Golf IV 1,9 TDI, rok 2002, 74kW turbina KKK po przekroczeniu prędkości 120 km/h samochodzik łapie tryb awaryjny, przy katowaniu nawet wcześniej około 90 km/h. Wyskoczył błąd 17965 – ciśnienie doładowania, przekroczona górna granica doładowania, 19561 – nie znany kod błędu. Po zrobieniu logów okazało się że nie działa kierownica w turbo. Wcześniej nawet przed wyskakiwaniem błędów turbo włączało się przy 2100 – 2200 obr/min.
Po czyszczeniu turbo problem ustąpił, brak nowych błędów, samochodzik się kręci jak nowo narodzony. Turbo się włącza przy 1800 – 1900 obr/min, czyli tak jak ma być.
Niestety samodzielnie nie miałem możliwości wyczyszczenia turbiny, więc zostało mi kogoś poszukać. Ale problem był tego typu, że Ci co robią turbiny nie bardzo chcą je czyścić, jedyna firmą jaka zgodziła się to przeprowadzić była firma TURBOEXPERT,
tel. 667-121-663 z Wrocławia. Czyszczenie było bardzo profesjonalne, szybkie ok. 1,5 godziny i z wymianą zaworu sterującego sztangą kosztowała 250 zł. Turbina wymyta, wypiaskowana, wypolerowana, po czyszczeniu cała wyglądała prawie jak nowa. Czyszczeniem zajmuje się młody sprytny człowiek, z tego co można było zauważyć znający się na rzeczy.
Chciałbym gorąco podziękować dla użytkownika forum „mariusz75” za okazaną pomoc w interpretacji kodów błędów, logów. Wytłumaczenie mi na czym będzie polegało czyszczenie turbiny, określeniu jakie elementy mogą być jeszcze uszkodzone w turbinie i na czym można mnie będzie ewentualnie naciągnąć. Dzięki Panu mariusz75 nie wydałem niepotrzebnych pieniędzy na pewne zalecane mi wcześniej elementy (przepływka), przez innych pseudo mechaników. Kontakt z tym człowiekiem uważam za wzorowy, nie było żadnego problemu z komunikacją, z tym że nie miał czasu, albo miał kogoś w…, a przecież nic z tego nie miał. Posta tego umieszczam ze względu na to że naprawdę ciężko znaleźć kogoś kto zrobi cos dokładnie, fachowo i dlatego że nie będzie ściemniał i nie będzie chciał oszukać żeby naciągnąć.
Pozdrawiam Pana „mariusz75” i firmę TURBOEXPERT
Problem z turbo, kody błedów 17965, zablokowane kierownice
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Dziękuje za pozdro i po to mamy to forum, aby sobie pomagać.kaligr pisze:Pozdrawiam Pana „mariusz75” i firmę TURBOEXPERT
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
- marcinotdi
- Mały gagatek
- Kontakt:
ta wiedza jest już dawno przelana na to i inne fora, trzeba tylko trochę zrozumienia, ja nie mając kanału ani sprzętu poprosiłem mechanika o demontaż turbo i sam sobie je rozebrałem i wyczyściłem i teraz wiem na czym stoję (że zrobione jest to tak jak należy czyli szlifowanie krawędzi kierownic od strony bieżni i samej bieżni muszli gorącej aż do zniwelowania rys od kierownic) mechanik założył turbo jak powinno być (poprzedni założył byle jak i miałem wycieki na doprowadzeniu oleju do turbo bo poskładał byle jak i z naprężeniami - nie mam maty wygłuszającej pod silnikiem więc szybko się zorientowałem - niestety reklamacja się nie powiodła bo mechanik wypie.. szył do Engeland - jedna uwaga - od stanu bieżni muszli gorącej zależy jakiego papieru ściernego najpierw trzeba użyć bo wodnym 1500 lub 2000 to sobie można hehłać przez 2 tygodnie i nie będzie efektów - najpierw grubszy miękki a dopiero potem polerka wodnym. Oczywiście trzeba się zaopatrzyć w solidne bity torx lub imbus jeśli chce się bez problemu odkręcić pierścień z kierownicami od muszli gorącej - innymi Praktikerowskimi kluczami to se możemy hehłać jak śruby będą zapieczone - klucze się powyginają i taki będzie efekt - jeśli nie ma dostępu do kanału to również nie polecam samemu się za to brać - chwała mariuszowi75 za pomoc, to jest wzór dla innych forumowiczów jak należy pomagać.