłem i podświetlenie nie działa wcale :/ Zrobiłem tak jak napisałeś- masa - 6 , podświetlenie - 1. Połączyłem kable nowych guzików razem z kablami przełącznika podgrzewania tylnej szyby. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Moja czarnulka :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=409230" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
truckman
Varia(n)t
Varia(n)t

Post autor: truckman » sob kwie 30, 2011 22:21

Nie mam pojęcia może przycisk jest zepsuty? :) Sprawdź dokładnie połączenia.

Obrazek

Awatar użytkownika
xxKOLOMBOxx
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: xxKOLOMBOxx » pn maja 02, 2011 18:03

Fatal_TczeW pisze:Nie miałem w aucie ESP i ten guzik też podłączyłem i podświetlenie nie działa wcale :/ Zrobiłem tak jak napisałeś- masa - 6 , podświetlenie - 1. Połączyłem kable nowych guzików razem z kablami przełącznika podgrzewania tylnej szyby. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
u mnie ESP ma inne piny od podświetlenia a mianowicie 5 oraz 6

Obrazek

Awatar użytkownika
Fatal_TczeW
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: [MK4] Dodatkowe przyciski pod kratką środkową

Post autor: Fatal_TczeW » wt maja 03, 2011 13:57

xxKOLOMBOxx pisze: u mnie ESP ma inne piny od podświetlenia a mianowicie 5 oraz 6
Zaraz pójdę do auta zamienić piny i zobaczę czy to da jakiś efekt :bigok:

PS. Zauważyłem dziwną rzecz, mianowicie jak włączam podgrzewanie tylnej szyby to gaśnie podświetlenie przycisków foteli :panna:

EDIT:
Niestety nic nie dało podłączenie na pin5 podświetlenia.
Metodą prób i błędów doszedłem do tego, że pin1 to podświetlenie, a pin2 to masa i już działa :okej:
Dzięki za pomoc :-)

Moja czarnulka :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=409230" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
pawelek1z2
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawelek1z2 » sob cze 16, 2012 22:01

można reup obrazków?

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”