sonda lambda

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

fasterfast
Mały gagatek
Mały gagatek

sonda lambda

Post autor: fasterfast » pt kwie 14, 2006 21:17

witam,
w jakim przedziale powinna dzialac sonda lambda?
u mnie jak podlaczylem do kompa od gazu to wychodzi ze dziala w przedziale 0.0-0.8V
gdzies czytalem ze powinna chodzic w przedziale 0.2-0.8v
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 14, 2006 21:39

Chodzi od zera to pewnie masz za ubogą mieszankę. Jak nie przekracza 1.1V i napięcie się zmienia nie rzadziej jak co 1 s, ostatecznie co 4 s to może być. Moja sonda (250tys) oscyluje co 4 s ale nic się złego jeszcze nie dzieje.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

fasterfast
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: fasterfast » pt kwie 14, 2006 22:26

Paweł Marek pisze:Chodzi od zera to pewnie masz za ubogą mieszankę. Jak nie przekracza 1.1V i napięcie się zmienia nie rzadziej jak co 1 s, ostatecznie co 4 s to może być. Moja sonda (250tys) oscyluje co 4 s ale nic się złego jeszcze nie dzieje.
oscyluje tak mniej wiecej co 1-3 sek od ubogiej do bogatej mieszanki(slyszalem ze tak wlasnie powinno byc w calym zakresie obrotow- uboga-bogata itd.) nie przekraczyla mi nigdy 0.8V

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 14, 2006 22:37

Częstotliwość jeszcze ujdzie. A niższe napięcie oznacza że mieszanka jest ciut za uboga, nie przejmuj sie tym, instalkę ci tak ustawili zapewne. Jakby ci napęcie stało lub oscylowało cały czas poniżej 0,4 to byłby może problem - ryzyko wypalenia zaworów za ubogą mieszanką. Pamiętaj że w autach z katem jest to tak obliczone, że i tak mała część paliwa się nie spala bo ma się dopalać w kacie, więc takie niewielkie zaniżenie napięcia sondy nie szkodzi.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

fasterfast
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: fasterfast » pt kwie 14, 2006 22:45

Paweł Marek pisze:Częstotliwość jeszcze ujdzie. A niższe napięcie oznacza że mieszanka jest ciut za uboga, nie przejmuj sie tym, instalkę ci tak ustawili zapewne. Jakby ci napęcie stało lub oscylowało cały czas poniżej 0,4 to byłby może problem - ryzyko wypalenia zaworów za ubogą mieszanką. Pamiętaj że w autach z katem jest to tak obliczone, że i tak mała część paliwa się nie spala bo ma się dopalać w kacie, więc takie niewielkie zaniżenie napięcia sondy nie szkodzi.
tyle ze wartosci o ktorych pisalem tycza sie pracy mojego silnika na benzynie a nie na gazie, to wlasnie na benzynie ale tez i na gazie moja sonda pracuje w granicach 0.0-0.8V
i teraz pytanie czy sonda tak pokazuje bo jest za uboga mieszanka czy moze mieszanka jest za uboga bo sonda zle dziala?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 14, 2006 22:58

Prawidłowe wartości to od 0,1-0,2 do 0,8-0,9 V. Więc ta 1/10 ta w dół może oznaczać niedokładność pomiaru. Trzeba by spróbować sonde sprawdzonym testerem albo szybkim voltomierzem sprawdzić. Przypuszczam że masz wszystko OK.

fasterfast
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: fasterfast » pn kwie 17, 2006 15:32

Paweł Marek pisze:Prawidłowe wartości to od 0,1-0,2 do 0,8-0,9 V. Więc ta 1/10 ta w dół może oznaczać niedokładność pomiaru. Trzeba by spróbować sonde sprawdzonym testerem albo szybkim voltomierzem sprawdzić. Przypuszczam że masz wszystko OK.
prawidlowe wartosci pracy sondy lambda to 0.2-1.0V
czy ktos wie ilu przewodowa jest sonda w moim aucie?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”