Niedziałający włącznik świateł w Beetle

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

technics
Nowicjusz
Nowicjusz

Niedziałający włącznik świateł w Beetle

Post autor: technics » ndz maja 02, 2010 18:20

Ostatnio zabrałem się za wymianę czujnika g200 w moim żuczku. Aby dosta się do niego musiałem zdemontować włącznik świateł. Trochę się zdziwiłem jak okazało się, że ktoś podłączył metalowym spinaczem piny 2-Xr (+12V za stacyjką) i 7- 56* (nie wiem do czego może służyć). Z rozmowy z poprzednim właścicielem wynika, że jakiś czas temu był wymieniany wyłącznik, gdyż się przepalił ( nawet widać ślady na konektorze). Najgorsze jest to, że teraz światła mi nie działają, a gdy ponownie wsadzam tam spinacz to po przekręceniu stacyjki mocno się nagrzewa.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz maja 02, 2010 19:51

No cóż, wyłącznik jest do wymiany.
A ta "przeróbka" to dziadostwo poprzedniego właściciela, polegające na połączeniu zasilania ze stacyjki prosto z wyjściem na manetki, jak gdyby ominięcie wyłącznika światel. W zasadzie te wyłączniki wytrzymują wiele lat pracy, chyba że jakiś "nawiedzony" wstawił do reflektorów żarówki o mocy 100W zamiast właściwych 55W - to radzę sprawdzić przed włożeniem nowego wyłącznika.
Inną sprawą jest brak zastosowania przez fabrykę przekaźników, można je założyć samemu według porad zamieszczonych na forach, bardzo polecam!

Awatar użytkownika
beetle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: beetle » ndz maja 02, 2010 20:42

za takie druciarstwo to powinni...

Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
Obrazek

technics
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: technics » pn maja 03, 2010 12:29

Dziś znów zabrałem się za ten wyłącznik i o dziwo po jego podłączeniu bez spinacza wszystko działa jak należy. Mam nadzieję tylko, że nie zjara mi się teraz instalacja bo po coś ten spinacz tam wsadził poprzedni mech.

PS. Czemu miało by służyć puszczenie zasilania ze stacyjki prosto z wyjściem na manetki?
Ostatnio zmieniony pn maja 03, 2010 12:31 przez technics, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn maja 03, 2010 13:31

No to ten :dupek: (bo gdzież tak robić: na spinaczu puścić 110W!) miał domowe "dzienne" - bez przekręcania włącznika świeciły reflektory ale bez pozycyjnych, w dodatku nie musiał pamiętać o każdorazowym kręceniu włącznikiem.
Ostatnio zmieniony pn maja 03, 2010 13:36 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

technics
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: technics » pn maja 03, 2010 21:24

Niestety moja radość trwała krótko. Okazuje się, że (bez spinacza ?) nie działa podświetlanie deski rozdzielczej i kokpitu. Po przekręceniu kluczyka do pozycji I jedynie włącznik świateł ma podświetlenie, natomiast w pozycji II również i on gaśnie. Bezpieczniki od podświetlania (11 i 15) deski są ok.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn maja 03, 2010 22:01

Temu uszkodzeniu prowizorycznie można zaradzić, łącząc 58d w wyłączniku z 58; najpierw ostrożnie - bo jego brak może być powodowany jakimś zwarciem, a gdy po chwili nic złego się nie będzie działo - można na trochę "lepiej". Oczywiście tylko do czasu kupna nowego wyłącznika.
Te prądy są tu małe i prowizoryczne podpięcie jest no, powiedzmy dopuszczalne :roll:

technics
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: technics » pt maja 07, 2010 19:13

Sprawa się już wyjaśniła. Nie podłączyłem przycisku od mocy podświetlenia deski rozdzielczej co powodowało, że nie świeciła. :los: Podobnie było z kierunkowskazami (bez przycisku świateł awaryjnych nie działały). Na szczęście wszystko działa bez spinacza :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”