mikrowyłącznik wkładki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bogmaj22
Użytkownik
Użytkownik

mikrowyłącznik wkładki

Post autor: bogmaj22 » pt kwie 23, 2010 16:30

Jakie zadanie spełnia mikrowłącznik,mikrostyk umieszczony na obudowie wkładki zamka tylnej klapy z centralnym zamkiem mk4?

bogmaj

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pt kwie 23, 2010 16:35

umożliwia sterowanie centralnym zamkiem wszystkich drzwi z kluczyka włożonego we wkładkę zamka bagażnika.

Obrazek

bogmaj22
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bogmaj22 » pt kwie 23, 2010 16:52

Jakoś dziwnie nie mogę złożyć do kupy tej wkładki bo występ,który uruchamia mikrostyk nie dochodzi do niego po przekręceniu klucza w prawo.Wychodzi na to,że musiałbym przekręcić klucz jeszcze bardziej w prawo.Przed jego awarią wydaje mi się było inaczej.Chyba,że mi się wydaje?Pamiętam,że przekręcając klucz w lewo zamykało się a w prawo otwierało się.Jak powinien być ustawiony klucz w pozycji otwartej?

bogmaj

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » pt kwie 23, 2010 17:04

Sztomel pisze:umożliwia sterowanie centralnym zamkiem wszystkich drzwi z kluczyka włożonego we wkładkę zamka bagażnika.
Do końca bym tego tak nie nazwał... mikro włącznik odpowiada głównie za oświetlenie bagażnika i za komunikaty wyświetlane na zegarach informujące że bagażnik jest otwarty zamknięty. Z tego co wiem to zamkiem w bagażniku nie zamkniesz centralnie wszystkich drzwi, jedynie bagażnik. Natomiast jeśli masz centralny w bagażniku i zamykasz z klucza drzwi kierowcy/pasażera to bagażnik się zamknie i inne drzwi też. Mikrosyk nie ma większego wpływy na działanie centralnego zamka o ile nie wysyła do modułu że bagażnik jest otwarty. Aby taka informacja została wysłana kablem idącym do modułu musi "popłynąć" masa, czyli zwarcie tych kabli co dochodzą do mikrostyku.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pt kwie 23, 2010 18:27

Jest tak jak Sztomel pisze.
poolak2006...Ty piszesz o innym mikrostyku niż jest mowa w temacie...Nie wiem jak w zamku bagażnika ale w drzwiach przednich może być nawet pięć mikrostyków.

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » pt kwie 23, 2010 19:40

No zgadza się w drzwiach jest jeden ten od oświetlenia i chyba ze 3 przy siłowniku... w bagażniku więcej nie widziałem tylko ten jeden właśnie ten przy wkładce... no może i są jakieś przy siłowniku nie wiem osobiście nie sprawdzałem. ale ten przy w kładce to wydaje mi się że jest właśnie do tego oświetlenia itp... no ale może się mylę...
Ostatnio zmieniony pt kwie 23, 2010 19:43 przez poolak2006, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pt kwie 23, 2010 20:06

kluczykiem z zamka bagażnika można nie tylko sterować otwieraniem/zamykaniem wszystkich drzwi ale również dostępna jest funkcja domykania/odmykania elektrycznych szyb jak również szyberdachu - w wersji Variant jest to norma.

Obrazek

peterbd
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: peterbd » ndz maja 09, 2010 02:31

U mnie w variancie ten mikrostyk przerywa obwód silniczka otwierającego, kiedy zamek jest w położeniu zamkniętym . Jesli by nie przerywał to można by otworzyć bagażnik zawsze - niezależnie od pozycji zamka.
Tak jest w Golfie Variancie - gdzie bagażnik otwierany jest stykiem elektrycznym.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”