Jaka firma lepsza !!!! Spręzyny obniżające
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
guti, ja nie wnikam, bo pewnie jeździłeś na wielu gwintach, ja na jednym. Na mts, jeździłem i nie narzekałem. Być może używany gwint KW byłby lepszy. Jednak zdecydowałem się na niego, bo jest nowy, mam gwarancję, rzetelną informację i zdawałem sobie sprawę, że kupuję zawias za 1000zł a nie 5000zł Nie nazywaj mojego wyboru "gównem", bo to moja decyzja i na początek, pierwsze zabawy z zawiasem jak najbardziej. Można to porównać do pierwszego auta - nie którzy wolą nową gołą Pandę niż mk4 tdi z wypasami - i szanuję ten wybór i nie nazywam ich nowego auta gównem.
To tyle. Ja już podziękuję za rozmowę i tylko proszę o zachowanie kultury wobec mnie tak jak ja zachowałem wobec Was Panowie.
Pozdrawiam
To tyle. Ja już podziękuję za rozmowę i tylko proszę o zachowanie kultury wobec mnie tak jak ja zachowałem wobec Was Panowie.
Pozdrawiam
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Taka krytyka używanych zawieszeń, ze muszę się odezwać
oto moja historia używanego markowego zawieszenia.
Ja kupiłem używanego bilsteina b6 na grubym tłoku wyciągniętego z jakiegoś mk2 z Niemiec. Liczyłem się z koniecznością regeneracji. Zapłaciłem 800 zł za kita z jakimiś sprężynami.
Zawiozłem całość do autoryzowanego serwisu bilsteina w Warszawie w celu przeglądu/regeneracji. Liczyłem się z wydatkiem drugich 800 złotych na regenerację. Pierwsze co jak koleś zobaczył kita to powiedział, że to najstarszy model b6 jaki widział od paru lat, a że te które przywiozłem wyglądają jakby nigdy nie były serwisowane. Po dacie produkcji wybitej na amorze stwierdził, że amor jest chyba z roku "ósmego" i dodał, że rownie dobrze może to być 88 jak i 98 rocznik produkcji amorów, i że się nieźle trzymają. No w każdym razie są baaardzo stare. Zdjął z nich spręzyny, wrzucił amory na jakąś maszynkę. Okazało się, że są w świetnym stanie, choć postanowił rozebrać, kazał się odsunać, żeby nie dostać olejem, otworzył amora, nabił nowym olejem i chyab gazem, coś tam wymienił. Zapłaciłem 50 zł. Przy okazji okazało się, że spreżyny które mam to czarny bilstein, który był do dokupienia jako opcja do amorów b6 wieć w sumie nieźle trafiłem bo jest to cały kit b6 (amor+spring).
I na koniec powiem , że w życiu nie chciałbym miec w tych pieniądzach żadnego nowego sportowego zawiesznie bo one są sportowe tylko z nazwy. Wiem co mówię bo jeździeł tym samym autem na GTcupline, który o dziwo był porównywalnie twardy co ten amor ale miał znacznie mniejszy skok. Skutkwało to tym ze tłumił w bardzo małym zakresie(ekekt piłeczki o którym piszecie), no ale tak musiało być bo obniżenie było z 80mm jak nie więcej.
Poza tym nie trudno sobie wyobrazić jak będzie wyglądał kit MTS czy inny w podobnej cenie za 10 lat. On po prostu nie będzie istniał. A taki b6 sobie pracuje latami a potem jak się rozleje to można go sobie zregenerować. Moim zdaniem nie warto oszczędzać w ten sposób. A porównanie z butami uważam, że dobre. Jak kupisz Adidosy to się rozlecą po paru miesiącach i kilku spacerach w deszczu a jak to będą Adidasy to polatasz w nich parę lat. Komfort też idzie w parze z marką. Podobnie z zawieszeniami. Kupisz bilsteina itp to pojeździsz lata jak nie naście lat. Kupisz zawias za 1000 zł to już tak nie będzie. Poza tym grubość tłoka powinna iść w parze z twardością a trzeba przyznać, że tanie kity są natwardszymi zawiasmi na rynku a zbyt grubych tłoczysk nie mają.
Mój przykład pokazuje, jak trwałe potrafi być markowe sportowe zawieszenie.
Śmiem twierdzić, że taki bisltein b6 za 1600 zł (bez sprężyn) pożyje co najmniej 5 razy dłużej niż MTS. Teraz warto sobie odpowiedzieć na pytanie co bardziej się opłata kupić.
oto moja historia używanego markowego zawieszenia.
Ja kupiłem używanego bilsteina b6 na grubym tłoku wyciągniętego z jakiegoś mk2 z Niemiec. Liczyłem się z koniecznością regeneracji. Zapłaciłem 800 zł za kita z jakimiś sprężynami.
Zawiozłem całość do autoryzowanego serwisu bilsteina w Warszawie w celu przeglądu/regeneracji. Liczyłem się z wydatkiem drugich 800 złotych na regenerację. Pierwsze co jak koleś zobaczył kita to powiedział, że to najstarszy model b6 jaki widział od paru lat, a że te które przywiozłem wyglądają jakby nigdy nie były serwisowane. Po dacie produkcji wybitej na amorze stwierdził, że amor jest chyba z roku "ósmego" i dodał, że rownie dobrze może to być 88 jak i 98 rocznik produkcji amorów, i że się nieźle trzymają. No w każdym razie są baaardzo stare. Zdjął z nich spręzyny, wrzucił amory na jakąś maszynkę. Okazało się, że są w świetnym stanie, choć postanowił rozebrać, kazał się odsunać, żeby nie dostać olejem, otworzył amora, nabił nowym olejem i chyab gazem, coś tam wymienił. Zapłaciłem 50 zł. Przy okazji okazało się, że spreżyny które mam to czarny bilstein, który był do dokupienia jako opcja do amorów b6 wieć w sumie nieźle trafiłem bo jest to cały kit b6 (amor+spring).
I na koniec powiem , że w życiu nie chciałbym miec w tych pieniądzach żadnego nowego sportowego zawiesznie bo one są sportowe tylko z nazwy. Wiem co mówię bo jeździeł tym samym autem na GTcupline, który o dziwo był porównywalnie twardy co ten amor ale miał znacznie mniejszy skok. Skutkwało to tym ze tłumił w bardzo małym zakresie(ekekt piłeczki o którym piszecie), no ale tak musiało być bo obniżenie było z 80mm jak nie więcej.
Poza tym nie trudno sobie wyobrazić jak będzie wyglądał kit MTS czy inny w podobnej cenie za 10 lat. On po prostu nie będzie istniał. A taki b6 sobie pracuje latami a potem jak się rozleje to można go sobie zregenerować. Moim zdaniem nie warto oszczędzać w ten sposób. A porównanie z butami uważam, że dobre. Jak kupisz Adidosy to się rozlecą po paru miesiącach i kilku spacerach w deszczu a jak to będą Adidasy to polatasz w nich parę lat. Komfort też idzie w parze z marką. Podobnie z zawieszeniami. Kupisz bilsteina itp to pojeździsz lata jak nie naście lat. Kupisz zawias za 1000 zł to już tak nie będzie. Poza tym grubość tłoka powinna iść w parze z twardością a trzeba przyznać, że tanie kity są natwardszymi zawiasmi na rynku a zbyt grubych tłoczysk nie mają.
dokładnie mam to samo zdanieguti pisze:nie sądze , ze to zalezy od kwoty.. tylko od znajomosci tematu.. bo ja kupilem uzywki Weiteca.. a mogłem kupic MTSa drozej.. więc.. kwestia szczescia i wyboru subiektywnego...
Mój przykład pokazuje, jak trwałe potrafi być markowe sportowe zawieszenie.
Śmiem twierdzić, że taki bisltein b6 za 1600 zł (bez sprężyn) pożyje co najmniej 5 razy dłużej niż MTS. Teraz warto sobie odpowiedzieć na pytanie co bardziej się opłata kupić.
Ostatnio zmieniony czw maja 13, 2010 01:46 przez sas_gti, łącznie zmieniany 4 razy.
fajnie ze sobie kupiles dobry kit i sie trzyma! tylko co to ma do pytania kolegi?
zamykam bo sie robi OT ktos pyta o sprezyny a Wy o gwintach amorach i nie wiem czym jeszcze... posty bym pokaswowal nie na temat ale wtedy bedziecie psy wieszac ze kasuje wiec niech sa a temat blok...
po namysle...
odblokuje moze jednak bo zaraz pojawia sie wypowiedzi poza tematem ze blokuje bo negatywne opinie ida..
nie
ale kolejny post nie o pytaniu w 1 poscie bedzie wywalany...
zamykam bo sie robi OT ktos pyta o sprezyny a Wy o gwintach amorach i nie wiem czym jeszcze... posty bym pokaswowal nie na temat ale wtedy bedziecie psy wieszac ze kasuje wiec niech sa a temat blok...
po namysle...
odblokuje moze jednak bo zaraz pojawia sie wypowiedzi poza tematem ze blokuje bo negatywne opinie ida..
nie
ale kolejny post nie o pytaniu w 1 poscie bedzie wywalany...
Ostatnio zmieniony czw maja 13, 2010 02:30 przez MAPET, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
również polecamguti pisze:Z CAŁA ODPOWIEDZIALNOSCIĄ H&R !!!
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
rowniez potwierdzam jak koledzy wyzej...-> H&R jest lepsza firma! i wybralbym H&R w stosunku jakosc..
stosunek cena/jakosc - nie ma co porownywac... innymi slowy stac ci na H&R bierzesz H&R bez dwóch zdan - nie stac cie - decyzja nalezy do Ciebie...
stosunek cena/jakosc - nie ma co porownywac... innymi slowy stac ci na H&R bierzesz H&R bez dwóch zdan - nie stac cie - decyzja nalezy do Ciebie...
i ja tez jestem za H&R.
Gdy się urodziłem diabeł powiedział: "O k..wa! Konkurencja!"
Mój klekot - Diesel kopci, diesel czadzi - diesel nigdy Cie nie zdradzi
Mój klekot - Diesel kopci, diesel czadzi - diesel nigdy Cie nie zdradzi
- czarnykurczak
- _
- Kontakt:
A czy H&R będzie choć trochę bardziej wygodny do jazdy niż mts? Wyciągnąłem właśnie kita mts z samochodu, bo po przejażdżce 150 km po polskich "drogach" pół dnia bolały mnie plecy. Miałem wrażenie jakbym miał zespawany zawias na sztywno- zero amortyzacji. Byle malutki wyłom w asfalcie a czuć go było jak kopa z glana w kręgosłup.
Samochód w miarę lekki, bo silnik 1.4...
Samochód w miarę lekki, bo silnik 1.4...
Ostatnio zmieniony czw maja 13, 2010 13:05 przez czarnykurczak, łącznie zmieniany 1 raz.
rozmawiamy o sprezynach MTS vs H&R
znowu zaczniemy o kitach gwintach i znowu sie burdel w temacie zrobi...
znowu zaczniemy o kitach gwintach i znowu sie burdel w temacie zrobi...
Ja mam u siebie sprężyny H&R (żółte, -40) na amorach Ta Technix i dla mnie jest strasznie twardo. Z drugiej strony przy baloniastych oponach nie przyciera
U mnie w temacie są fotki auta na tych H&R.
U mnie w temacie są fotki auta na tych H&R.
Mój YACHTING - viewtopic.php?t=323340
Re:
..niezbyt trafne porównanie, ale nie niech ci będzie. Mam MTS w MK2 -40 i lata juz 2 rok bez problemu i do tego nawet są komfortowe na sportowych amortyzatorach MTS , miałem kupić H&Ry które kosztują tyle co samochód ?guti pisze:hmmm ... to tak jakby mówic, ze prawda jest taka ze do 100 zł w kategorii obuwie sportowe (ogólnouzytkowe ) prym wiedzie Adidos, Wnike, itd... but jak but.. dziala jak kazdy inny.... tylko pozniej wychodzi roznica , jak kupimy markowe porzadne bucikiMentos pisze:prawda jest taka ze do 350 pln bezkonkurencyjne sa MTSy
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja Ci w portfelu nie siedze.. równie dobrze mozesz miec aluminiowe felgi chinskie, albo jakies wypasne , które kosztują połowe niekiedy , albo tyle co auto..Mentos pisze:miałem kupić H&Ry które kosztują tyle co samochód ?
wiem, tylko jedno, jako ze nie stac mnie jeszcze na porządną glebe do Volvo.. to nie zakładam takiego MTSa.. byle tylko miec glebe.. nie uznaje półsrodków,
mnejsza o to, czy MTS powiedzmy kosztuje 500..a cos markowego 1500... to wole dozbierac sobie więcej kasy i kupic cos lepszego niz kupowac na siłe glebe..
moze i to jest rozwiązanie budzetowe.. i w zestawieniu cena/jakosc nic tego nie pobije.. ( chinczyków tez sie nie da w tej kwesti pobic prawda ?:) , nie stac mnie to nie kupuje MTSa.a jak mnie będzie stac to kupie porzadne ( cena odpowiednia za wyzszą jakośc )
mialem przyjemnosc jezdzic na Weitecu ( bardzo sobie chwaliłem, komfort mimo obnizenia 2X60 był zajebist...nikt mi nie wierzył ,ze mam -60.. koledzy łeb w nadkole pakowali, bo chcieli obejrzec te sprezyny ) , jezdziłem na jamexie, jedziłem na FK, jezdziłem na Vogtlandach ,Eibachj , jedzdziłem na H&r.. i zeby nie było.. mialem tez przyjemnosc z MTSem.. w tym porównaniu MTS moim zdaniem wypada strasznie.. , twardo, trzepaczka ( testowałem i gwint i kita -40 ) , a najlepiej na Weitecu na którym podrózowalem najwięcej..
i moze troszeczke odbiegne od tematu.. , ale jezeli juz miałbym cos wkładac.. a nie miałbym wiele pieniędzy.. zainwestowałbym w sprezyny markowe ,uzywane.. mozna spotkac naprawde w niezłym stanie sprezyny czy to na ebatu niemiecki, czy nawet na tym naszym kochanym allegro..
chciec to móc
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja tak właśnie zrobiłem i nie żałuję bo miałem porównanie z MTS, GT Cupline i H&R wygląda tutaj o niebo lepiejguti pisze:ale jezeli juz miałbym cos wkładac.. a nie miałbym wiele pieniędzy.. zainwestowałbym w sprezyny markowe ,uzywane..
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
to akurat trafiles i dobrze... a ze mozna dostac w dobrym stanie markowe sprezyny - mozna ,ale to tez loteria jak sie ma cos pewnego to warto kupic