Tulejka rozrusznika w kadłubie
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Tulejka rozrusznika w kadłubie
W różnych modelach VW, rozrusznik posiada podparcie końca wałka w tulejce umieszczonej w kadłubie silnika. Wymiana tulejek w samym rozruszniku, bez wymiany tej ukrytej tulejki, prowadzi do częstych przypadków pęknięcia pierścienia przekładni planetarnej w nowszych typach rozruszników. Poza tym oczywiście wysiadają dopiero co zmienione tulejki w rozruszniku oraz zęby na kole zamachowym i sprzęgiełku Bendixa.
Do wymiany (poza nową tulejką) potrzebujemy gwintownik M12 i przedłużacz do gwintowników (lub stary gwintownik z dospawaną śrubą M12 o długości ok. 150 mm. Trudno będzie bez kanału, ale można sobie poradzić.
Odłączamy masę i plus akumulatora, wyjmujemy rozrusznik, patrzymy gdzie ta tulejka siedzi, wkręcamy w nią gwintownik aż się zaklinuje, co poznać po obracaniu się tulejki i ciągniemy (uwaga na łokieć!).
Nową tulejkę naprowadzamy do otworu nałożoną na kawałek pręta metalowego i wbijamy do lekkiego oporu, tak by jej nie zaklepać .
Montujemy rozrusznik, przewody i to by było na tyle.
Vorlog.
Do wymiany (poza nową tulejką) potrzebujemy gwintownik M12 i przedłużacz do gwintowników (lub stary gwintownik z dospawaną śrubą M12 o długości ok. 150 mm. Trudno będzie bez kanału, ale można sobie poradzić.
Odłączamy masę i plus akumulatora, wyjmujemy rozrusznik, patrzymy gdzie ta tulejka siedzi, wkręcamy w nią gwintownik aż się zaklinuje, co poznać po obracaniu się tulejki i ciągniemy (uwaga na łokieć!).
Nową tulejkę naprowadzamy do otworu nałożoną na kawałek pręta metalowego i wbijamy do lekkiego oporu, tak by jej nie zaklepać .
Montujemy rozrusznik, przewody i to by było na tyle.
Vorlog.
- mlody87
- Gadatliwa bestia
- Auto: MK3 USA Turbo i MK4 GTD
- Silnik: auq+
- Kontakt:
mam pytanie w zwiazku z wymiana tej tulejki umieszczonej w kadłubie... czy moze byc to wina tej ze tulejki ze jest juz wytarta jesli gdy odpalam auto odrazu po uruchomieniu słychac jeszcze przez chwile takie "trzeszczenie" cos w stylu jak by rozrusznik jeszcze nie skonczył krecic. Odrazu mówie ze jest załozony nowy bendiks tak ze to nie tego wina. Nigdy nic nie z nim innego nie działo ani nie stawał nie zawieszał sie tylko te dziwne odgłosy przez chwile po odpaleniu??
VW forever..
Witam. Problem, który poruszę był już wałkowany w innym poście, lecz znalazł dziwny finał, więc odzywam się tu. Otóż od miesięcy borykam się z problemem rozrusznika, który na rozgrzanym silniku kręci jak by akumulator był rozładowany czyli równomiernie ale baaardzo słabo jak by kogoś cofało po ,, alkoholu" Dzieje się tak jak np wyskoczę na miasto motor się zagrzeje, zgaszę i po chwili chcę odpalić. w tedy muszę odczekać jakiś czas i spróbować ponownie czasem zaskoczy a czasem dalej trzeba czekać.... ;/ Jak silniczek zimny to kręci pięknie!! zwłaszcza teraz po wymianie kabli, klem oczyszczeniu połączeń na bloku, alternatorze rozruszniku.. . W alternatorze były wymieniane: tulejka szczotki komultator?, lecz nie wymieniano tulejki w kadłubie. Sprawa z dziwnym finałem była Golfa II 1.8 16V i zakończyła się za słabym rozrusznikiem. ja natomiast posiadam motor 1,6 PN .. i jestem w kropce.. Proszę może ktoś spróbuje pomóc? dodam, ze mając roczny akumulator gdy zakręcę rozrusznikiem w feralnym momencie tester akumulatora spada do ok 9 volt? może 10... i jeszcze jedno. Czy przestawiony rozrząd np o 1 ząbek może mieć taki wpływ?? i czy mógł w tym motorze się przestawić od delikatnego odpalenia na popych? Mechanik twierdzi ze silnik pracuje dobrze i nie widzi przyczyny w przestawionym rozrządzie..czyli twierdzi , że rozrząd jest dobrze ustawiony czyżby się mylił..? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Aha.. jaki jest orientacyjny koszt wymiany tulejki wraz z jej zakupem?? Pozdrawiam jeszcze raz.
Śmiejecie się ze mnie, że jestem inny..., a ja się śmieję z was, że jesteście wszyscy tacy sami..
W alternatorze były wymieniane: tulejka szczotki komultator?, lecz nie wymieniano tulejki w kadłubie.
teraz napisz co było w czym wymienione w alternatorze mogłeś wymienić komutator , ale na pewno nie wymieniałeś komutatora w rozruszniku , co jest możliwe , ale mało kto to robi , jeśli nie wymieniłeś tulejki rozrusznika w kadłubie , to ją wymień , bo wyrobiona sprawia wiele problemu . Rozrusznik nagrzewa się od pozostałych elementów silnika , i jak masz wyrobioną tulejkę w kadłubie , to pracuje z jeszcze większym przekosem i hamuje go , jak wyjmiesz rozrusznik to sprawdź jeszcze czy nie ma zwarć między zwojami na tworniku i stojanie , może być tak że zwarcie wystąpi w czasie jak rozrusznik jest gorący , a na zimnym wszystko będzie ok , dla sprawdzenia proponuję wsadzić go do piekarnika i nagrzać
teraz napisz co było w czym wymienione w alternatorze mogłeś wymienić komutator , ale na pewno nie wymieniałeś komutatora w rozruszniku , co jest możliwe , ale mało kto to robi , jeśli nie wymieniłeś tulejki rozrusznika w kadłubie , to ją wymień , bo wyrobiona sprawia wiele problemu . Rozrusznik nagrzewa się od pozostałych elementów silnika , i jak masz wyrobioną tulejkę w kadłubie , to pracuje z jeszcze większym przekosem i hamuje go , jak wyjmiesz rozrusznik to sprawdź jeszcze czy nie ma zwarć między zwojami na tworniku i stojanie , może być tak że zwarcie wystąpi w czasie jak rozrusznik jest gorący , a na zimnym wszystko będzie ok , dla sprawdzenia proponuję wsadzić go do piekarnika i nagrzać
Daniel P., widzę i czytam ze wszystko wymieniasz oprócz czesci zamiennych w rozruszniku!!. Więc moja rada to dajesz do warsztatu wymienią Ci tulejki sczotkoczymacz i zaplacisz 100żl. U nas w Zabrzu to dwie godziny i masz go z powrotem! te sto żł. to juz na wyrost powiedziałem , ostatnio robili mi za 60żł. I zapomnij o przestawionym pasku itp. Napraw rozrusznik i smigasz!Daniel P. pisze:tzn chodziło mi o rozrusznik z rozpędu wspomniałem a alternatorze bo tez był robiony.
Ostatnio zmieniony śr paź 14, 2009 18:24 przez Rafał 21, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
Witam. Jakoś dawno nie pisałem z moim problemem, który został rozwiązany. Przede wszystkim sprawny aku to podstawa, a jeśli chodzi o sam rozrusznik to wymienione tulejki w rozruszniku i kadłubie (stara w kadłubie była wytarta na tyle, że wyglądała na zrulowaną żyletkę, do tego szczotki , szczotko trzymacz i nie wiem co tam jeszcze się wymienia, ponieważ robił to elektromechanik. Autko zaczęło palić pięknie. rozrusznik aż świszczy. Pozdrawiam.
Śmiejecie się ze mnie, że jestem inny..., a ja się śmieję z was, że jesteście wszyscy tacy sami..
Wczoraj wymieniałem i tak na szybko kilka fot zapodałem aby każdy wiedział mniej więcej gdzie i co:
Silnik 1.6 RF (Golf II)
Zamiast gwintownika użyto torxa dużego ale tulejka była tak zużyta że wkręcono zwykłą śrubę 12 i użyto zwykłego płaskiego śrubokręta. Tulejka się wysypała dosłownie.
Koszt tulejek 8 zł w komplecie są 4 sztuki.
Szczotki 16 zł w komplecie 4 sztuki
Szczotki okazały się być długie więc są w doskonałym stanie i każdą szczotkę sprawdzono czy nie jest zatarta-zablokowana lub w jakiś sposób niesprawna.
Jeśli nie ma chęci aby lutować szczotki to kupić szczotko-trzymacz kompletny koszt ok 38 zł
Jeśli diesel to warto kupić szczotko-trzymacz oryginalny ze względu na większe prądy przy rozruchu koszt około 65 zł.
Ceny podane ze sklepu w Zamościu (chyba najtaniej znalezione)
Pozdro
Silnik 1.6 RF (Golf II)
Zamiast gwintownika użyto torxa dużego ale tulejka była tak zużyta że wkręcono zwykłą śrubę 12 i użyto zwykłego płaskiego śrubokręta. Tulejka się wysypała dosłownie.
Koszt tulejek 8 zł w komplecie są 4 sztuki.
Szczotki 16 zł w komplecie 4 sztuki
Szczotki okazały się być długie więc są w doskonałym stanie i każdą szczotkę sprawdzono czy nie jest zatarta-zablokowana lub w jakiś sposób niesprawna.
Jeśli nie ma chęci aby lutować szczotki to kupić szczotko-trzymacz kompletny koszt ok 38 zł
Jeśli diesel to warto kupić szczotko-trzymacz oryginalny ze względu na większe prądy przy rozruchu koszt około 65 zł.
Ceny podane ze sklepu w Zamościu (chyba najtaniej znalezione)
Pozdro
Ostatnio zmieniony ndz lis 15, 2009 10:41 przez weryfany, łącznie zmieniany 1 raz.
98% ludzi nienormalnych czyta posty z ręką na myszce.
Nie zdejmuj reki, już jest za późno...
Nie zdejmuj reki, już jest za późno...
i co panowie mozliwe ze od tego mi sie dlawi bo wszyscy pisza zeby wymienic a nikt nie napisze z tych co miali ten problem co ja czy pomoglo
Kiedy Spotkamy Sie Na Zakrecie.. Juz Bokiem Bedzie...:D
Ludzie!!!!
Uwaga!!!
Na Drodze Jak Z Zakretu Wychodze xDDD
Moja Bestia;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=330547
Ludzie!!!!
Uwaga!!!
Na Drodze Jak Z Zakretu Wychodze xDDD
Moja Bestia;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=330547