[MK3] Centralny zamek

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

heeroo
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK3] Centralny zamek

Post autor: heeroo » pt kwie 14, 2006 18:22

Witam,
mam standardowy centralny zamek w moim golfie III. Chciałbym zamontować centralkę, żeby zamykać go zdalnie (pilotem). Czy istnieją same takie centralki czy trzeba razem z alarmem? Co polecacie? czy da się wogóle podłączyć coś takiego do tego centralnego zamka?

racer18

Post autor: racer18 » pt kwie 14, 2006 18:32

Istnieją takie centralki a ich cena zaczyna się od kilkudziesięciu złotych. Sterują one centralnym elektrycznym i pneumatycznym i mają w kpl. 2 piloty. Ja miałem taką w swoim ale potem założyłem alarm i wykorzystałem ją do podpięcia centralnego bo to mniej roboty. Ale głębiej się zastanawiając nad tą centralką to nie wiele drożej wyjdzie kupno alarmu a założenie jest równie proste.

heeroo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: heeroo » pt kwie 14, 2006 18:56

Czy coś takiego podejdzie do golfa? http://www.allegro.pl/item98297605_ster ... kanie.html

czy sterowanie centralnym w golfie (pneumatycznym) polega na podaniu masy?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 14, 2006 19:06

Niestety plusa. Trzeba wziąć dwa przekaźniczki i podłączyć je robiąc tzw przerzutnik, czyli układzik który zmienia minus na plus. Jak masz tylko CZ bez el. szyb i dachu to sprawa prosta. Ale czemu nie chcesz alarmu od razu kupić, który ma wbudowaną obsługę CZ?

[ Dodano: Pią Kwi 14, 2006 7:26 pm ]
Trzeba podłączyć dwa takie przekaźniki jeden do zamykania drugi do otwierania
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

heeroo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: heeroo » pt kwie 14, 2006 20:53

No niestety mam elektryczny dach. Teoretycznie nie robi mi różnicy.. może być alarm. A takie alarmy mają wyprowadzony "+" czy "-" ?

A do tego schematu mam pytanie.. bo tam trzeba dwa przekaźniki.. bo są dwa kable: open i close.. teraz pytanie jak on będzie rozróżniał czy zamykam czy otwieram, skoro otrzyma plus na obydwa kable?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 14, 2006 21:17

No nie. Jeden przekaźnik do jednego a drugi do drugiego kabla sterujacego. Narysowałem tylko jeden są potrzebne dwa takie same. Alarmy maja zwykle minus, ale np Magicar ma do wyboru ( ma po prostu już jakby taki przerzutnik wmontowany wewnątrz).
Jak masz elektryczny dach i chcesz żeby sie domykał po załączeniu alarmu to musisz mieć taki alarm który daje odowiednio długi impuls ( z 10 s przynajmniej) na kabel zamykający. Do samego centrala wystarczy krótki ok. 1 sekundowy.
A szyb elektrycznych nie masz?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

heeroo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: heeroo » pt kwie 14, 2006 21:42

No rozumiem że trzeba dwa przekaźniki do dwóch kabli. Ale jeżeli równocześnie dostaną "-" i cewki zewrą obwód to "+" pójdzie zarówno na open jak i close.
Nie, nie mam el. szyb. A z tym dachem to wszystko jedno, bo zawsze mogę do kluczkiem domknąć :P

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 14, 2006 21:51

Nie. Z modułu wychodzą ci dwa kable, jeden zamykający a drugi otwierający. Do każdego podłączasz jeden przekaźnik zmieniający sygnał na plusowy który podłączasz do kabli steruijących w drzwiach. Przecież kable sterujące z centralki nie podają sygnałów równocześnie tylko albo jeden albo drugi. Zresztą wcale nie jestem pewien czy ten moduł z allegro nie może podawać plusa, trzeba by schemat obejrzeć.

heeroo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: heeroo » pt kwie 14, 2006 21:56

ok, bede kombinował jak auto odbiorę od mechanika <lol> :D

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 14, 2006 21:56

Widzę że jesteś z Krakowa. Podjedź do Balic na giełdę, dostaniesz coś bez problemu ze schematem. Nie będziesz kupował kota w worku. Z alarmów na pewno Magicar 440 ci się nada, ale i wiele innych. Ma mieć tzw moduł komfortu czyli możliwość wygenerowania długiego impulsu na zamykanie i to wszystko.

pushkin77
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: pushkin77 » pt kwie 14, 2006 23:52

mam magicara ale nie polecam tylko dlatego ze piloty sa krotkiego zasiegu i nie maja zmiennego kodu... pozatym jest OK... mam go juz kilka miesiecy sam montowałem i nie sprawia problemu.... w podobnych piniadzach da sie juz kupic cos pozbawionego 2 glownych wad magicara

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”