Rano nie chodzi na jeden gar!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- l_krupinski
- Mały gagatek
- Kontakt:
Rano nie chodzi na jeden gar!!!
Witam.
Rano zaraz po odpaleniu samochód nie równo pracuje i jak lekko zaczynam dawać gazu to się cały zaczyna trząść. Po około 1 minuci już chodzi normalnie.
Dodam że kopułkę, palec i świece NGK wymieniałem w wakacje, kable jakieś 2 miesiące temu. Zapłon mam ustawiony na 8 stopni żeby lepiej chodził na gazie.Co może być przyczyną?? Pomózcie
Rano zaraz po odpaleniu samochód nie równo pracuje i jak lekko zaczynam dawać gazu to się cały zaczyna trząść. Po około 1 minuci już chodzi normalnie.
Dodam że kopułkę, palec i świece NGK wymieniałem w wakacje, kable jakieś 2 miesiące temu. Zapłon mam ustawiony na 8 stopni żeby lepiej chodził na gazie.Co może być przyczyną?? Pomózcie
-
- Mały gagatek
Re: Rano nie chodzi na jeden gar!!!
mam to samo co kolega, z tym ze nie zdarza sie to codziennie, sa dni ze rzuca po odpaleniu a sa takie ze nie tez n ie wiem co to jest i co z tym zrobicl_krupinski pisze:Witam.
Obejrzyj jeszcze świece. Po kolorze elektrod będziesz widział czy to się dzieje na jednym cylindrze czy różnie. jak na jednym to możesz sobie darować sprawdzanie cewki a skupić się na takich sprawach jak szczelność cylindra (tzn kompresja oraz szczelność gniazda świecy i gniazda zaworów), przewód wysokiego napięcia odd tego cylindra i to konkretne gniazdo w rozdzielaczu. Jak się okaże że dzieje się na rónych cylindrach w tedy sprawdz halla, cewkę a przedewszystkim połączenia elektryczne między nimi czy ci śniedzią nie zaszły
pozdrowienia el Kopyto
- Łyskacz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
l_krupinski, na benzynie i na gazie źle chodzi??U mnie bylo podobnie! To ze wzmieniales swiece w wakacje nie znaczy ze nie mogly pasc...Wykrec i oblukaj swieczki.
U mnie byla peknieta porcelanowa izolacja w miare NOWYCH NGK.. Zacznij od swiec
POZDRAWIAM!!!!
U mnie byla peknieta porcelanowa izolacja w miare NOWYCH NGK.. Zacznij od swiec
POZDRAWIAM!!!!
Ostatnio zmieniony wt kwie 11, 2006 07:52 przez Łyskacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Mk2 1,6 LPG 88r. Sprzedany śmiga dalej :)
Jest Renault Megane Coupe <---- sprzedałem tą pomyłkę
Mk2 1,6 D <---- sprzedany śmiga dalej
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Clio mk4 1,2 Limited (fajny bo nowy i na gwarancji) ;]
Jest Renault Megane Coupe <---- sprzedałem tą pomyłkę
Mk2 1,6 D <---- sprzedany śmiga dalej
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Clio mk4 1,2 Limited (fajny bo nowy i na gwarancji) ;]
-
- Mały gagatek
- l_krupinski
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
l_krupinski: Mam identyczny problem (mam taką samą wersje silnikową ABS z LPG) odpalam rano zimnego gofera (pali na dotyk) 5 sek pochodzi dobrze i zaczynają się cuda...(telepanie)..... dam mu pochodzić z minutke, przełączam na lpg ....malinka...wszystko cichnie i jest ok, przejade troche na lpg, przełącze na benzynę....jest ok. Problem występuje tylko rano bądz pod długim postoju i całkowitym wystygnięciu silnika. Wymiana świec nie pomogła mam nowe NGK 3 elektrodowe auto dalej warjuje jak jest zimne, resetowałem już komputer od benzyny (4 godziny z odłączonym akumulatorem) też nie pomogło, to napewno nie są zapieczone zawory tak jak napisałeś. Osobiście obstawiam na sonde lambda, i za bogatą mieszanke przy pierwszych minutach pracy (być może dlatego wszystkie te objawy znikają w momencie przełączenia na LPG- wadliwa sonda jest wtedy odcinana i do akcji wchodzi emulator sondy lambda do LPG, który wysyła takie sygnały dla silnika jak sprawna sonda), może sie myle może mam racje dajcie znać jak ktoś coś będzie wiedział w tym temacie....
[ Dodano: 15 Kwi 2006 22:32 ]
l_krupinski, byłbym zapomniał jeżeli będziesz chciał możemy się "meetnąć" dla skonfrontwoania problemu bo aktualnie pracuje i mieszkam w Olsztynie..
[ Dodano: 15 Kwi 2006 22:32 ]
l_krupinski, byłbym zapomniał jeżeli będziesz chciał możemy się "meetnąć" dla skonfrontwoania problemu bo aktualnie pracuje i mieszkam w Olsztynie..
- dondawidos
- Mały gagatek
przelaczcie w kompie od gazu sposob emulacji sondy lambda na- typu masa, powinno pomuc
A czy reset kompa (zdjecie klemy na ok 1 godz.) cos pomaga jak takto komp lapie glupoty z jazdy na gazie i trzeba zmienic emulacje lamdy jak pisalem.
Aha i sprawdzcie jeszcze czy macie emulator wtrysku czy moze z oszczednosci gazownik zalozyl wam sam przekaznik odcinajacy wtrysk bo przez to tez moze glupiec. Zamiast emulatora mozna odciac wtrysk przekaznikiem ale trzeba jeszcze dołozyc rezystor 10-20 ohm 5W ktory bedzie sztucznym wtryskiem dla kompa.
POWODZENIA
A czy reset kompa (zdjecie klemy na ok 1 godz.) cos pomaga jak takto komp lapie glupoty z jazdy na gazie i trzeba zmienic emulacje lamdy jak pisalem.
Aha i sprawdzcie jeszcze czy macie emulator wtrysku czy moze z oszczednosci gazownik zalozyl wam sam przekaznik odcinajacy wtrysk bo przez to tez moze glupiec. Zamiast emulatora mozna odciac wtrysk przekaznikiem ale trzeba jeszcze dołozyc rezystor 10-20 ohm 5W ktory bedzie sztucznym wtryskiem dla kompa.
POWODZENIA
- Forester
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
dokladnie, ale 15 -20 min wystarczydondawidos pisze:przelaczcie w kompie od gazu sposob emulacji sondy lambda na- typu masa, powinno pomuc
poszukaj na forum juz duzo o tym bylo
POZDRO !!
----------------------------------------------------
>>>EUROPE EDITION --- ZAGAZOWANY<<<
----------------------------------------------------
>>>EUROPE EDITION --- ZAGAZOWANY<<<