Wymiana świec MK3 1.4 ABD
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana świec MK3 1.4 ABD
Witam. Chcę wymienić świece w swoim Golfie(MK3 1.4 ABD). Przeszkadza mi w tym filtr powietrza na przepustnicy. W jaki sposób ściągnąć obudowę filtru z przepustnicy? Szukałem na forum i na necie, a także w "sam naprawiam" i nic nie znalazłem. Czy trzeba odkręcić całą przepustnicę by się tam dostać? Filtr mam taki duży okrągły, na niektórych zdjęciach widziałem że w tym silniku niktórzy mają inną obudowę filtru. Z góry dzeiki za pomoc.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
żeby wymienić świece ja osobiście ściągam obudowe filtra powietrza:
1. odblokować zatrzaski i zdjąć pokrywe obudowy i wyjąć filtr.
2.odkręcić 3 śruby mocujące obudowe filtra do przepustnicy.
3 żeby sobie ułatwić i całkowicie wyjąć tą obudowę to należy odłączyć jeszcze rurę z ciepłym powietrzem idącą z nad kolektora i małe przewody od odmy i elektrozaworu magnetycznego.
dostęp do świec jest wtedy dobry i łatwo to zrobisz samemu.
1. odblokować zatrzaski i zdjąć pokrywe obudowy i wyjąć filtr.
2.odkręcić 3 śruby mocujące obudowe filtra do przepustnicy.
3 żeby sobie ułatwić i całkowicie wyjąć tą obudowę to należy odłączyć jeszcze rurę z ciepłym powietrzem idącą z nad kolektora i małe przewody od odmy i elektrozaworu magnetycznego.
dostęp do świec jest wtedy dobry i łatwo to zrobisz samemu.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
Wielkie dzięki. Po pracy biorę odkurzacz (przy świacach widziałem sporo piasku) i jadę do garażu pogrzebać trochę.
Odkurzacz się przydał, przed wykręceniem świec wyssałem trochę piasku i po odkreceniu świec, sporo go było. Przy pierwszej świecy, tej najbliżej kopułki zrobiłem niecałe pół obrotu po tym jak poczułem opór, reszta bez problemu. Cieżko było odkręcić bo świece miały 4,5 roku i 60kkm przejechane. Świece były czarne, elektroda ostro zużyta. Autko chodzi jakby lepiej, po mocniejszym wciśnięciu gazu już się nie zastanawia czy przyśpieszyć czy nie
Przy okazji wymieniłem filtr powietrza, miał już 2,5 roku.
Odkurzacz się przydał, przed wykręceniem świec wyssałem trochę piasku i po odkreceniu świec, sporo go było. Przy pierwszej świecy, tej najbliżej kopułki zrobiłem niecałe pół obrotu po tym jak poczułem opór, reszta bez problemu. Cieżko było odkręcić bo świece miały 4,5 roku i 60kkm przejechane. Świece były czarne, elektroda ostro zużyta. Autko chodzi jakby lepiej, po mocniejszym wciśnięciu gazu już się nie zastanawia czy przyśpieszyć czy nie

Ostatnio zmieniony czw maja 13, 2010 20:41 przez cici1, łącznie zmieniany 1 raz.