[mk2] wydech 1,6 przy okazji padnietego katalizatora HELP

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

[mk2] wydech 1,6 przy okazji padnietego katalizatora HELP

Post autor: ppoll27 » wt kwie 11, 2006 12:19

Witam
Moj katalizatorek jeszcze wyglada OK, a przynajmnie sie nie tlucze. Ale pewnie juz nie dlugo...
Pytanie polega na tym co mozna i warto pozmieniac w wydechu do silnika 1,6 PN zeby bylo lepiej ?? Nie lubie miec w aucie za duzo halasu (no przynajmniej ponizej 2700 obr/min) i dlatego jak mi sprochnial ostatni tlumik to zalozylem niedawno dedykowanego ASMETA - czyli mozna powiedziec "zwykly cywilny" tlumik. I teraz sie zastanawiam co zrobie jak padnie kat ??
Co radzicie ?? Troszke poczytalem na stronach firm takich jak Godula, Swiatek, Mag-Sport, Michael/Wupex itp i myslalem o wybebeszeniu puszki kata (tylko czy nie bedzie glosno ??) i zalozeniu strumienicy (jakiejs dobrej - np. naddzwiekowej Pachonia ??) zamiast srodkowego tlumika. Wlasnie bo srodkowy tez wyglada ze powoli go diabli wezma.
Jak to widzicie ?? To ze auto jest glosne jak sie je pocisnie pow 3 tys to nie problem, natomiast nie lubie jakby mialo buczec w okolicach 2 tys - tak mialem jak jezdzilem 300 km bez tylniego tlumika (makabra). Macie jakies doswiadczenia ?? Czy te strumienice co sa na allegro sa rzeczywiscie g..o warte ?? Slyszalem cos o strumienicach robionyh przez ASMET - ktos cos wie ?? Zastanawiam sie zawczasu no bo wiadomo wszystko kosztuje. A moze warto nabyc nowy kat ;) za XXX ??? Dzieki za wszelkie info. :bigok:

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » śr kwie 12, 2006 10:07

Wiem ze o wydechach i strumienicach bylo sporo, ale zalezy mi nie na informacjach wogólnych ale na konkretnych informacjach przy tej właśnie wersji silnika. :bigok:

TDPower

fibolek

Post autor: fibolek » pt kwie 14, 2006 18:56

A konkretnie napiszę ci tak ja u siebie w RF-ie mam wyrzucony kat a zamiast niego mam rurę wstawioną.Nie radzę ci wybebeszać kata bo fala dźwiękowa będzie potężna choć z rurą zamiast kata też jest głośniej ale nie tak.
A strumionke mam zamiast środkowego tłumika i troszkę lepiej się zbiera.

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » pt kwie 14, 2006 22:49

A strumionkę masz jakąs konkretną ?? Czy myślisz że może być taka : http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=98413156 zamiast środkowego tłumika ??
Czy strumienica zamiast środkowego bardzo hałasuje ??

Jak chodzi o kata to chyba zostane przy nim, ewentualnie jak padnie to kupie Lindo-Gobex - ok. 400 za dedykowany katalizator metalowy. Dzięki i pozdrawiam :bigok:

TDPower

fibolek

Post autor: fibolek » sob kwie 15, 2006 09:44

Ja mam zwykłą łuskową alu.Już powoli dostaje ale sie trzyma.
Takich wynalazków jeszcze nie testowałem.
Zawsze będzie trochę głośniej a raczej bardziej jakby basowo ale dużo bardzo dużo mniej niż jakbyś sportowy tłumik zapodał.
Jesli nie masz sondy lambda a auto pochodzi z 1994 roku lub jest jeszcze starsze to nie ma sensu zakładać nowego katalizatora(nawet żadnego innego) chyba że wybierasz się za granice zachodnią.
A strumionka zawsze i wciąż będzie cichsza od sportowego wydechu.

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » sob kwie 15, 2006 10:37

Pytanie tylko czy jak sam twierdzisz "troszkę lepiej się zbiera" wynika z amputowania katalizatora czy z dołożenia strumienicy ? Porównujesz do tego samego wydechu z i bez strumienicy czy porównujesz wydech z katalizatorem bez strumienicy i bez katalizatora ze strumienicą ? :chytry:

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » ndz kwie 16, 2006 00:33

w PN właśnie jest lambda..
Mam pytanko jak masz zamontowaną strumienice ?? To jest tak że do tej puszki masz dospawaną rurke na wlocie i wylocie i to dokładnie w miejscu środkowego tłumika ?? Czy jakoś inaczej ?? Czy to się tam mieści ?? Czy są duże kombinacje ?? Właśnie i jescze pytanko dobierałeś jakoś średnicę tej strumienicy do pojemności czy coś ?? Dzieki :bigok:

TDPower

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » ndz kwie 16, 2006 00:44

Witam...
po pierwsze: nie pakuj sie w zadne strumienice... nic ci to nie da jesli wydech i strumienica nie beda policzone dla danego silnika... mozesz nawet kupic taka za 1000 zl a silnik moze byc slabszy... w dodatku spalisz sonde i mozesz miec silnik do remontu...
po drugie: do tego wydechu idealnie nadaje sie tlumik koncowy z fiata 125p, srednica 45mm (taka sama jak w orginale) i jeden taki tlumik zamiast kata i seryjny z tylu i nawet nie uslyszysz ze nie masz kata a zaplacisz 25zl... zamiast 400... tylko kup pokrywany alu... dluzej wytrzymuje... u mnie juz jest 3 lata i nie widac sladu rdzy... takze polecam a w rf samo wywalenie kata i zastapienie go ww tlumikiem dalo 5 KM... wiec rozwiazanie jest sprawdzone... pozdro...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”