Ceglarz pisze:tjwasiak pisze:Ceglarz pisze:Ad.1 W serii z racji niezłego momentu jeździło nieźle, po programie jest fajnie i przyjemnie, chyba nic więcej dla taty nie trzeba, a i mi starczy gdy akurat muszę tym jeździć.
Ale o jakim momencie rozmawiamy? Przecież 100KM w serii nie jeździ wcale, na serii pali okrutnie dużo. Poza tym softem można zdziałać więcej niż te 135KM.
Wszystko zależy od optymizmu rolek

ATDki przeważnie wychodzą w okolicy 135KM, wszystko co wyżej potrafi puścić bąka... to jak mity ARL 190KM i 400Nm bez grama dymu

Bezdymnosc bezdymnosci nie rowna. Auto ktore na drodze praktycznie nie dymilo, na rolkach wyplulo niespelna 200KM i okolo 400Nm przy calkiem sporym dymie... Dymienie na hamowni obciazeniowej spowodowane bylo przekroczeniem temperatury 80*C powietrza doladowujacego (ATD, pompki AL'ki, turbo ARL, wydech przelot 2,5", seryjny intercooler ATD). To samo auto na seryjnych gratach i wolnym wydechu mialo 147KM bez zaslony dymnej.
Moje monstrum z kolei przydymia - przy ostrym ruszeniu na 1 biegu, a takze w okolicach 4800 obrotow... I tylko dlatego ze hybryda jest taka jaka jest. Nie jest to zadna zaslona dymna, dym jest szarawy i wcale nie ma go duzo.
Ceglarz pisze:tjwasiak pisze:Ceglarz pisze:Ad.3 To wg każdego zap****

mimo dużej budy kombi, ale z racji sporego momentu i 6 biegowej skrzyni jeździ super, wg odczucia lepiej niż Golf i jest bardzo oszczędne, powiem nawet, że wykarmienie moich 170 kucy czasem jest tańsze nawet o blisko litr niż stadniny z Golfa

a często mają pełen galop

130tka to takie optimum, choć do auta wielkości A6 już zdecydowanie za mało. U mnie ciężko przekroczyć 7l po Warszawie... A lekkiej nogi nie mam
Passat waży 1588kg, w serii jeździł już nawet nawet, po programie jest już fajnie i jak dla mnie to minimum do tej budy

Mówisz 7 litrów ASZ po mieście pełen but, z klimą czy bez?
Ciezka noga, klimatyzacji nie ma (to byl Basis ATD

). Z reguly miesci sie w 6,5l/100km w jezdzie miejskiej. Jak sie postaram potrafie z calego zbiornika zejsc ponizej 6l. Prawda jest jednak taka, ze z seryjnym ASZem laczy to auto niewiele
Ceglarz pisze:tjwasiak pisze:Ceglarz pisze:Ad.4 Auto seria, jak wiadomo AXR ma lepsze pompki i lepiej o 10-15KM wypada po chipsie, w serii jedzie odrobinę lepiej niż ATD, spalanie jest mniejsze, na trasach spokojnych schodziłem do 5-5,5 litra, z tego co pamiętam na jej nastoletnią jazdę w mieszanym pochłania ok. 6 litrów, ale auto robi rocznie z 5tkm

Chyba będę musiał jej zrobić chipsa w prezencie

Co do tych pompek... Ja bym tam nie przesadzał. 100tki robi się pod w wersji maksymalnej na seryjnych gratach lekko poniżej 150KM. I nie za bardzo widzę tu rozgraniczenie między ATD i AXR.
Z mojej wiedzy wynika, że AXRy mają wydajniejsze pompki.... było o tym nie jeden raz nawet na forum. Bo tak to wg. Ciebie czy AVF z pompkami AR czy AL wyjdzie jednakowo, przecież ten sam osprzęt, a tylko pompki ciut inne
AXRy maja wydajniejsze pompki... Ale te silniki ogranicza co innego. Jesli chodzi o seryjne auta, to AVFy wyjda podobnie, moze trzeba wiecej pracy wlozyc przy slabszych pompkach.
Ceglarz pisze:tjwasiak pisze:Ceglarz pisze:(...) PD to silniki lubiane za swoją dynamikę, niesą już tak oszczędne jak VP, ale jadąc takim po kilku przyspieszeniach pojawia się banan na mordzie i człowiek zapomina o tym, że ciut więcej idzie w komin

Wiele zależy od stanu konkretnego egzemplarza i tego co siedzi w sterowniku. Nie skłaniam się ku twierdzeniom zbyt uogólnionym, bo co użytkownik to inna opinia.
Tu każdy mówi awaryjne pompki, zwłaszcza w ogłoszeniach o sprzedaży auta, a gdy sprzedaje się 130tke czy 150tke to sprzedawca jest pełen euforii odnośnie o auta i uważa je za "cud i miód". Ale wg odczuć w czasie jazdy PD jest bardziej czuły na dotknięcie gazu, ma lepszy moment.
Moje pompki - 3szt. AA i jedna AL maja grubo ponad 300kkm zrobione

Na razie nie mam z nimi zadnych problemow! Odnosnie dynamiki PD/VP - PDki maja zdecydowanie inaczej rozwiazane pewne kwestie w sterownikach i z tego wynika pewna uluda odnosnie ich "wiekszego poweru". Mysle ze mozna sprawic by 110tka byla w odczuciu tak samo dynamiczna jak 100tka - mowa o autach na seryjnych gratach.